Руски печат: Неизбежно е! "Турски поток" ще е български

ЕС може да жертва интересите на България заради европейските!
Обновена: 6 авг 2018 08:57 | 6 авг 2018 08:50, Елка Василева
106
Руски печат: Неизбежно е! "Турски поток" ще е български
Снимка: архив, Reuters

Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд, констатира руският в. "Независимая газета" и прогнозира в заглавие: "Турски поток" неизбежно ще стане български".

България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се нареди сред газовите хъбове на Европа. Страната откри нова отсечка от транзитния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепиха на думи плановете на София, посочва вестникът.

Изданието коментира откритото на 3 август разширение на транзитния газопровод за Турция с 20-километрова отсечка от компресорната станция "Лозенец" до село Недялско. С изграждането му България вече може да получава газ от Турция, Азербайджан, Русия "и от всички от Южния газов коридор. С нея ще пренасяме 16 милиарда кубични метра газ в двете посоки. Останали са 11 километра, но сме готови и за тяхното изграждане след подписването на договора", заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Според експерти, цитирани в "Независимая газета", Русия изобщо не е имала друг вариант, освен да обърне втората тръба от "Турски поток" към България.

"Ако говорим, че "Турски поток" ще влезе в съществуващата вече газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е неизбежност - твърди аналитикът Сергей Правосудов. - Ако пък говорим, че трябва да има някакъв допълнителен маршрут, който да влезе през морето директно в България, засега изобщо не става дума за това", уточнява той.

"Поначало неизбежен вариант" е било според него да се натоварят в реверсен режим газотранспортните мощности, които няма да се използват, щом "през Украйна ще се помпа по-малко газ". За целта трябва само да се изгради свързващо звено между България и Сърбия, казва Правосудов.

Щом вече има работеща инфраструктура, която се нуждае само от малко допълнение, няма смисъл да строиш до нея от нулата нова тръба - нещо икономически нецелесъобразно, посочва експертът. Според него този вариант не носи и политически рискове. "Политически рискове има винаги, щом се строят нови мощности, ако пък се задействат старите, вече няма такива", заявява той.

Ако се разгледат различните варианти за маршрути, България е най-слабата брънка - точно заради политическите рискове, смята обаче бизнес анализаторката Ирина Капитанова. Има риск България рязко да смени позицията си при евентуална обща смяна на нагласите в ЕС, напомня тя.

Рисковете за всички европейски проекти са общи - "това са антируските санкции и натискът върху Европа от страна на САЩ", коментира икономистът Никита Исаев.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп също се стреми да заеме мястото си на европейския газов пазар и го прави доста агресивно - обяснява той. - И ако напрежението нарасне, властите на ЕС може да жертват интересите на България в името на европейските", смята руският наблюдател.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7Не съм русофил, но бих участвал в такава бригада...пак ша та порят в Сараите ли?
49
2
 
22
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 35Явно за милиардите си се усетил и веднага в нападение.... Санким, комунисти, 50 години разруха, ши ва бесим... ***, комунист ще викаш на баща си, щото вие с бащи *** станахте най-върлите атлантици... Вече 30 годни не сте комунисти, ха постройте нещо(освен хотели и бетонирани плажове)!
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АвиценаЗащо не се погрижи след Орешарски за това? Защото е послушното пуделче, което чака"да се разберат началниците".Сега вече трябваше да тече газ, през Южен поток, ако мислеше за страната си, а не беше послушно страхливо пуделче, което го е страх, че ще му спрат кокалчетата, ако не изпълнява номерата, които се очакват от него. Цирково пуделче....
47
29
 
8
 
! Отговори
Авицена преди 5 години
Браво на Б.Борисов !Най после нещо ще се направи в тази страна,но както се досещаме трябва да сме благодарни и на Русия.Това е човека който се грижи за България.Дано черна котка не му мине път.
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес БГ не цитира нищо друго от Русия, освен изданията, финансирани от Сорос и дирижирани от САЩ.И сега ни пускат мухата от "Низависимая газета".Но май е въздух под налягане цялата бомбастична статийка, защото това издание не отразява намеренията на реалната власт в Русия.Тоест, ха дано, ама на дали...
45
6
 
10
 
! Отговори
Н.танев преди 5 години
Русия като Саудитска Арабия имат петрол оръжие техника придават хората
44
3
 
28
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Анонимен За какви подаръци ми говориш?Да не би руския газ който ще ни доставя Турция ще е без пари?Истината е ,че ГЕРБ се оср......и някой трябва да забърши *** след тях.
43
6
 
25
 
! Отговори
haha преди 5 години
ние сме европейци и искаме европейска газ-------------------------------------------------------------Няма проблем, Германия може и да продаде некой кубик 100% германска газ. hahahhahhahahhahahhhahahhahahahah
42
4
 
12
 
! Отговори
Znae6t преди 5 години
Русофобските мнения преобладават рано сутринта*********************************************това са старите политически "бегълци" от Републиката. Само те са толкова надъхани политически - защото живота им отиде зян за нищо особено като падна системата. Свършиха им привилегиите и затова сега го раздават ербап. Нема вече пари на калпак само за едната пропаганда... Свърши се и техното царство.
41
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеме ги тия руски подаръци без пари, после излизат златни. 25 години изплащаме руските подаръци от светлия социализъм. Да продават на азиатските си приятели, нали и без това са близки, ние сме европейци и искаме европейска газ.
40
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би било добре, но връзката с Турция вече е изградена. Никой няма да се запретне да гради нова връзка през Черно море. Изпуснахме си златен шанс. А тия русофобки истерии са смешни и противни. Всяка държава първо трябва да гледа интереса си. И това не е з пръв път. Затова ще си стоим бедни и гладни. Сигурно сме единствената държава, на която и предлагат да и изградят безплатно връзка през море, която ако трябваше сами да платим, сигурно щеше да не е по силите ни
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пръв поглед изглежда като добра новина.Но дали е такава зависи...Като знам управляващите, приходите от транзитните такси ще бъдат заграбени, а по-евтиния внос на гориво ще отиде за по-големи печалби при същата потребителска цена.А и не е като държавата да притежава инфраструктура за газификация както в "белите" държави.
38
7
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Хайде стига сте се замервали с русофилство и русофобство. Меркел ви го каза ясно: Северен поток е икономически, а не политически проект. А нашите проекти - все политически, към кого да си обърнем задните части. Поумнейте.
37
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Сега Путин и Ердоган го дават аркадаши, но като се смени конюнктурата след някоя и друга година (след Путин) и набързо турски поток ще се отклони още в морето, и ще стане Български поток...както каза Радев !
36
12
 
12
 
! Отговори
DEAD Inc. преди 5 години
Преди Русия ни продаваха най-скъпия газ...
35
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите на товарни вагони и в Сибир. Да се греят там руската газ.
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членска карта прав си шегаджии сме, че още не сме ви окичили на дърветаа. Банда смешници , които унищожихаа България за 50 години и с цялата наглост говорите напред и назад се едно сте фактор. Докато вашите политичетаа се разхождат и плащат на Очите ...другите се опитват да извадят България от калното ви наследство.
33
8
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
От Русия казват ясно:"България ще получава газ от Турция - директно отклонение от Турски поток за нас няма да има"."България е най-слабата брънка - точно заради политическите рискове"."ЕС може да жертват интересите на България в името на европейските".Това ни е резултата и това е мнението за нас от дългогодишното шикалкавене за да угодим на чужди интереси.
32
8
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Само милиардите които ни дадоха за хъбоветее щяхме 10 гпдини да ги печелим от ЮП понеИ колко са тези милиарди... И къде са тези хъбове :-)Голям си шегаджия!
31
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига лаехте бе русофили.