Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море

Рогозин: Все едно да проявим интерес към Женевското езеро
26 окт 2018 11:15, Елка Василева
100
Руски политици: Европа да не се меси за Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще трябва да наложи нови санкции на Русия, ако се изостри нейният конфликт с Украйна в Азовско море. Това се казва в резолюция, приета вчера от евродепутатите, пише руският в. "Комерсант" под заглавие "Азовско море развълнува Европарламента".

Според документа Русия е превърнала това море в "зона на военни действия", където прави "интензивни и дискриминационни проверки на кораби", включително украински, и "се стреми да превърне Азовско море във "вътрешно езеро".

Европарламентът вижда тук опит на Москва да нанесе икономически щети на Украйна и да организира "частична блокада на пристанищата" й по азовските брегове, станали критично важни за Киев след "незаконната анексия на Кримския полуостров" от Русия през 2014 г.

Евродепутатите приканват Съвета на ЕС - европейските министри, да настоят Русия да спре проверките и "при нужда да обмислят съответни контрамерки" от рода на санкциите срещу фирмите, участвали в строежа на руския мост над Керченския проток между Азовско и Черно море, наричан Кримски мост. Европарламентът предлага също да бъде назначен специален пратеник на ЕС за Крим и Донбас с оглед на уреждане на ситуацията.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда инициативата на Европарламента да бъде "осъществена на практика". Русия обаче сметна документа за намеса в руско-украинските отношения и заяви, че няма да позволи никому да диктува правилата за ползване на руската морска акватория.

Двустранните отношения в тази акватория се уреждат от подписания през 2003 г. от Москва и Киев договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския проток, напомня "Комерсант". Вестникът цитира командващия украинските военноморски сили Игор Воронченко, че проверките на кораби от руска страна "не са противоправни", но "в случай на някакво изостряне ще употребим сила".

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира изявление на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, която нарича Азовско море "европейско". "Тъкмо под този предлог европейските държави нападнали в средата на 19-и век руския Крим и обсадили Севастопол", написа той в Тwitter.

"Все едно да проявим интерес към ситуацията в Женевското езеро, защото се намира между Франция и Швейцария, и да изразим по този повод много силно безпокойство", възмути се Георгий Мурадов, кримски представител при президента на Русия.

Източник от руското външно министерство изтъква пред "Комерсант", че Москва не знае украински собственици на кораби да имат официални претенции към нея. По думите му обаче Украйна "засилва с американска помощ военното си присъствие (в Азовско море) и явно търси провокации. При това положение нашите служби естествено правят стъпки за намаляване на рисковете", добавя той.

Никой няма да реши вътрешните проблеми на Русия и Украйна, освен самите тези страни, затова Европарламентът не бива да се меси, смята руският политолог Леонид Крутаков, цитиран в онлайн изданието "Народние новости".
"Те нека да формират комисия за наблюдение на шаманите от Севера или магьосниците от Буркина Фасо. Това са вътрешни работи на Русия и Украйна", казва той.

Крутаков предлага Европа да отвори "гише за прием на жалби" от Украйна и да прати наблюдатели. Но предупреждава, че руският конфликт с Украйна може да засегне множество други региони като Черно море или Ростовска област на Русия. "Смисълът безспорно не е реално да се претендира, а да се поддържа напрежението", добавя той.

Руско-украинското "противопоставяне около Азовско море съществува доста отдавна. Фактически обаче спречкванията започнаха покрай строежа на Кримския мост. Става дума за обща територия, вътрешно море за Украйна и за Русия", обяснява руският анализатор Дмитрий Абзалов пред "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Според него Европейският парламент "освен всичко прави опит просто да отвлече вниманието например от довелите до провал избори в Бавария, от сложната ситуация в Полша, България, а сега вече и в Румъния. Наслагва се и липсата на единна позиция към Саудитска Арабия".

Евродепутатите "нищо не разбират по въпроса и поначало са убедени, че за всичко е виновна Русия. А от наша страна би било пълна глупост да придаваме на резолюцията на Европарламента някакво значение", коментира Константин Затулин от комисията за ОНД в Държавната дума.

"Украйна трябва най-напред да формира стратегия, също и политика за Азовско море, да посочи червените линии. Второ, Украйна трябва да настоява за свободно корабоплаване в Азовско море с оглед руски кораби да не спират украинските". Това заяви пред форум по сигурността в град Лвов генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските войски в Европа, информира украинският електронен в. "Европейска правда".

САЩ трябва да подкрепят Украйна в организирането на военни учения, да й предоставят техническа подкрепа, също и в информационната сфера, да отразяват събитията в Азовско море, каза Ходжис. Действията на Русия в този морски басейн "са част от усилията, насочени към икономическо потискане на Украйна. За целта няма нужда от инвазия", стига да бъде спрян износът от пристанищата в региона, отбеляза той.

Русия извършва различни малки операции, води кампания за сплашване и предприема други действия, замъгляващи представата за събитията, предупреди американският военен. "Затова за Украйна е от значение възможността да даде отпор, не само да си седи на брега", подчерта Ходжис, цитиран в "Европейска правда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
7
 
3
 
! Отговори
салгир преди 5 години
Азовско море ще бъде най големият бемутски триъгълник за украинските протижета на САЩ ще споделят съдбата на Хитлер
88
3
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
че чак да имате претенции днес, че украинци били загинали във ВСВ повече, отколкото руснаци! Иначе ти си чети, няма лошо, само че кой ти дава гаранция, че това, което четеш е вярно! Историята принципно е манипулативна наука и затова мисля, че е много по-важна логиката в историческите събития, а не това кой как ги прдставя!
87
2
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 90, Нещо не мисля, че някой "умник", дето се мъчи да прави рязка граница между украинци и руснаци, може да бъде оторизиран да определя кой е кух и кой не е! Преди 89г. границата между РСФСР и УССР е била условна! И в двете републики на СССР са говорели на руски език, то дори и днес в Украйна масово говорят на руски принципно де! Така, че айде помисли, като изключим западноукраинците, които са се били за Хитлер, дали в Украйна на изток от Днепър е някой е правил някаква рязка граница
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха разбрах.Всъщност става дума за интереси на фащ прокарвани от фашистките им прислуги в Киев.Тоест карат се Русия и фащ пак.А ние в Европа пак фащ ни ползва за жив щит и ни натиква между шамарите.Докога ЕП ще се гъзиш на ФАЩ вече това нито един народ в ЕС не го желае.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87То бива да си токова кухх от вътре ама чак толкова ли ? Първо не е въпроса , куде е имало битка , а кой е бил в редиците на ссср . В техните редици при големите офанзиви са били Украинци и Беларуси. Вземете малко е научете тази история стига живяхтее в илюзиите на режима. Отдавна не сте роби :)))
84
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антизападопоклонникНай-много жертви процентно са дали Беларус и после Украйна.Киев е превземан няколко пъти, Харков също. А защо украинци са минавали на страната на Хитлер - припомни си какво им е правил Сталин през 30-те. Когато руснаците отстъпват панически зад Днепър, взривяват стената на най-големия язовир тогава - Днепърската ВЕЦ и издавят няколко стотин хиляди жители надолу по течението.
83
1
 
6
 
! Отговори
бушменци преди 5 години
мноо прости веее мноо прости
82
3
 
14
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 86,То като пишеш тези врели-некипели май-май и сам не им вярваш! Нещо не си спомянм да е имало голяма битка ВСВ на територията на днешна Украйна или пък градове под обсада! Нещо повече, голяма част от украинците, основно от западната част на Украйна, откъдето тръгна и смяната на "режима" в Украйна през 2013, са се били на страната на Хитлер!
81
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82Русия не е побеждавала Сама НИТО една държава в европа. Да не говорим , че основния първи юмрук на раша винаги са били Украйнците. Те изнасят и ВСВ и имат най много жертви ...умело прикривано. Останалите се разбягваха зад стените на Москва , когато Хитлер идваше с марш.
80
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие каква работа имате в Сирийско море ? Имахте един приятел - Украйна ...И на него му се И....те в устата. За нищо не ставате ...банда агресори.
79
6
 
19
 
! Отговори
Какво повече преди 5 години
Евродепутатите "нищо не разбират по въпроса и поначало са убедени, че за всичко е виновна Русия. А от наша страна би било пълна глупост да придаваме на резолюцията на Европарламента някакво значение",
78
8
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 5 години
Много мразя хората със запалянковска психика. При това изразяващи се невъзпитано и грубо. Бих затворил лаjняната им устичка с един прав! Ами има ли в тази Европа една страна, която не е бита от Русия? Ще кажеш - Норвегия. Да, още не е бита, но ако продължават съвременните куислинги да се репчат, и те ще са в списъка. Всичо са козни на Дявола, наречен Чичо Сам! Ще подпали Европа, но бърка - ще си подпали асса!В Кримската война победиха, защото се нахвърлиха силите на 3 империи и едно кралство.
77
6
 
30
 
! Отговори
ИЗКАЗВАНЕ НА ПУТИН преди 5 години
"Ако ТЕ се ОПИТАТ да ни унищожат ние просто ще отидем в РАЯ на секундата обаче ТЕ ще умрат- даже няма да имат време и да се помолят! Путин явно е бил много ядосан.Има обаче една вековна истина " Не изкарвай Руската мечка от бърлогата защото после неможеш да я вкараш обратно!
76
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е президент на Русия а не някой военнолюбецКо не! В клипа който даде потребител тук, се вижда, че болшинството гласуващи за Пyтя, са пълни *** и алкохолици, нямащи никаква представа от света!Един искаше Путин да му даде 1млн. рубли...., а той им увеличава пенсионната възраст!Наша мамаша казва, че Путин е направил всичко.., репортера я пита,:"а пътища?", оная мълчи като риба. В Русия е пълно с такива изкрейзали!
75
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 70 прод4. КАК ЗАПАДА ВЪЗПРЕПЯТСТВА РФ при доставките на ГАЗКато ограничава вноса на дебели тръби(които са много по-скъпи в руско изпълнение) и помпи действащи при по-високо налягане(пак са много по-скъпи и ненадеждни в РФ изпълнение)5. А РФ технология за полагане и производство на тръби под морето практически няма всичко е внос.С разрастване на ИМПОРТОЗАМЕСТВАНЕТО руснаците доказаха че могат като опре ножа до кокала да работят и правят качествена продукция - а това е проблем
74
1
 
16
 
! Отговори
Men преди 5 години
Проблема с проверките почна с ареста на кримските рибари те казват че са руснаци правителството на Украйна че са украинци и не ги пускат с руските паспорт по добре Европа да посъветва украинските властти да ги пуснат не виждам как в момента Русия ще допусне някой да и извива ръцете. Най много да се получи ситуацията с доналд кук. Едно да показваш мускули друго е да влезеш в сражение с руската армия на неина територия всъщност историята помни такива случаи и резултати са известни
73
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 70Умнико май не си си научил УРОКА1. да кажем че транспортираш ГАЗ при примерно 100 атмосфери - тръбите са тънки и можеш през 20-30 км да поставяш разклонение към следващия град - това са националните мрежи из цяла Европа2. Транспорт на газ при примерно 200 атм - тръбите са ДЕБЕЛИ(скъпи) - от помпена станция до помпена станция има стотици километри - така се транспортира на голямо разстояние3. Под морето пак при примерно 200 атм но там водното налягане още помага за по голям КПД
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешно САЩ и НАТО търсят война и за целта ползват безмозъчните алчни политици в Украйна. Ей радвайте се, че Путин е президент на Русия а не някой военнолюбец защото до сега светът вече да е минало.
71
1
 
17
 
! Отговори
До СДС, ако го има преди 5 години
Ако намекваш за Русия, че е скарана с всички, пресолваш манджата. Завчера Путин се срещна с премиера на Италия Конти, преди това - със Си, с Ал Сиси, с Меркел, с Макрон, с Ердоган, с Абе, с...Бойко Борисов и с кого ли не /не карам по хронология/. България да е скарана с Русия? Само в черепната кутия на eдин от най-големите български математици (по собствените му думи) - Плевника, е така. Той знае защо говори - вече му е платено, и то пребогато. А ти защо се пънеш? По аналогия с горния - за пари!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пълно преструктуриране на Еяропа спрямо доставките на газ и нефт.Пълна изолация на Русия, на всички фронтове"И като задере любимата ви икономика заради липсата на евтина енергия, като милионите онеправдани "мигранти" поогладнеят, когато самите европейци поогладнеят, нали се сещаш какво ще се случи с индоктринираните полуи.диоти, които са го организирали?Да си режеш левия крак, понеже така изисква от теб либералната доктрина не е особено умно, не мислиш ли?