В Украйна свикаха резервисти заради напрежението с Русия

Порошенко обвини Кремъл, че готви инвазия в Украйна
3 дек 2018 19:51, Елка Василева
104
В Украйна свикаха резервисти заради напрежението с Русия
Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес частичен призив на резервисти за военна подготовка на фона на напрежението в отношенията с Русия, като отбеляза, че страната трябва да укрепи отбраната си, за да даде отпор на заплахата от руско нахлуване, предаде Асошиейтед прес.

Кремъл отхвърли твърденията на украинския лидер като "абсурдни опити" за нагнетяване на обстановката след инцидента на входа на Азовско море на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба заедно с екипажите им - общо 24 моряци.

Порошенко отговори с въвеждането на военно положение за 30 дни в голяма част от Украйна. Украинските власти забраниха влизането в страната на всички мъже с руско гражданство на възраст между 16 и 60 години, което според президента е свързано с нуждата да се попречи на Русия да дестабилизира още повече Украйна.

Още по темата

Порошенко каза днес, че част от привиканите резервисти ще бъдат обучавани в рамките на военното положение, и добави, че някои военни части ще бъдат предислоцирани с цел укрепване на отбраната на страната пред заплахата от руско нахлуване.

През уикенда украинският президент каза, че Русия е струпала големи войски край двустранната граница, и я обвини, че се готви да нахлуе в Украйна. Той също така обвини Москва, че е блокирала украинските пристанища на Азовско море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг за журналисти в руската столица днес опроверга тези твърдения и ги окачестви като "абсурден опит за изостряне на напрежението", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На задържаните от Русия в Керченския проток украински моряци и служители на Службата за сигурност на Украйна е предявено обвинение в незаконно пресичане на руската граница, съобщи за ТАСС адвокатът на един от арестуваните. Той каза, че от момента на ареста още не се е срещал със своя клиент и не знае "предадени ли са документите в Москва и кой се занимава с разследването". Според него доброволци са донесли в следствения изолатор (в Москва, където са прехвърлени всички задържани) събраните вещи на моряците.

Членовете на екипажите на арестуваните кораби, общо 24-ма украински граждани, са задържани за двумесечен срок до 25 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселената е може би безкрайна, но тьпотията на тези със сигурност не е.
59
25
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Само обитателите на Кремълската крепост не се страхуват от санкции... - да му мислят останалите...
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги прегазят за 3 дни. Само да посмеят. Това с корабите беше само тест. После да видим мобилизацията на швабите и французите за спасението на Украйна.
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТА 62Знаеш ли, отмъщението е блюдо, което се поднася студено! А колкото до шоколадения клоун......нека само да опита!!! Тогава даже за живота му НИКОЙ НЯМА ДА ДАВА 2 копейки, а камо ли за "държавата му"! А народа ще си се върне към МАЙКА-РУСИЯ!
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А онази п*тка плевнелиев записа ли се като резервист?
55
2
 
22
 
! Отговори
Загадка преди 5 години
Потрошенко и бандата разбойници да не са си поставили за цел да потрошат Украйна до нова година?
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потрошенко е сериозен кандидат за наградата Дарвин тази година
53
3
 
21
 
! Отговори
На пияна глава: преди 5 години
на урки-пиянци и бандеро-нацисти какво да им се привиди?
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Ами, че то няколко десетки милиона вече се "изнесоха"! А тия явно няма накъде да мърдат! Е, няма какво да ги съжаляваме, и ние си имахме такъв преЦедент, добре че не успя (както беше тръгнал де!!!!) да ни вкара във война!
51
19
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ако Порошенко иска Путин да го уважава... - трябва да му свали един боен самолет и да убие посланика му...
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мда 54Хммммм.............ти на това "образование" окраината, "страна" ли му викаш???? То съществува от 27 години и така и не стана "държава! Аре, стига и толкова! А напрежението...то е само в пияната глава на т.н. преЦедент!!!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, ние се майтапиме, ама на запасняците сигурно не им е весело. Първо е студено, идват празници, а и могат да се забъркат в някоя истинска каша. Аз бих напуснал държавата вместо да ме командва шоколадов милиардер.
48
2
 
12
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Путин се уплашил че ще му пръднат на вуя и ще му упръскат топките с тези напъни.
47
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Очаквам да срещна срещу мен на барикадата *** с гола гръд и знаме в ръка... - по Дьо Лакроа...
46
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Когато не знаеш какво да направиш със собствената си страна-другите(САЩ и Русия го правят)!И резултатите са закономерни.
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам много приятели украинци, добри хара са. Чудя се, как го търпят тоя ***.
44
3
 
24
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До СТРАНДЖАТАИ аз тъй си мисля-трябваше да им пратим на украинците Роско Плевнята!Веднага със здрава "мъжка" ръка щеше да постави Русия на мястото и!А Мони Паси щеше да е връзката с НАТО,Елена Поптодорова(Ленчето с кремчето)-външен министър.Представете си нашето Ленче на среща с Путин-само да се загледа и ще му гепи ядреното куфарче!После да върви да се оплаква на другаря Си(Цзинпин)!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Акшън! Най-после става интересно по празниците. Пуцай, шокомен-супермен!
42
2
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Военното положение не е въведено заради моряците, а моряците се оказаха там, където са, за да се въведе военно положение. Защо не въведе военно положение, когато войниците му бяха изтребвани с хиляди при така нареченото АТО?
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се записвам доброволец. Къде са регистрите? Пия водка на корем.