Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а

Планирано е руските космонавти да останат там две седмици
Обновена: 27 ное 2018 13:52 | 27 ное 2018 12:15, Елка Василева
513
Те казват, че са били на Луната. Русия ще проверява след 2030-а
Снимка: архив, Reuters

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично!

Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим."

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11", пише Дойче веле. Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.

Сега Русия планира да изпрати след 2030 г. космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин нито една страна не може сама да изпълнява програма за полети до Луната и уточни, че Русия се надява на сътрудничество със САЩ, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи заедно с НАСА по проекта за орбитална станция около естествения спътник на Земята, наречена "Deep Space Gateway".

Защо има съмнения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята проследяват на живо по телевизията как астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, докато астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава почти никой не оспорва достоверността на черно-белите кадри, включително и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си "Ние никога не сме били на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара". И до днес тя е основният аргумент на всички, които вярват, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, заснета в тайно телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм "2001 - една одисея в Космоса" излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а снимките били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг предизвика най-вече насмешки и подигравки, но през седемдесетте години много американци започнаха вече да не приемат безрезервно всичко, което им казва правителството - особено след аферата "Уотъргейт". Още повече, че в творбата си Кейсинг поставя и въпроси, които изглеждат много смислени: Защо снимките от Луната са толкова добри, сякаш са правени от фотографи-професионалисти? Защо никъде на небето не се виждат звезди? И защо американският флаг, забоден на повърхността на Луната, се развява, макар там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои обяснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на "Аполо 11", той обяснява как след като ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил променен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което военен самолет ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха особено гневно на твърденията, че били актьори в гигантска измама. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин "Бъз" Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година поиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го нарече "страхливец" и "лъжец". Олдрин, тогава на 73 години, удари с юмрук в лицето 35-годишния репортер.  

Бил Кейсинг почина през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си миг той продължи да вярва в своята теория за фалшифицираното от американците кацане на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
0
 
2
 
! Отговори
Марс преди 5 години
Луно македонска
444
1
 
2
 
! Отговори
До Reptile преди 5 години
Боже ,каква глупост си написал.Тъn си ,та дрънкаш.
443
3
 
4
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Голяма пара се краде от НАСА за мечти.Дори снимки отблизо няма.Само някакви мацанки с празни текстове пропити от мечти по непознатото.
442
5
 
4
 
! Отговори
Путин хуйло ! преди 5 години
Тия дни американците кацнаха на Марс. Да чакаме ли *** някъде около 3000 г. да проверят на място дали е вярно ?
441
4
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Руски Въздухари.... Хахахаааааа...!
440
2
 
2
 
! Отговори
Американците преди 5 години
И наистина бяхме ... казали.
439
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"А колкото до свръхмощната си ракета явно им е много по-евтино да използват руските ракети"Разберете защо са нужни СВРЪХМОЩНИ РАКЕТИСтанциите Салют 1-7 и Мир, както и МКС имат ОГРАНИЧЕНИЯ по МАСА по диаметър на цилиндъра и височина на цилиндъра който може да се изведе от ПРОТОН ракетатаЗа това МКС която в момента е към 410т маса е съставена от двайсетина модули (всяка свръзка между два модула е потенциално СЛАБО МЯСТО) и практически е изчерпала възможности за разширение
438
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо ,нека се провери дали американците са стъпили на Луната!Всъщност все някога ще лъсне истината,защото на Луната няма вятър и стъпки оставени преди 50г.,ще си останат там за хиляди години!
437
8
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
Ех тея конспиратици с тея догатки...С това въобръжение ставате за режисъори отвсякъде.А ти го раздаваш страшен капацитет и интересното ,че ако найстина беше толкова в час с мисиите ,нямаше никога да дрънкаш такива глупости.Другия вариант е ,просто защото си пропагандъор и русофил да ги пишеш нарочно тези мантри ,защото САЩ отидоха там преди Матушка ?
436
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 456"А и след края на лунната си програма започват да разработват совалките, които пак бяха чудо на техниката си за времето"Че бяха чудо бяха спор няма.Совалките трябваше да са ВЪЗМОЖНО НАЙ-НАЙ-НАЙ-ЕВТИНИ - за това двигателите са на течен Кислород и Водород а ускорителите освен че се рециклират(за многократно ползване) ползват най-евтиното твърдо горивоКакво стана? Последните стартове на Совалките струваха по ЕДИН МИЛИАРД $(обща комплексна цена)Ойде коню у реката
435
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"щото са видяли че нямат никакъв шанс след 4-те взривили се ракети"Ехх ЕКСПЕРТЕФалкон на Мъск е построен по същата идейна схема както и Н-1 на СССР. Но 1960-1972(последен неуспешен старт) няма измислена електроника която да е достатъчно надеждна и бърза за да синхронизира действието на 32 ракетни двигателиАко бяха успели ... САЩ щяха да изостанат с колко годиниРекорда на Мъск 2018 година е синхронна работа на 27 ракетни двигателя на общо 3 носителя(1 степен) изстрелвани в пакет
434
4
 
3
 
! Отговори
до Боби преди 5 години
Ами те са постигнали това което са искали - 11 полета до Луната, това да не е без пари, че да продължават през месец-два да си летят до Луната?! А колкото до свръхмощната си ракета явно им е много по-евтино да използват руските ракети. А и след края на лунната си програма започват да разработват совалките, които пак бяха чудо на техниката си за времето, та и сега след 10 години!
433
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КГБ е платило на този хухавел да пише тия глупости за да принизят успеха на американците, щото са видяли че нямат никакъв шанс след 4-те взривили се ракети! Щото руснаците са силни с активните мероприятия, дезинформацията и с промиването на мозъци! Рейгън много точни ги определи като Империя на Злото!
432
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Ангел продЗащо след 1972 всички от лунната програма ЦЕЛОКУПНО са уволнени(без Астронавтите)Защо Уникалната ракета Сатурн-5 която може да изведе на ниска околоземна орбита 110т е оставена в забвение (Протон най-мощната използвана и до сега ракета от СССР/Рф вдига 22т и с нея са изведени всички орбитални станции вкл МИР и МКС)
431
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнгелДа Ангеле могат да се видят и се виждат с телескопа - За това аз и казвам АПОЛО кацна на луната но без ЕкипажВъпроси останали неотговорениРадиационна защитаРадиационна защита на Камерите(те са с фотоленти)Топлинна защита на КамеритеЗащо не са снимани звездиКъде са дори и развалилите се от времето НегативиЗащо са изтрити електроните записиКъде е хатртиената документация за кораба и РакетатаКъде са видео лентите от изстрелването и друга сензорна информацияКъде са Лунните Камъни
430
2
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ако само Аполо 11 ,с капитан Нийл Армстронг, е кацал на луната,това би могло да се фалшифицира макар и доста трудно .НО има 6 успешни мисии до Луната в периода 1969-1972. 12 Астронавти са стъпвали на лунната повърхност.Това масово пътуване до луната е невъзможно да се фалшифицира.Замесени са хиляди хора .Напълно невъзможно е.Освен това Лунните модули и луноходи оставени от Американците спокойно могат да се видят от телескопа Хъбал и други такива !!!
429
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименНаучи си историята - що ли се хабя1970-1972 е времето по което се построява тъй наречения газопровод на дружбата(бля бля дружба всичко е за мъни мъни) през Украйна и ГДР и към ФРГ като краен получател Получават си парите СССР и спират лунната програмаА сега съвременната версия на същите тези двигатели за Н-1 СССР лунна ракета под инекса РД-180 ги продават на САЩ
428
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби1972 година СССР се отказва от лунната си програма по това време и потича първата газ към западна Европащото по това време руснаците са измислили тръбите бе :) Дотогава са ползвали кофи и варели!
427
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 448Кингсмарине има 6 броя 216 и мисля още 2 броя 209 подводници - най-смешното е че в момента нито една не е изправна - в смисъл боеготова да излезе в морето. Качество а?
426
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БонобоГермания не може да достигне качествата на подводниците тип 636!цял свят ползва немски подводници тип 209 от маса години, а за 216 се чака на опашка. Индия се набута с руски подводници и едната им се запали при първото излизане в океана :) Издялано в СССР!