САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"

Очаква се те да влязат в сила около 22 август
156
САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"
Снимка: Reuters

САЩ обявиха днес, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Още по темата
Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.

"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Когато саш върне Косово на Сърбия.Когато великобритания върне Малдивите.Когато туркия върне Крит.Няма да коментирам колко си неграмотен! Света върви към все по-голяма глобализация. Държави се обединяват, култури се смесват, фирми глобализират своето позициониране. Само Русия стои в ъгъла и подсмърча, плашейки с оръжия. Защото там не се мисли за мир и разбирателство, а само за война с измислени врагове.
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съшито с беликоци:САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"...Това вече е въръх на нахалството и наглостта на краварите. Хванаха своята пионка в Англия, дадоха и отровата да отрови ненужни вече руски предатели.Хем се освободиха от тях, хем се опитаха даа прецакат световното по футбол, а сега за десерт ползват тази инсинуация, да развиват търговски войни.Но какво друго да очаква човек от световните грабители, с типичнния им двоен аршин и гьонсуратлък?
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМЕРИКАНСКАТА СРЕДНА КЛАСА УМИРА. През 2015 г. числеността й спада под 50% от населението на страната за първи път, откакто се събират статистически данни по въпроса. Днес тя вече официално е малцинствена група.
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите в САЩ като покупателна способност не са се повишавали от 30 годЗатова ли децата на ***, Лавров, Горбачов, Брежнев и Хрушчов учат, живеят и работят само в САЩ :))))
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постепенно отказване от долара.
51
10
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Тогава Русия може и да се замисли...Ми да мисли, като има много акъл, да се противопоставя на целият разумен свят.Русия е агресор и мислейки или не санкциите "подпомагат" и така "оръфаната" руска икономика. Света върви напред, только вашая Россия на оборот!
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции за отровната Мумия !
49
7
 
9
 
! Отговори
мдаа... преди 5 години
Заплатите в САЩ като покупателна способност не са се повишавали от 30 години.
48
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44А ЗАЩО ПЪК ВЪОБЩЕ някой си въобразява, че трябва да налага санкции? Това е ИНСТРУМЕНТ САМО в пълномощията на ООН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Всичко останало е едностранно и силово, тоест, един бандит си въобразява, че като е малко по-голям може да дойде и да ти удари два шамара и да ти вземе закуската!!!!! Е, това е отвратително тинейджърско, неадекватно поведение, което говори само колко са изпаднали тия кравари в пълната си морална бездна....ТОВА Е ВЕЧЕ АГОНИЯ!
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
горещо е...не ми работи за 300 лв., ааа, знам защо е така, Русия е виновна!!!
46
14
 
7
 
! Отговори
Самосанкции Затия преди 5 години
Бил съм русофил отдавна,когато нямаше интернет и информация за това,че това е страната,оплюваща ,подиграваща и гавреща се с "всичко българско и родно-както е казал поетът".Особено издивяха мужиците и тьотките в злобата си след 2014-злорадствуват и за горни лом,и за хитрино,и много друго,лично съм ги чел,зная добре техния език и не могат да ме излъжат
45
9
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Третата световна война ще започне във 3...2...1
44
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използването на БОВ от Русия срещу невинни граждани в чужда държава е чудовищно престъпление, което може да се окаже фатално за Мумията, по-фатално дори и от анксирането на Крим, защото и обикновения руски мужик не би одобрил методите на душегубката КГБ !
43
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, другата седмица да има нови санкции.Това е правилният начин за отношение към Сибирския Мордорррр.А Русия що не налага санкции ... ами щото санкции се налагат от Силния, Умния, Богатия, Демократичния.Русия не е такава.Русия може да наложи санкци колкото могат Куба и Венецуела или пък Иран :)))))))
42
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вредната част от човечеството са англосаксонците. Основополагащ принцип на техните държави е само кражбата, и така в течение на векове.
41
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitКогато саш върне Косово на Сърбия.Когато великобритания върне Малдивите.Когато туркия върне Крит.Когато осраел върне заграбеното.Тогава Русия може и да се замисли...
40
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции до разпад на империята на злото !
39
28
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
САЩ и Европа да направят там референдум и да приеме резултата каквъвто е от референдума !Референдумите са много неудачен начин, за решаване на проблеми от национално значение. Видяхме го с ВБ една улегнала демокрация. В Швейцария правят референдуми, дали е хуманно на кравите Милка да им се режат рогата, дали сиренето Збринц е хубаво да е толкова твърдо и такива безобидни неща.Крим е украйнски и санкциите ще продължат докато Русия не го върне!
38
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че на кой му пука за тъппата злоббна Русия ...?
37
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Американският Конгрес!