Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!

САЩ без доказателства, че Москва нарушава договора
5 дек 2018 13:15, Елка Василева
446
Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!
Снимка: архив, Reuters

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

"Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна", каза той.

Още по темата

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Щатите смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може "да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло".

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип "Охайо" и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб.

Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите "в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици".

САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава знаковия договор за контрол над въоръженията, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство. Тя обаче подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

САЩ вчера поставиха на Русия 60-дневен ултиматум да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., който според Вашингтон тя е нарушила, като заявиха, че ще бъдат принудени да започнат шестмесечен процес на излизане от договора, ако нищо не се промени, пише БТА.

Мария Захарова заяви на брифинг днес, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна".

Русия "нееднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нас ни трябват две ескадрили "Супер Тукано" - да баражират, разузнаватЕ, ако питахме русофилите, щяхме да имаме 50 ескадрили двуплощници По-2... Хем да си изхарчим бюджета, хем да не вършат никаква работа.
321
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би си малко в грешка. По-скоро е 1,59 и категорията му е такава, че може да прави набирания на предмишницата ми.
320
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо западняците не спазват никакви договори, а надават вой до небето срещу Русия?Защо след като Варшавския договор се разпусна, НАТО не само продължи да се разширява, но все по - плътно се доближи до границите на Русия??Първо отговорете на тези въпроси.................след това чак пишете колко лоша е Русия!!
319
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дедо Тръмп ще подготви Америка за 3-та световна.Няма как, ако не е Русия - ще е Китай.
318
13
 
5
 
! Отговори
До 335 преди 5 години
Какво доказателство бе бaстyн..Ф-16 блок 70 е най-добрия изтребител който можем да вземем и е поколение 4++.В цената влиза цялата поддръжка за целия му период на експлоатация и цялостно обучение на пилотите.Какво искаш да вземем ,някой руски дерак ,дето ще се разпадне след 2 полета ,а руснаците дори няма да могат да го поддържат и не предлагат нито поддръжка ,нито обучение на пилоти ? Аре у лево.
317
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига сте писали против БГ- соросчета, стягайте мешките защото нато ви чака!
316
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗНАЧИ ? може и малко по нататък и там ще си щаслив
315
0
 
2
 
! Отговори
ЗНАЧИ ? преди 5 години
Значи Турция ? А ?
314
13
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Путин ще умре първи Втория ще е Герасимов надявам се съзнава това
313
2
 
3
 
! Отговори
БОБИ преди 5 години
До Анонимен"Ами, тапунгеро, колко гази според тебе една ***?И как влизат огромни транспортни кораби, за да товарят в Мариупол и Таганрог?"ПОРЕДНИЯ ЕКСПЕРТКласификация на Военните корабиНадувна лодкаЛодка с твърд корпусКатер(специализиран е примерно портов Буксир)*** първи клас пълноценни бойни корабиФрегата(океанска ***)/Стражеви корабРазрушител/Ескадрен миноносецКрайцерАвионосен КрайцерСамолетоносачЛинеен КорабГОЛЯМ кораб е 150*600мм ОКЕАНСКИ ПЕТРОЛЕН ТАНКЕР
312
21
 
9
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Руснаците са по зле от камиларите .Брадатите се поне се бият рашко ще свали гащите след първите истрели .Виждал съм им новото поколение пълни *** а старото са му,,хлю,,вци
311
4
 
1
 
! Отговори
до 339 преди 5 години
путинчо ще ти изпълни желанието
310
23
 
8
 
! Отговори
Американофил преди 5 години
Съединените Щати стоят твърдо зад своите съюзници от НАТО. Източна Европа е в безопастност и няма от какво да се бои. Нападение срещу държава-членка на НАТО означава нападение срещу САЩ.
309
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е сибирската империйка и смах-натото и иператорче джудже да си обират парцалите
308
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
оооо!...Какво викате?..-"Ама тия ни са камиларите,дето смо свикнали да бием"?еми като ни са,НЕ СИ ТЪРСЕТЕ БЕЛЯТА!!!!!!!!ИДИОТН!!!!
307
18
 
2
 
! Отговори
до Раша преди 5 години
Първо да върнат окупирания Крим на Украйна и спрат с провокациите и военните конфликти и започнат да се придържат към международните споразумения на които са си давали и те съгласието тогава никой няма да се сети за тях
306
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куче дето много лай не хапе а рашаните са по зле от куче а са захапали а са ги претрепали с шутова ще джавкат и ще си подвият опашката след първия истинаки шут
305
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
офффф!..Айде вкарайте неколко самолетоносача в Азовско море /които газят 10-15 метра,ама това нема значение../и "свивайте сърмичките" на рашъните!..Ама вече НАИСТИНА не сте интересни!!!!!!..Ако ше действате,действайте!..А то само дрънканиците ви кого гиреят?..Айде,ликвидирайте я тая Раша и мирясайте най-после!..Викате:-"Не става така лесно тая работа"?....Ами като не става,-..СТИГА СТЕ ПОДСКАЧАЛИ,ЧЕ СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!!!!!!!ПОДВИЙТЕ ОПАШКА и са кротнете най на края!!!!!
304
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И масква гори гори съзнаваш ли алкаш че това ще стане десетина минути след първия истрел от руска страна
303
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Дано да имат късмет руснаците да направят някоя провокация тогава ще разбереш колко са стари нямат и 3 месеца още толкова са стари"ЕКСПЕРТЕС изключение на Бастион(който го има само в РФ) всички останали СССР/РФ комплекси са за стрелба по тежки кораби от Фрегата и нагоре бойна част поне 400кг защот НАТО кораби са ОКЕАНСКИ т.е. ГОЛЕМИВ Азовско море и РФ и Украйна имат реално само Катери с водоизместване до 150т(тоест с маса 150т) по тях ще стрелят с ракети убийци на самолетоносачи