Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 59: "От тая година ще получаваме от азерите"? Ще получаваме от Турция, но на картата този газопровод от Турция отива в Гърция, а за нас има един пунктир, който не се знае какво означава.За да не сме зависими от Русия, ще сме зависими от Турция, да са живи и здрави Плевньо и Бойко, че ни осигуриха тази възможност.
59
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите държави ще се избият руска тръба да минава през тях заради транзитните такси, нашите атланти отказват в тяхна полза
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България се нуждаела :))) Май русия се нуждае ! Ние и сега получаваме газ от Русия по тръба. От тая година, ще получаваме и от Азерите. Не сме ние тея , които имаме "зор".
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност истината е че Русия има нижда от ЮП. Монопола й е разбит. Диверсификацията на Европа е на 80% приключила. Цената на газа падна двойно. Газпром е на колене пред ЕС. А Путин слуша Меркел. Сега нашите могат спокойно да договорят изгодни за България договори с увеличена транзитна такса. С аеС зад гърба си и доказания рекет от Русия вече е лесно. Русофилите не го признават, но Путин я докара да се обяснява даже на Боко. Русия няма избор!!!
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен поток 1 и 2 правят севрната част на евро още по-богата и социална, а липсата или наличието (без значение) на Южен поток, правят тиквун и герберастката шайка ощо по-богати.Разликата е в едни корумпирани политици, които от едно герберастко саниране откраднаха 3 милиарда!, та от това ли няма ...
55
5
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 54: Това пък какво общо има с темата?До "Русия е несигурна": колко пъти ще го публикуваш това с копи/пейст. Ние сме несигурни, и никой не ни е виновен.До Иванка: Ще целуват ръка руснаците на Бойко? По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?До "въпрос": Няма проект с Русия, който Плевньо и Бойко да не са успели да провалят, това е вярно. А за посочването - посочвай си ги сам, кой го е грижа за това.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234Ти да не си от ГЕРБ, какъв бойков хъб? Какъв хъб правиш като нямаш какво да разпределяш? Дори да има директна тръба за България, хъб пак няма да има, а ще е транзитиране.Когато някой се изказва мало.умно трябва да му се присмеем дружно, а не да повтаряме тикварски глупости - ще пращаме газ на луната - тая македонска земя!
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко българи са женени/омъжени са руснаци и живетя в просия? - 0, нула-а-а-а
52
12
 
6
 
! Отговори
Иванка преди 5 години
Абе да целуват руснаците ръка на Бат'Бойко и може да стане работата.....
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците дай им да набиват крак по червения площад и да се кефят на танкове и ракети
50
5
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Има ли общо мероприятие между БГ и Русия, което да не ни е създавало проблеми... Посочете ми поне един случай и ще подам документи за да бъда единственият европеец пожелал доброволно, без заплащане ,да стане руски гражданин.
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проектите с Германия, създават работни места и пълнят държавния бюджет.Проектите с Русия са проблемни, обвити в тайнственост и по тях се губят огромни средста
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, ДАНО.Ама надали. Като се знае кои са му началниците на Борисов. Не го ли заболя гърбът три мандата да седи наведен.Докато пак се чуди някой пак да не му го измъкне изпод носа. Както направи Ердоган.
47
11
 
12
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
46
11
 
9
 
! Отговори
v b преди 5 години
Никой не иска руски проекти в България, наврете си тръбите отзад!!!
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците все някой друг им е виновен
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** все някой го лъже, кради и ***. Тогава си стойте на дърва и ***!
43
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 40Нещо не си разбрал Същността на 3 енергиен пакетОтделят се на 3 части търговията с ГАЗ/НЕФТ1. Доставчик - няма значение кой е - доставя до границата на ЕС2. Оператор на електро, ГАЗ, НЕФТ мрежа - транзитира по заявка от всякакви доставчици и всякакви търговци3. Търговец/Дистрибутор на дребноНИКОЙ ОТ ТРИТЕ ГРУПИ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ МОНОПОЛГлупавото нещо което Еврогейците НЕ СТОПЛИХА е че тръбата минава така или иначе през РФ територия и от там ще мине газ само с РФ разрешение
42
1
 
9
 
! Отговори
Анономен преди 5 години
Турски поток не е много изгоден за руснаците. За да се строи втората тръба пре Турция за Европа, Гапром бе принуден вчера да подпише договор а 10.25% наамаление на цената на газа за Турция и да плати още 1 млрд.
41
2
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ако ние не искаме, ясно е, че отклонение от Турски поток за нас няма да има. А пък за отделен газопровод за нас (Южен или Български) да не говорим. Та първо трябва ние да си отговорим на въпроса: съгласни ли сме всичките ни доставки (след спиране на транзита през Украйна) да минават през Турция. Ако сме съгласни, няма какво да му мислим. Стоим и чакаме - най лесно за всички, особено за управляващите. А това което ще го приказва Бойко в Москва не го бройте. Той може да си сменя "майнда" всеки ден