Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
9
 
6
 
! Отговори
Много хитро преди 5 години
Държава, която произвежда само 8% от БВП на САЩ надхитрила нейния ръководител. Вервайте другари.
139
11
 
7
 
! Отговори
Русия в изолация преди 5 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
138
4
 
3
 
! Отговори
Фродо Бегинс преди 5 години
само така! наше монче си, волдемар
137
1
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
300 думи текст в който нема една дума по темата, а лично мнение в есеистичен вид и продуктово позициониране на книга. Путин е хитър и ловък щото е такъв, точно както кардашианите са известни щото са известни. тръмп почеша всички зад врата за един месец, и вече като мурджовци седят и чакат да им метне комат хлебец. а той незнайно защо мъкне кофа вазелин, като истински бизнесмен.
136
6
 
5
 
! Отговори
Надхитряване преди 5 години
Путин успя да надхитри Тръмп?!? На Путин му беше обещано , че ще намали продажбата на руска газ за Европа, а е много вероятно и под натиска на Тръмп Германия да се откаже от Северен Поток-2. Американците имат излишък от газ , която ще изнасят за ЕС. В предвид на това, че Русия се храни основно от газ и нефт - доходите ще спаднат. Голямо надхитряване няма що.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами аз лично не харесвам нито тръмп, нито путин, но тази статия мина всякакви граници. толкова празни думи и нищо! кой кого е надхитрил, какво точно са си казали, не се знае. не знам какво точно сте очаквали - да играят канадска борба? единият да плаче, а другият да го успокоява ли? тръмп се занимава с икономиката на сащ и е в обтегнати отношения с китай, канада и ес. въобще не иска да се кара с русия. при русия е обратното, трябва им вакуум без намеса от сащ. редно и логично е да си говорят.
134
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оранжевия kлоун е пълен ***. Хем врещи срещу европа, че прави бизнес с русия и видиш ли, той ни бил пазел от лошата русия. Хем по скъп му е путин, отколкото естествените съюзници на сащ. Този или е тотално сбъркан, или е силно облъчен, или го държат с нещо много голямо.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Te zatova se i bori Rusiq vsichki dyrjavi ravnopostaveni ako Rusiq e pariii typoto BG kvo e kochinariii
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sreschtata e polezna no na neq nqma podpisan nikakyv dokument.Rezultatyt ot neq e kolkoto i rezultatyt ot drugata s Kim.Zaschto se pischti neistovo?Soroska rabota.
131
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край".Русия - държава парий? А на запад са аристократите, така ли? Това е мислене от времето на Студената война. На западните политици (особено тези в САЩ) им предстои да си коригират отношението към Русия и да приемат по-реална оценка. Въпрос на време.
130
0
 
12
 
! Отговори
сдсфжсджсд преди 5 години
И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин - E как разбрахте, че го е надхитрил? То никой не знае за какво са говорили, стига пропаганда. Как пък са проникнали в демократичната система на САЩ дайте подробности де. Защо не пишете, че някакви руснаци купили реклами във фейсбук за няколко стотин долара и това е всичко.
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света има 3 държави- Америка,Русия и останалите.
128
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте с долната анти-Тръмп пропаганда и Путино-фобската параноя, либерални тролчета. Само, че след 2г. Тръмп пак ще е президент, и пак ще е на среща с Путин. А вашите господари ще са назад с няколко стотин милиона долара..!!
127
5
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Тръмп се е съдил безброй пъти и е спечелил почти всички дела или е постигнал задоволяващ го резултат!Изпечен мошеник от класа.Бих казал,че е даже по-опасен за Русия,отколкото беззъбата ку.ч.ка Хилъри.Но от друга страна с него може да се сключват сделки,ако са достатъчно умни да не се прецакат.
126
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
САЩ и Западът имаха две възможности да оцелеят в конкурентната битка с бързо развиващите се Китай и др.страни от Третия свят.Първия беше да смачкат Русия,а после да подчинят беззащитния вече Китай.Втория-да се съюзят с Русия срещу Китай(както навремето се съюзиха с Китай срещу СССР).Демократите и шефа им Сорос избраха първия начин,което се оказа сериозна грешка-не само не събориха Русия,ами направиха Китай още по-силен с евтините руски суровини!Сега Тръмп(Ротшилд) променят играта,да видим как т
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 144"един полезен ид...т да му върши работа " ...... ти си уникален. Тази комбинация от думи те поставя до титаните на човешката мисъл.
124
7
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
До Тровят с подсладител....Нашественики отровили билиони люди с подсластители...А радние отровили билиони люди с бояршники и парцуце
123
4
 
0
 
! Отговори
Опит черной есть преди 5 години
Експерти провете пожалуйста резултати все встречи в Финладния.Отровили Леонид Брежнев.НАчала наглая анти советская афганская война..наркомани от Москва потом продали без денги вся восточная Европа.НАркоман Елцин разрушил нагло Советскии союз..
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Тръмп съвсем не глупав и всичко което се случва не е случайно...Напротив, ако глупостта имаше крила, той нямаше да каца на земята. А за случайно - не е случайно, на този пост го монтира едрият американски капитал, който си избра един полезен ид...т да му върши мръсната работа.
121
10
 
0
 
! Отговори
Тровят с подсладител преди 5 години
Нашественики отровили билиони люди с подсластители .После пси препрограмироване внушили острая конфронтация - цел внедрение на жестоко вредние анти климатичние оружия в том числе новие радари,сонари,дигитално терористичная техника с голограмное управление.Уже превратили билион водители на автомобили в опасние недопустимие анти земние враги/уврежают земля с автомобилние сканерие белие високовдрение. днем и ночу.