Провежда се Обединителен събор на украинската църква

Петро Порошенко също присъства в киевския храм "Света София"
15 дек 2018 13:20, Анисия Иванова
65
Провежда се Обединителен събор на украинската църква
Снимка: БТА

В киевския храм "Света София" започна днес обединителния църковен събор на украинското православие, съобщи Киевската патриаршия, цитирана от ТАСС.

В него участват "църковната йерархия, свещеници и миряни", се казва в съобщението. Преди началото на събора в храма пристигна и президентът на Украйна Петро Порошенко.

Още по темата

Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед, посочи Франс прес.

Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече "схизма" и скъса връзките си с Константинопол.

Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос областта на "националната сигурност".

През март 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. Последва конфликт в източната проруска сепаратистка част на страната, който отне живота на над 10 000 души, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Тъй преди 5 години
Ми те новоцърковните сами си начертаха бъдещата карта, тъй, честита "свобода".следваме картата дето сами си я начертаха чоколадковците - 2021 Чернигов, Сумск, Николаев, Одеса, Харков,Запорож, Херсон, Виниц в Русия - ЧЕСТИТА СВОБОДА.Крим, ДНР и ЛНР - не ги броим вече, те се освободиха от робство.Галичина като си я освободят поляците от робството.Ми честита свобода, ама на кого, на Полша и Русия, и на Унгария - може би.
21
3
 
6
 
! Отговори
Osof :,dp преди 5 години
До мазепа862 г Украйна не е съществувала. Термина украйна се появява към 16-17 век, наред с термина малороссия, обозначаващи едни и същи земи. Първите украински държавици са след разпадането на Руската империя и в периода до създаването на СССР. т.е 3-4г. Преди това изобщо не е имало и помен от държава Украйна.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анатоли Шарий, Александр Семченко, Николай Дулский, Яков Кедми. За които наистина се интересува от Южна Русия. Само използеам словосъчетанието за паралел със Северна Макадамия. И още имена мога да ви пусна. А не ще е лошо ако усвоите скалъпеният във Виена, по поръчка на хабсбургите украински език като част на проекта им Украина, който впоследствие се поде и от болшевиките.
19
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До АнонименПървата столица на Украйна е Киев - 862г. Харков е столица на Съветска украйна -1919-1921, когато в същото време Киев е столица на Република Украйна. Впоследствие съветска Украйна със Съветска Русия ''освобождават'' народа на република Украйна от буржоазното му правителство и превземат Киев. След месец съветка Русия, съветска Украйна и новосъздадената съветска Беларус учредяват СССР.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛегитимниКрим - ваш, Украйна - наша.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪРВАТА СТОЛИЦА НА УКРАЙНА (1918 - 1934 Г.) ХАРКОВ С 1,5 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ Е РУСКОЕЗИЧЕН ГРАД. ТАМ ДОРИ И ЕТНИЧЕСКИТЕ УКРАИНЦИ ГОВОРЯТ РУСКИ, ЗАЩОТО НЕ вЛАДЕЯТ УКРАИНСКИ ЕЗИК.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко украинската Мара втасала, само п-тката си не вчесала.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофили, спете спокойно - Украйна...няма такава държава !
14
4
 
7
 
! Отговори
НАСЕЛЕНИЕ 2017 г. преди 5 години
Украйна 42 000 000, от тях15 МИЛИОНА РУСКОГОВОРЯЩИ5 МИЛИОНА ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ4 милиона католици - говорещи полски език(основно във Волинска и Лвовска области, заграбени полски земи)2 милиона католици в Закарпатието, заграбени унгарски и словашки земи (словаци и унгарци)За сравнение - в 1991 г., когато е обявена независимостта, Украйна е била 52 милиона.
13
5
 
10
 
! Отговори
Легитимни преди 5 години
Бре каква легитимност? Сами си обявяват война, сами си воюват срещу себе си?Живи да ги оплачеш, ловят доброволци по улиците нощем, кой нормален ще воюва за Порошенко, Яценюк и др. дрън, дрънДа изгубиш Крим, ДНР, ЛНР само шоколадена държава и хора го умеят.Зиг Чоколад, Зиг Порошенко, Зик Бандера, Зиг Хитлер, и накрая Стоичков казваше: ейн, цвайн и...скок подскок,без газ и ток, Маша идва със Мечок!
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разпадането на руския мир продължава с всичка сила !...кримнамш, путин велик !!!
11
6
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Никакво обединение не може да има между разколници, които не се разкайват за делата си и каноничната Украинска Православна Църква ( Московска Патриаршия).
10
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
От така написаната статия не става ясно дали на събора има представители на легитимната УПЦ-МП,или само на двете изпаднали в ерес църкви,покровителствани от Вартоломей.Ако е така,то за какво обединение говорим?
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремъл газ пикае !И русофилите също.
8
5
 
11
 
! Отговори
Ха, ха преди 5 години
Да ви е честито, 2019 година на Бандера, 2020 на Хитлер.И едни реки от злато сега като потекат, един петрол,газ, евтин ток, качествени храни.Всички избягали 20 милиона от Украйна ще се върнат в Рая, в порошенковия шоколаден свят. 2021 спечелена война срещу Русия, 2022 срещу Полша, 2023 владеят целият свят и са културна и икономическа столица на Слънчевата Система.Да ви е честита духовната нищета, загубата на Крим, ДНР и ЛНР, а скоро Харков и Одеса.Да ви е честита "свободата" - хаха!
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на братска Украйна Обединена автокефална православна църква !Още една стъпка към еманципиране от руския Гулаг !
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото, за каква руска църква става въпрос, при положение, че в Москва има мавзолей на непогребан човек? СССР беше атеистична, а Русия е нейн правоприемник, значи и тя е атеистична. Избивахте свещенници и рушахте църкви, а сега християни били! Украинците се спасиха от сатанистите! Това беше важно за националната им сигурност. Русия използва своята псевдоцърква за подривна дейност и за влияние.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРЕИНЪТ ВАЛЦМАН (взел фамилията на майка си Порошенко) и премиерът - евреин ГРОЙСМАН, И ТЕ ЛИ СА ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да обясни кой с кого се обединява?
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ СИ ПМИСЛЕХ, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ХРИСТОВА, А ТЯ БИЛА УКРАИНСКА.А НА ОНЯ ДЪР.ТАК ФИЛАРЕТ МУ ТЕКАТ ЛИГИТЕ ДА СТАНЕ ПАТРИАРХ.