Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че да му е добре на Запада е възможно само, ако на Русия и е зле и е "парий". Е има ли държава, която да се примири с подобна формула? И как Западът да не признае очевидното - че Русия си е велика сила и че с нея не може да не се съобразяваш? Мисля,че Тръмп е в пъти по-умен и по-прагматичен от всички западни политически *** взети заедно.
159
5
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
западняците са си виновни от векове се напьват да налагат своите разбиранияи ценности е да ама не става ще се уважават хората такива каквито са нямакакво да изпадат уж в паника кои бил пудел и други простотии трьмп си гони печалбитена впк на сащ а гн путин иска мир достатьчно жертви дадоха през 2 своина за даискат още всички трябва да разберат че сме в 21 век сега реалността е друга
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянСамият факт, че това месо го продават на щанда за месо за хора е булшит. Не спомена, бил ли си там или само си фантазираш за ситуацията.
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 171Не случайно ЦРУ вече не следи БВП, а само БВП ППС (справка world factbook). А ЦРУ знае! За айфона - да не мислиш, че американци го проектират? После превеждане на документацията на китайски, синхронизиране на материалите, превръщане на мерните единици и една година минала. И новият айфон на нивото на ланшния самсунг. Относно финансовите потоци - Всяка фирма на територията на Китай е с най-малко 51% китайска собственост. Парите на САЩ са от това, че $ е световна валута.
156
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименсамият факт че си купил месо, с което хранят животни, ме навежда на мисълта че говорите тотален булшит. Аз! си! купих! месо! в сащ! нито купуването на месо, нито пребиваването в чужда страна бих отчел за лукс. не пропускайте да отбележите че продават автомати и в хлебарницата и че полицията трепе *** , ако мислите да изредите още някоя фатмашка партенка. а, и аптеките са и манипулационни, да може гангстерите да се превръзват след престрелка. айде, холан
155
8
 
10
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 5 години
На класацията за БВП 2017 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...
154
13
 
13
 
! Отговори
Класация БВП 2017 преди 5 години
Брутен вътрешен продукт в USD :1 United States 17 419 000 000 0002 China 10 354 831 729 3403 Japan 4 601 461 206 8854 Germany 3868291231 8245 United Kingdom 2 988 893 283 5656 France 2 829 192 039 1727 Brazil 2 416 635 506 0768 Italy 2 141 161 325 3679 India 2 048 517 438 87410 Russian Federation 1 860 597 922763Коментарите са излишни !
153
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко АлекоМного интересно кое му е шизофреничното на Тръмп? Това че разни либерастки хипи-гей медии непрестанно списват откровенни лъжи по негов адрес, измислят цели истории и т.н., но прави Тръмп "бизнесмен със шизофренично разстройство". Реално погледнато Тръмп си изпълнява предизборните обезщания - твърда американска външна политика, поставяне интересите на САЩ на първо място, без повече отстъпки пред гейчета, хипита, любители на мигранти и други ***, рестарт на икономиката и т.н.
152
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянИндиректно признаваш, че САЩ не правят смартфони. Те не правят и телевизори, хладилници, персонални компютри и др. Ако това е проста работа и не представлява интерес за тях, те не правят и ракети, купуват от Русия. Северна Корея прави. Като пишеш са шкембе на гарата - ходил ли си в САЩ? Купувал ли си там месо? Аз съм! Не може да се яде, ако не го киснеш поне едно денонощие в оцет. А единственото нещо с печат "Made in the US", което видях, беше кленов сироп.
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох официалните изявлене на Тръмп и Путин, след срещата им и в тях няма и намек за отстъпки, обратно акцентира се върху общите интереси като борбата с тероризма, разрешаване на кризата в Сирия, ядреното разоръжаване на КНДР и икономическо сътрудничество, Путин даже предлага културен обмен. Точно обратно на простотиите списани в тази миризлива статия, Тръмп остава твърд по въпроса с иранската ядрена програма, Путин прави отстъпка по въпроса с газовата тръба през Украйна и т.н.
150
16
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Колкото и путин да е хитро и ловко КаГеБейско ченге, а Тръмп да е един бизнесмен със шизофренично разстройство, все пак зад Доналд стои страната с най мощната икономика и една от-най развитите демокрации, докато зад Бащицата-Вова, стои сибирското бензиново мучурище с крепостното си селячество ... Що се отнася до визията на Тръмп, самият факт че нашенските *** бяха във възторг от избора му за преЦедент, е достатъчно показателен за качествата му ... !!!
149
3
 
4
 
! Отговори
До 171 преди 5 години
С такива като теб няма да споря излишно е. В БВП влизат само официално декларирания стопански оборот, в него няма как да се включи нелегалния бизнес или сивия сектор, защо никой не знае техния размер. Това което има САЩ е ноу-хау и капитал, това е белега за развита икономика - това кои сглобява телефони няма значение, важното е кой притежава марката, кой я управлява, кой взима статегическите решения, къде отиват финансовите потоци, кой притежава технологията, кой развива технологията!
148
1
 
4
 
! Отговори
Коре Комски преди 5 години
тъкмо да питам днеска нема ли да биете *** и вече ревеме за индианците. евалла!
147
4
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимендругарю, употребихте ли предписаните ви медикаменти? за съжаление не съм видял по руски форуми изрусени кифли да предлагат оправяне на тръби срещу йотафон. не съм видял и американки да считат айфона за нещо значимо и за постижение в живота. добре е да си напишете домашното, щото не върви да правиш анализ на кухнята на рамзи, докато пукаш шкембе на гарата.
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 168САЩ добавят към своя БВП и нелегалните пари от проституция и търговия с наркотици, които не оказват влияние на бюджета. Нещо повече, гледаш си сам децата - преценяват, че вършиш работата на детегледачка, добавят по едно 2500$ на месец към БВП, за тази работа. И кадето мнозина казват - кога ще видим руски смартфон - такива има, Йотафон, но американски откакто Блякбъри фалира няма. Айфоните са китайски. Апропо САЩ изнася за Китай гориво и селскостопанска продукция, внася машини.
145
10
 
12
 
! Отговори
До 168 преди 5 години
В сравнение със САЩ, Русия е икономическо джудже и тенденцията пропаста да расте, защото руската икономика е нереформирана, работещи по съветски модел, енергоемка, неконкурентна, нискотехнологична, в нея няма живец, ако не е са полезните изкопаеми Русия потъва - това е реалност. Измерен по паритет на покупателната способност или реален БВП, този на САЩ е близо 10 пъти по-голям в сравнение с Русия - това сочи суха статистика.
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Много хитроОтдавна БВП не е значим фактор. Значение има БВП ППС. Там съотношението е много по-различно. Но това, че единият бил надхитрил другия са абсолютни глупости. Срещнаха се, запознаха се, уговориха се, да се срещнат и друг път. Никакви други ангажименти не са поемали един спрямо друг, та някой от двамата да е изигран.
143
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либерастките опити за пореден път да омаловажат Тръмп и неговата работа, стават все по жалки и отчаяни. Хем не знаят какво са обсъждали и какво са договорили Тръмп и Путин, хем Тръмп бил слаб и отстъпил!? Типичната долнопробна лицемерна хипи-гей атака, срещу онези на които им писна от техните деградантски простотии. Били изолира Русия? Как? Какво направи великите евро розови лидери? Цупене, реване, молби и любовни разговори - ето така те си мислят, че са притиснали Путин, смешна история.
142
2
 
0
 
! Отговори
Коре Комски преди 5 години
международната политика в момента е : "Аз съм най якия бабаит в квартала, а ти си зубър и ще ти набия чантата на главата е са" - "е това не променя по никакъв начин факта, че сестрати ми духа за да и дам да разглежда некермани" - отстрани, ЕС -"да ви дадеме по 2 лева, да може да гледаме кво ше стане? "
141
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ако тръмп сколаса да изкара втори мандат, рейгън и берлинската стена, ще им се видят на евразийци като вестник "крокодил"