Напрежението в Азовско море – защо се случи, провокация ли е?

Нина Спасова и Чавдар Стефанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 27 ное 2018 12:06 | 27 ное 2018 10:00, Екип на Bulgaria On Air
168

Без резолюция приключи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море. Държавите членки осъдиха "използването на сила от страна на Русия" и я призоваха да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна. Русия твърди, че плавателните съдове на Киев са нарушили териториалните ѝ води, като са се опитали да преминат неправомерно през Керченския проток. Снощи украинският парламент пък одобри указ на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни, което влиза в сила от утре.

Журналистът Чавдар Стефанов каза, че според руснаците инцидентът е провокация именно на украинския държавен глава, която е насочена към предстоящите избори.

Още по темата

"Това е във всички руски издания, а според мен има два аспекта. Първият е свободата на корабоплаването, вторият е за причините за това. Азовско море. Представете си, ако някой затвори Босфора, така че руските оправдания първо са позакъснели, второ са изтъркани", подчерта Стефанов в студиото на "България сутрин".

Нина Спасова пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че този инцидент в Азовско море не е ясно как и защо се е случил, не е ясно дали е провокация, но по думите ѝ двамата президенти Владимир Путин и Петро Порошенко имат интерес от него.

"Колкото и да е странно, огледално имат интерес. От една страна Порошенко, който е с паднал рейтинг и използва тази ситуация. От друга - Путин също има проблем с рейтинга", обясни още тя.

По думите ѝ лидерите на двете страни имат своите основания да покажат мускули в този момент, въпросът обаче е, че това е доста опасно за всички.

Журналистите коментираха и международната реакция на случилото се. Нина Спасова подчерта липсата на реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Чавдар Стефанов пък беше категоричен, че аргументите на Русия пред ООН, че са искали да проверят корабите, били без покритие и припомни изказване на руския външен министър Сергей Лавров, което по думите на Стефанов е много важно.

"Това, че е крайно време да се промени световната и европейската архитектура. Тоест очевидно Русия претендира, че Крим е неин и иска това да бъде общопризнато. Това е една територия, с която може да въздейства върху много неща", коментира още той.

Журналистът обаче допълни, че очевидно Русия иска тази нова световна архитектура, но не знае как може да бъде постигната. Нина Спасова пък добави, че се надява да не се стига до военни конфликти и че всичко ще приключи сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрия руснак е мъртвия руснак
48
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"при положение, че протока е по-тесен от 12 мили и от едната страна е УКР а другата РФ"Точо тук е проблемът след като Крим се отдели от Украйна и стана независим едната страна е РФ другата е КримскаА след като Крим влезе в състава на РФ и двете части са на РФ
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Щот си неграмотен бе провокациЙ... т.ъпогълен соросоидМарш обратно в 1 клас да учиш писане...
46
0
 
3
 
! Отговори
прогноза преди 5 години
Отново ще нацапат *** с графити
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим не е част от руската федерация. В ООН това беше заявено нееднократно. Но около могилата с разлагащ се труп на болен човек все още вярват че Крим не е Украински
44
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50 на кой му пука главното е че Путин е гей
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 31Щот не знаеш дали ти няма да имаш "късмета" да попаднеш на такъв като мен... да видиме как ще си събираш зъбките от земята с изпотрошени пръстенца... отворко !!
42
12
 
2
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПУТИН не вижда ли, че целия свят не одобрава (меко казано) неговата политика на агресия към съседните държави- Грузия, Литва, Латвия, Естония, Украйна?Докога мисли да показва мускулчета?Скоро точно неговите олигарси ще му "духнат под опашката".
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали около СОК Камчия може да се приложи морското право за 12 милна зона на териториални води на кремълската хунта?Кой копейкаджия ще ми каже?
40
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 43"Явно кремълските дупломатчета са забравили, че само те си мислят че Крим е руски"1. Косово независимо ли е или не - Ако да имаме ПРЕЦЕДЕНТ и КАЗУС2. Крим независим ли е или не по казуса Косово???3. Ако Крим е НЕЗАВИСИМ значи може по казуса ФРГ-ГДР да се обедини с РФ и това не е АНЕКСИЯ или ОкупацияОстава само едно нещо да се реши МИНИМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КОСОВО/КРИМ/ОСЕТИЯ/АБХАЗИЯ/и т.н. да са независими.
39
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окупатори, терористи, пиратис тези ли искаме да строим АЕЦ Белене - това е лудост
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класическото морско право 12 милна зона териториални водипри положение, че протока е по-тесен от 12 мили и от едната страна е украинска територия , а от другата територия на руската федерация, морското право разрешава ползване на протока от двете страни
37
1
 
4
 
! Отговори
do 45 преди 5 години
Булгарсорошчетата, хомосексуалисти ли са + или гейове -
36
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 41/42 преди 5 години
ПровокациЙ какво е - някой римски пълководец ли? Неграмотнико, думи от женски род, завършващи на Я, множественото число е ИИ, а не ИЙ, ясно ли ти е?Второ, окупация има на Северен Кипър и КОСОВО !! Ти си точно г-н Никой да даваш оценка на резултатите от официален референдум. Какво може в Кремъл/с главна буква се пише /"унуфри" е решено от Конституцията на РФ, а той е избран от руснаците, ерго - гледай си собствената кочинка,в която са ни натирили бивши ченгета, сервитьори,шофьори и пожарникари
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мускалите да си варят в блатата на север нямат място в крим Факт
34
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Окупираха Крим, сега не пускат украинците да стигнат до пристанищата си. Това си е държавен тероризъм"Не колега не е такаПреди имаше договор за съвместно ползване но Украйна ЕДНОЛИЧНО ИЗЛЕЗЕ ОТ НЕГО - ДЕНОНСИРА ГО СЪС ДЕКЛАРАЦИЯПо този договор Руснаците БЯХА ДЛЪЖНИ да пропускат Украински кораби стига да спазват навигационните норми и Украинците пращаха кораби и нямаха проблемиСега остана да важи само Класическото морско право 12 милна зона териториални води
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин гном ли е + или джудже -
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водите на Керченския пролив широк не повече от 15км няма как да са руски при положение, че Крим е украински и има 20км териториални води. Явно кремълските дупломатчета са забравили, че само те си мислят че Крим е руски
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе *** не разбрахтели че Косово е албанско и винаги е било такова още преди Рюрюк да ви продава на робските пазари -- вън от крим крадливи москали варете си в блатото
30
2
 
16
 
! Отговори
La France преди 5 години
Порошенко си прави предизборна кампания на гърба на украинците. Жалко за моряците, пратили са ги да ги стрелят с цел провокация. Опасна игра. Тест за руските нерви. Съмнявам се Порошенко да посмее да направи такова нещо без знанието на американците. ЦРУ отново стои зад това, както с Майдана. Какво по-добро за Америка от нов конфликт по границите на Русия? Сега познайте кой ще е най-засегнат? Кой беше потърпевш от бежанската криза? Точно така, Европа. С един куршум два заека. Гадни англосаксонци!