Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада

Руски издания: Те вече се доставят във войските
4 юли 2018 22:00, Елка Василева
519
Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада
Снимка: архив, Reuters

Русия притежава най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. Те вече се доставят във войските; предвижда се програмата да приключи до 2027 г., заяви пред състава на военната академия към руския Генщаб вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран в седмичното издание "Военнопромишлен куриер".

Списъкът включва стратегическия ракетен комплекс, изстрелващ междуконтинентални балистични ракети "Сармат", изтребител от пето поколение, познат като Су-57, Т-50 или ПАК ФА, високозащитен танк Т-14 с платформа "Армата", мобилна зенитна система С-500, мобилен ударен антисателитен комплекс "Нудол" и мобилна система за радиоелектронно потискане на сателитни комуникации "Тирада-2С".

В тази връзка "Лента" припомня скорошно изявление на руския военен експерт Константин Сивков, че Москва разполага с "великолепни ракетни въоръжения, но във войските има малко такива", докато "оръжията на американците са по-лоши от нашите, но войските имат много от тях".

Експерти на "Известия" коментират съобщения в руския печат, че стратегическите бомбардировачи на Москва Ту-22M3 ще бъдат снабдени с най-нови свръхзвукови ракети "Кинжал", представени през март пред парламента от президента Владимир Путин.

Руската бойна авиация има близо 60 такива бомбардировача на въоръжение и още няколко десетки - на консервация, посочват специалистите.

Според вестника става дума за авиационен вариант на ракетите "Искандер", който има далеч по-висока максимална скорост и по-голям обсег - до 2000 км вместо 480. Експертите твърдят, че така Русия не нарушава договора за ракетите със среден и по-малък обсег, забраняващ производството, тестовете и разполагането на наземни ракети с обсег от 500 до 2500 км.

"Кинжалите" - по 4 броя на машина, се очаква рязко да повишат възможностите на Ту-22M3 за поразяване на далечни цели, без самолетите да навлизат в зоната, където са уязвими за противовъздушната отбрана на противника.

"Системата естествено е чисто ударна, но в рамките на руската военна доктрина има отбранително предназначение. В случай на хипотетичен сблъсък между Русия и НАТО на европейския континент "кинжалите", най-вече в неядрен вариант, се предвижда да станат основно средство за унищожаване на тиловата инфраструктура на алианса, като блокират прехвърлянето на войски, на техника и парализират управлението на военните действия", обяснява "Известия".

Според изданието употребата на подобни средства цели по-специално "максимално да отдалечи момента, когато единствено ефикасно средство за противодействие ще стане използването на ядрени оръжия". "Съществуват ли "кинжали" в ядрен вариант? Би било странно да не е така", отбелязва руският всекидневник, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
10
 
! Отговори
До Русофобите преди 5 години
През 1962 г. руснаците разработват функционираща камера за оборудване при космически мисии с разделителна способност 1440х720 с възможност да изпраща снимките по телекомуникационен модул /Марс 1/. През 61-ва правят видеокамера с трансмитер с възможност за 400 тв линии и 10 кадъра в секунда.
55
3
 
8
 
! Отговори
иван преди 5 години
До Най ново не значии после ссср се разпадна, а умните хора казаха - не издържа финансово надпреварата във въоръжаването....
54
8
 
19
 
! Отговори
Най ново не значи преди 5 години
Най скъпо.Англичаните направиха най-скъпия и голям самолетоносач (към 8 млрд $)Че бяха хвалби ,че бяха извъляници.И за майтап като го пуснаха Путин им представи хиперзвуковата ракета "Циркон"И Тереза Мей го обвини в нехуманност. Виждате ли Путин -казва- с една ракета ,дето струва 2 млн. ще прати на дъното 8 млрд. барабар с екипажа за секунди. Той е изверг направо.И най - големият майтап е ,че сложиха циркони на чайника Кузнецов(както го определиха англичанита като минаваше Ла манш-а).
53
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименРуснаците наистина не могат* да унищожат американски самолетоносач с КОНВЕНЦИОНАЛНО оръжие.С ядрено-могат.Обаче при ядрена война самолетоносачите въобще няма да са приоритетни цели.*всъщност вече имат такива възможности,но доста ограничени.Да кажем,въпросният Кинжал може да преодолее ПВО на корабна групировка,но не може да улучи подвижна цел с необходимата(за конвенционално оръжие) точност,засега.
52
3
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Малко ти е общата култура, повтарям.
51
7
 
12
 
! Отговори
До русофобите преди 5 години
Космическите технологии на Русия винаги са били изключително интелигентни и балансирани от техническа и икономическа гледна точка. Същите тези технологии и манталитет на разработване се пренасят във военната индустрия. Това е манталитет на нацията. Евтино, бързо за производство и поддръжка, ефективно. Отделен е въпросът за човешкия матриал, който след войната във Виетнам доказва лабилността на мелеза. Потвърждение са оцапаните *** след прелитане на един самолет над кораб на СЩ
50
8
 
11
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Стига руска пропаганда бе ! Явно е, че ви плащат. Но ако сте професионалисти, правете пропаганда тънко, интелигентно, с акъл. Това което правите е примитивна, детинска пропаганда на много ниско ниво. Обида към читателите. Вие и Блиц отдавна сте платени сайтове на руската пропаганда, ама правете го по - интелигентно моля, не така примитивно.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Goebels atki da pase:))))
48
6
 
16
 
! Отговори
До русофобите преди 5 години
Малко ви е общата култура, за да знаете, че през 70-та година /преди 48 години/ СССР първи достигат повърхността на Венера с функционираща сонда, която предава данни от повърхността. През 83-та пращат сонда, която първа изпраща до земята цветни снимки от повърхността на Венера. През 73-та година изпращат луноход, който остава функционален за най-голямо изминато разстояние, допреди няколко години. Изпратили първото живо същество и космонавт в космоса. Айде не говорете глупости.
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки бяга на Запад, някой путинофил да каже защо.Нали в путинският "рай" животът е много хубав?
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голема пропаганда,ей!
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофил съм, знам руски, но пропагандните глупости на режима в Русия минават всякакви граници.Добре, че руснаците не вярват на такива глупости.Всички самолети на СССР са копирани от американски модели самолети. Нямат интелектуалният потенциал след 1917 г. совдепите да направят нещо свое.
44
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и Ладата по принцип е по-добра от Мерджана, ама реално е ***.Те руснаците един (1) самолетоносач нямат като хората какво остава за друго.Има руски филми в ютуб в които се обяснява, че руснаците няма как да унищожат самолетоносач на САЩ.А тази статия е пропаганда.
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дано оръжията не са като колите им..
42
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не дразнете русофобите с тези статии.Ще трябва да минат на успокоителни.
41
1
 
4
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До руското качествоКато се разбие (сравнително) нова западна техника,кой е виновен-лошото качество на западната техника или лошата българска поддръжка?Вече има такива случаи и ще стават все повече.Впрочем,и западната и руската техника се поддържат по един и същ начин-лошо.То за без пари-толкова.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За важните и действително унищожителни оръжия, тук дума няма да стане. Едва ли ще чуем нещо достоверно за тях. Изброеното в статията е ширпотреба и за продажби на дребно.
39
6
 
21
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Ай на бас, че ЕС ще се разпадне или ще бъде групово изнaсилeн от африкански племена преди Русия да стане втора КНДР.
38
1
 
30
 
! Отговори
Най ново не значи преди 5 години
Най-силно, но със сигурност е най хитро.На времето Рейгън започна програмата междузвезни войни и доста милиарди изхарчиха.Ама гледат руснаците ищо не правят .Рейгън качва спътници оръжия горе - русаците нищо.И накрая ги попитаха - Абе вие да не се предавате?Ами не . Казаха-Като му дойде времето ще изпратим един товарен "Прогрес" пълен с лагерни сачми за 1000 рубли в обратна орбита и като ги пуснем целия космос става неисползваем и язък ви за междузвезните войни.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арматата е номер 1 сред танковете американците са назад. Kosmi`eskite wojski na rusiq sy]o sa po-silni i opitni.