Работа до гроб? Възмущение в Русия заради пенсионната възраст

43% от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години
31 авг 2018 21:49, Елка Василева
265
Работа до гроб? Възмущение в Русия заради пенсионната възраст
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин иска да повиши възрастта за пенсиониране на 60 години за жените и 65 за мъжете. Тази политика не е много популярна, особено в страна, където очакваната продължителност на живота при мъжете е около 66 години.

Марина Николаевна останала работата си миналата година и сега й е трудно да си намери нова, защото работодателите предпочитат по-млади кандидати. "Не ме вземат заради възрастта ми", казва 53-годишната жена, която щеше да се пенсионира по настоящето законодателство.

Само че сега правителството иска да увеличи пенсионната възраст.

Марина Николаевна казва, че е "категорично против" повишаването на възрастта. "Имам много приятели и никой от тях няма да ви каже, че е съгласен".

Много руснаци са против плана на държавата за увеличаване на възрастта за пенсиониране с най-малко 5 години - мярка, която президентът Владимир Путин защити в сряда в национално телевизионно обръщение, макар да призна, че предложението е "неприятно".

Още по темата

Путин, който е на 65 години, заяви, че възрастта за пенсиониране трябва да се стане 60 години за жените и 65 за мъжете, тъй като Русия се бори със "сериозни демографски проблеми" и натискът върху пенсионната система се увеличава, пише ДПА.

Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените.

Само един от руските участници в допитване на ДПА изрази подкрепа за увеличаването на възрастта.

Владимир Николаевич, 57-годишен икономист, казва, че повишаването на прага ще му даде възможност да работи по-дълго и да печели повече пари, отколкото ако се пенсионира, при положение, че работниците често са принуждавани да се пенсионират, когато навършат изискваната възраст.

"Подкрепям увеличаването на пенсионната възраст, тъй като това ми дава шанс да остана на пазара и да продължа да работя и да печеля средства за семейството си", казва този московчанин.

Положението е доста по-различно за Марина Николаевна, която живее в промишления град Толиати, където преживяващото трудности автомобилостроително предприятие "АвтоВАЗ" е единственият работодател.
Жената, която била съкратена от работа като заместник-директор на училище, казва, че получава около 4500 рубли (65 долара) месечно от социалните, а разходите й за комунални услуги са 4200 рубли.

Опитала се да си намери нова работа като продавачка. "Те просто ви казват: "Не сте подходяща заради възрастта".

Максим, 47-годишен графичен дизайнер от Московска област, е съгласен с нея, че за човек, който наближава традиционната пенсионна възраст, е трудно да си намери работа.

Той описва своя бранш като "много конкурентен" и казва, че в него "е лесно се взимат на работа млади хора".

"Цените на хранителните стоки и лекарствата растат. Няма гаранции, че ще успееш да покриеш разходите си", казва той. Максим отбелязва, че семейството му има късмета да притежава апартамент, който може да дава под наем, за да свързва двата края.

Руският парламент вече даде първоначалното си одобрение за повишаване на пенсионната възраст от 55 години за жените и от 60 години за мъжете. Ако мерките бъдат приети, пенсионната възраст в Русия ще се вдигне за първи път от 80 години.

Предложението предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показват допитвания. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания "Левада Центр".

Михаил Александрович, 68-годишен пенсиониран инженер от Москва, твърди, че Русия е северна страна с "тежък климат, по-скоро некачествено здравеопазване и доста бедно население".

Ранното пенсиониране компенсира това, когато "хората вече не могат да работят", каза той и допълва: "Правителството се опитва да покрие задълженията си, като използва парите на възрастните граждани".

Четиридесет и четири годишната Светлана, учител по чужд език в Москва, казва, че не може да си представи, че някой може да одобрява покачването на пенсионната възраст - "освен нашите власти. . ., които заграбват цялото богатство и се възползват от другите".

"Те крадат парите, които хората са изработили. Могат да правят каквото си щат. Като при феодализма. Не можем да се защитим", възмущава се тя.

Светлана също е съгласна, че за хората на възраст е трудно да си намерят работа. "Те ще бъдат лишени от всякакви средства за оцеляване", отбелязва тя.
"Тази промяна е глупост, не трябва да се пестят пари за сметка на възрастните", казва 32-годишната Анастасия Палони, която работи в технологичния отрасъл в Москва.

Според нея е трудно да се предскаже какво ще е положението, когато стане време тя да се пенсионира след 30 години.

"Аз не разчитам да получавам пенсия. Това очевидно не е приоритет за руското правителство", казва тя и обяснява, че има двойно гражданство - руско и американско.

Анастасия подчертава, че Русия не е единствената страна, която се затруднява да подсигури възрастните си граждани. "Не разчитам на никакви осигуровки и в САЩ", казва тя.

/БТА/


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
2
 
! Отговори
Ххххх преди 4 месеца
Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените.
Какво повече .....
195
9
 
4
 
! Отговори
Келка Василева преди 4 месеца
Няма как тази "велика" авторка, която така услужливо излизва всичко годно, което се изписва против Русия да не изпляска и тази уникална статийка. Браво госпожа,браво Василева. Ще получиш пулицер и орден за преданост към северно атлантическите братя.
А в Русия госпожа, имат проблеми, сериозни проблеми, но се справят.Така че вземи, че прочети малко повече или не ти трябва. Защо ли?! Слуга.
194
10
 
8
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИИ преди 4 месеца
А авторката на статията услужливо забравя да спомене, че сега с Путин в Русия се живее все по-добре и средната положителност на живота за всички е скочила драстично - с 10 години! Така че, драги читатели, при средна продъжлителност на живота от 880 - 85 години за страната, какво очаквате? Това мъдър ход на един прекрасен държавник! и Още повече имайки на ум, че продължителността на живота за руското население ще продължи да се качва нагоре докато ние си ядем от евроатлантическите банани.
193
2
 
7
 
! Отговори
Феминизъм преди 4 месеца
Путинланд е страна на победилия феминизъм. Затова там жените живеят по-дълго. Затова там Мъжете вземат пенсия 2 години, а жените 18 години.
192
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПАК КРАВАРСКИ ИНСИНУАЦИИ.НЕ МИРЯСА МИРИЗЛИВИЯ ОБОР
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е велик крим е руско
190
1
 
10
 
! Отговори
xaxa преди 4 месеца
Ми то тогава Вова е готов и подходящ за пенсиониране.
189
5
 
11
 
! Отговори
Путкин преди 4 месеца
Май и *** ще го свалят от власт с камъни!
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 189-точките точкитеееее на Иванчо Ц.
187
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а знаете ли от коя година там не е повишавана възраста за пенсиониране и дори да се приеме повишевието на възраста те пак ще се пенсионират по рано от нас които стигнем до пенсия
186
4
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Неприятно е като се повишава възрастта за пенсиониране. Ако авторката беше написала и че има безплатни курсове за преквали икация на хората над 50 г. и се преследва наказателно от закона отказът на работодателите да наемат такива хора, по друг начин щеше да изглежда статията. Има още и други куп неща... това е навсякъде когато пенсионната система издъхва и няма пари.
185
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е велик да живее ура
184
6
 
19
 
! Отговори
,.,., преди 4 месеца
Българският пенсионер не го интересува пенсионната реформа в Русия.Калфин направи същото с българите като вдигна възрастта за пенсия,обвързана с години трудов стаж,т.е да работиш докато шаваш.И за това получи сладка европейска службичка като всички безродници които работят против българина.
183
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според мен Путин иска да амбицира по-възрастните граждани и да ги стимулира да пряват нещо, понеже на руския пенсионер освен да пие пред блока денонощно нищо друго не му остава до преминаването в отвъдното....Много хора се депресират когато ги пенсионират, а така ще имат стимул да не се предават в ръцете на царица-Водка.... има резон в това....
182
12
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 месеца
Путин в момента е най-могъщия човек на планетата!
181
8
 
12
 
! Отговори
невероятно,Уотсън! преди 4 месеца
Изключително манипулативна статия.Не знам авторката как е събрала този материал,но така или иначе той е в насипно състояние.Никъде не се казва,че повишаването на пенсионната възраст ще става постепенно.Никъде не се казва,какви мерки стоят зад тази реформа по отношение на здравеопазването,повишаване на квалификацията и придобиване нови специалности.Със сигурност има не малко хора в Русия които са против-но това не е цялостната картина.Считам,че с тази реформа руснаците са на прав път!
180
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако беше вярно, че мнозина в България не достигаха до пенсия, нямаше да ни е такава средната възраст.
179
6
 
10
 
! Отговори
до 176 преди 4 месеца
По същия начин, но живеем доста по-дълго, всъщност само мъжете, което показва че основната причина е алкохола. Българските мъже поне не пият толкова. Жените живеят еднакво дълго в фвете страни.
178
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ооо те нищо не са видяли ! Изберете резидента Навални и тогава ще видите ще ви съсипят колкото и малко да имате
177
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя на снимката джендър ли е или обикновен гей???