След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин

Двамата ще се видят следващия месец на срещата на НАТО
159
След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин
Снимка: Reuters, архив

Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Още по темата

Очаква се президентът Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, според висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че "е възможно" да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът тет-а-тет може да хвърли сянка върху съмита на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен-ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало.

Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум.

"След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме", заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. "Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново", казва източникът на "Вашингтон пост".

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

Вчера той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики.
Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че среща на върха е преждевременна предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп. Той организира посещение в страната на сенаторите, сред които Ричард Шелби от Алабама, Джон Нийли Кенеди от Луизиана и Джон Ховън от Северна Дакота.

"Посланик Хънсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва", казва сенатор Ховън пред "Вашингтон пост". "Все още работим по детайлите".

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия да демонстрира добра воля.

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл.

Представител на Държавния департамент, с когото разговаряли авторите, не казал дали демократи са поканени за новото пътуване. Според Кенеди, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

"Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак!", пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
слава на НАТО преди 5 години
Всички диктатори и военнопрестъпници като Путин мечтаят поне един път в живота си да се видят на живо с Великия Американски Президент.
129
9
 
3
 
! Отговори
москвич-бракма хо хо преди 5 години
Къде е САЩ куде е *** расия ??????
128
8
 
12
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Слава на Русия!
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали продадоха джавелин на украинците? Кога ще освобождават Крим?
126
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е бизнесмен и знае че без Русия ще е трудно
125
9
 
18
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Явно много го е закъсал рижака щом ходи да целува задните части на Ким и чичо Путин.
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не може да бъдеспоред теб мазненето на тръмп към путин няма нищо общо със записите на тръмп под златен дъжд и милярдите олигархски пари налети в имотите му по света и спасили го от пореден фалит? не може да сте толкова наивни. тръмп е политикант, но отношението му към русия и кндр са две много различни неща
123
3
 
9
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Една от причините,заради които Тръмп иска добри отношения с Русия са дълговете на държавите с т.н. най-големи икономики/ според БВП/-тези държави са и най-големите длъжници.Някак си в сянка остават коментарите,че се обсъжда идеята всички валутни кредити да се дават в злато или с обезпечени със злато активи!?Почти не се коментира и това,че Русия с всеки месец увеличава златния си запас с 20 до 40 т и вече надминава 1900 т!?А и защо доста държави искат да си приберат златото от форт Нокс...
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131викаш много умен бизнесмен, с 5 фалита. всъщност това го прави умен, щом може така добре да лъже..
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, умен е Тръмп, но като бизнесмен мисли главно за икономическите изгоди, но не и за политическите последици. В момента с политиките си настройва Европа срещу САЩ и я бута към Русия и Китай. Мисля че Тръмп ще постави началото на края на американската доминация над Европа. Европейците трябва после да черпят Путин за намесата му в изборите в САЩ.
120
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харесва ми този човек. Където ходи си носи главата и акъла със себе си . Борисов ако не вземе драстични мерки и не приложи закони против държавната корупция, няма да се усети как американците ще му сложат динена *** под краката.
119
7
 
12
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Тук във форума има написани много глупости.Трябва да се запитаме защо на великите и проспериращи САЩ,с най-голямата армия в света и около 800 военни бази и в комбина с ЕС,им трябва да се договарят с Русия,която няма икономика,мъжете са алкохолици ,няма демокрация и т.н.Заради това,че американците са едни добряци и баптисти и искат да помогнат на Русия?Искат всички да са добри и облечени в бяло?!Аз лично подозирам,че е заради бизнеса и упадъка в САЩ и ЕС-просто се задава смяна на караула...
118
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До @Браво ! Моите поздравления ! Имате много точен коментар. Тръмп изглежда непредвидим но е бизнесмен и много прагматичен човек. Барак Обама забърка най голямата каша в света. Обеща на арабите арабска пролет и тя така цъфна и върза, че реки от кръв потекоха към Европа.Благодарение на Обама днес Европа е гъмжило от араби.
117
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са сбирщайн и ***. 50 милиона черни, 60 милиона латиноси и още толкова реднеци. Нямат отпуски, нямат здпавеопазване, умипат по улиците и се гърмят. Брутален сбирщайн. Истината е Европа, най-доброто място да живот. От тук е тръгнало всичко, не от бившата колония САЩ.
116
10
 
4
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Планетата има лимит на ресурсите! Примерно, 30%желязо,18%титан, някакъв процент литий и т.н..САЩ са на път да минат на следващото ниво, експлоатация на ресурси извън планетата! Големи са!
115
5
 
8
 
! Отговори
история преди 5 години
КНДР заедно с Китай победи САЩ и ги изтласка в морето през 1953г.
114
6
 
7
 
! Отговори
факт преди 5 години
Какъв успех,Тръмп клекна пред лидера на СК....
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 112Крива сметка в изключително елементарна аритметика:1. 2018-1989=29;2. 6+8+10+15=39.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Двамата ще се видят следващия месец на срещата на НАТО"====================================Подзаглавието е откровена провокация. Твърде е възможно двамата да се видят следващия месец, но...на срещата на НАТО е фалшименто.
111
4
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ей тоя ще оправи работата!Нема лабаво....тоя е същия въздухар като нашия ама работи извън Западните Балкани.....