Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО НЕ ТЕ УДОВЛЕТВОРЯВА РОССТАТ, ТО ВЛЕЗ В СВЕТОВНА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ, ЕВРОСТАТ, НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ДРУГО МЯСТО КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ПОЧЕРПИШ ФАКТИ ПО ДОКУМЕНТИ- АХ ДА ВЛЕЗ ИМА ИЗНЕСЕНИ МИН.ПОСТАНОВЛЕНИЯ С КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ МИН ЗАПЛАТА ЗА 2018Г. ДА ДОБАВЯ ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ ЩЕ СВЪРШИ ДОБРА РАБОТА.
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ИМАТ 100 ДОЛАРОВИ МИЛИАРДЕРИ- АБСУРДНО Е ДА ИСКАТ ДА НАПУСНАТ ДЪРЖАВАТА КЪДЕТО ОТ СИРАК И РОДЕН В НЕЩО КАТО СЕЛО, НО НЕ СЪВСЕМ/ РУСНАЦИТЕ ИМАТ СПЕЦИФИЧЕН ТЕРМИН ЗА НЕЩО КАТО ПАЛАНКА/СА СТАНАЛИ МИЛИАРДЕРИ- АМИ В ТАЯ СИТУАЦИЯ ВСЕКИ ЩЕ ОПИТА ОТ НИЩОТО ДА СТАНЕ ПОНЕ МИЛИОНЕР.
172
1
 
6
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Лустрото на *** се разпада. След 20 години управление младите го смятат отговорен за всичко ,което не е наред в русия (което си е така). И младите ще му теглят шута.
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВ СИ 227, И ЗА ТОВА ОПЕРИРАНЕ В КИНЕФИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 7.25/16 ДОЛАРА-12,47/27.52ЛВ/ПО ФИКСИНГ НА БНБ НА ЧАС, С 13 И 14 ЗАПЛАТА - А В ЕДНА ИДЕАЛНО ПОДРЕДЕНА СТРАНА ЩЕ ВЗЕМАТ 243ЛВ ОТ ТАЯ ГОДИНА/СПРАВКА РОССТАТ/.
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ни пробутвате соросоидната "левада"? А, ако бяхте питали Нахални, кава евроатлантическа помия щеше да излее....
169
2
 
2
 
! Отговори
Едно си баба знае преди 5 години
Едно си 'днес' знае - едно си бае.Тя европата вече се заразпада от пишман - демокрация, те пак Русия та Русия!
168
0
 
5
 
! Отговори
Мечтатели... преди 5 години
А представяте ли си ако протестите във Франция бяха в Русия колко ли щяха да ни заливат със статии като тази?
167
3
 
5
 
! Отговори
ленкин преди 5 години
Ако имат възможност една рускиня няма да остане в Русия готови са да се омъжат за всеки дори за танганаец само да се махнат от там а за мъжете им те са зомбирани роби дрогирани с пропаганда заплахи и одеколон
166
0
 
5
 
! Отговори
A през това врме... преди 5 години
"135 ранени във френските протести, над 1300 - в ареста"
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бетонните глави, държа да повторя..........Както писах много пъти........ визите ще паднат, когато служителите на рУшкото пасьолство станат по-малко от американските войници в България. Въпросът беше не кога ще паднат визите, а защо САЩ налагат визи на България след като имат договор с ЕС за безвизов режим и открито се подиграват и плюят в лицето на българите.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво по-точно обясниха за визите? Защо САЩ налагат визи за България, след като имат договор с ЕС за безвизво режим?
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПредио 89та на националните празници имаше военни паради, днес като членове на ЕС и НАТО имаме гей-паради докато пенсионерите роват в кофите за огризки от храна.
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през 2015 г. броят на гладуващите американци спрямо 2014 г. се е УВЕЛИЧИЛ с 3,5 милиона човека /най-вероятно в огромното си мнозинство пак бели/
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС а България е пълноправен член на ЕС?"Щатите имат договор със Шенген. ....... не ЕС.Понял? САЩ имат договор с ЕС, не с Шенген. Дори Европейската комисия заяви, че е така, но няма да налага солидарно реципорчни визи за САЩ (както е според договора на страните членки на ЕС) защото България е членка втора категория и не си заслужава да си развалят отношенията със САЩ. Така след САЩ и ЕС се изплюха в лицето на българите.
160
3
 
2
 
! Отговори
до 191 преди 5 години
хаха това с купоните за храна в САЩ направо ме разби :)) Живея в Америка и такъв филм няма. Въобще поста е толкова нескопосано написан че се чудя от кой руски сайт е изкарана тая глупост
159
2
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ, ГЕРМАНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТКРИТО ПИШАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАДНИКЪТ НА ЕВРОПА, А ЕДИН ЧЕШКИ ХУДОЖНИК ДОРИ НИ НАРИСУВА КАТО КЛОЗЕТНО КЛЕКАЛО.
158
0
 
4
 
! Отговори
Да ви обясня преди 5 години
продължение...Белите американци имат средно по 3-4 деца, белите българи имат средно по 1.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,6 милиона американци са загубили правото си на купони за храна през последната година защото правителството няма пари да плаща и са обречени на глад. В САЩ 40 милиона американци нямат достатъчно доходи за да се изхранват и правителството им предоставя безплатни купони за храна колкото да преживяват и да започнат да стрелят по улиците от глад.
156
0
 
1
 
! Отговори
Да ви обясня преди 5 години
Вижте сега да ви обясня къде е разликата между България и Америка. И в двете държави цветнокожите се увеличават - в България ромите, а в Америка латиносите както и азиатците ако ги броим и тях за цветнокожи. Разликата е че в Америка бялото население е 220 милиона и след 50 години проекцията е че пак ще бъде 220 милиона, докато бялото население в България изчезва. В Америка се държи на семейството, традициите, празниците, докато в България тези ценности са изчезнали.
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България в ЕС и НАТО - всички я подритват с гнусно презрение като мpъсна изтривалка.