Провежда се Обединителен събор на украинската църква

Петро Порошенко също присъства в киевския храм "Света София"
15 дек 2018 13:20, Анисия Иванова
65
Провежда се Обединителен събор на украинската църква
Снимка: БТА

В киевския храм "Света София" започна днес обединителния църковен събор на украинското православие, съобщи Киевската патриаршия, цитирана от ТАСС.

В него участват "църковната йерархия, свещеници и миряни", се казва в съобщението. Преди началото на събора в храма пристигна и президентът на Украйна Петро Порошенко.

Още по темата

Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед, посочи Франс прес.

Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече "схизма" и скъса връзките си с Константинопол.

Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос областта на "националната сигурност".

През март 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. Последва конфликт в източната проруска сепаратистка част на страната, който отне живота на над 10 000 души, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
То и Българите са били съюзници на Златната Орда. Не си ли чувал за Куманите, умнико. Айде отивай да се запишеш е прасешката армия да слугуваш на прасето, да се молиш на прасешкия Господ.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мюнхен 40Украинците (рутенци) са анексирани от Русия едва през 18в. Преди това никога не са били част от Русия. Отделни народи с отделни езици, а вече и с отделна църква. Рутенския език се развива в украински.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московското княжество е васал на Златната Орда до 15 век. За истинска Руска независима държава можем да говорим едва от 1500г. нататък. Иван III и мoнголоида Иван Грозни, който удавя славяните в Новгород в кръв. Тогава започва историята на независимата руска държава. А Киевска Русь има от 9 век. и тя е първата източнославянска държава, която обаче е завладяна от монголците. Русия е наследница на Златната монголска орда. Путин затова е с дръпнати очички.
39
0
 
2
 
! Отговори
Мюнхен преди 5 години
До АнонименКевска Русь е първата източнославянска държава.!200 г. Мюнхен е столица на Бавария - първата германска държава...Но други обединяват германските държавици.
38
3
 
3
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Събор на прасешката църква. Духовници, които не искат да имат нищо общо са преследвани.
37
3
 
5
 
! Отговори
А преди 5 години
До Чесита незав Църква!...Украинци и фини са ни освобождавали-факт!Е, това вече кърти мивки!!!Украинци и фини са ни ОСВОБОЖДАВАЛИ /признато/ под флага на Руската империя! Факт! И така , КОЙ НИ Е ОСВОБОЖДАВАЛ?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мазепа е прав. Когато е имало Киев, Москва е била блато и дори не е имало такъв град. Киев е един от най-важните центрове в Източна Европа през ранното средновековие. Един от главните християнски центрове на културата. Български деятели са ходили там и са развивали книжнината, която от там се разпространява в други земи. Кевска Русь е първата източнославянска държава. А Московията се появява като независимо държавно формирование 3 века по-късно!
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА!!!И за какво ти е ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА ? За да им е зле на руснаците ли ? Заради тази Украйна ни спряха ЮП, Черно море стана потенциална арена на война, у нас лекуват безплатно разни ранени изверги от Черен сектор, санкции... каквото се сетиш...И този геноцид си го правеха украинските олигарси, които и сега го правят срещу братския ти народ.Братски народ, ама ***.
34
7
 
6
 
! Отговори
Чесита незав Църква! преди 5 години
Слава на Украйна, с вас сме братя украинци! Винаги съм на страната на славяните! Руснаците не са славяни, а смесица от варяги, монголци, yйгури и угро-фини! Затова украинките са по-красиви и имат по-европеидни черти от рускините! Затова руснаците нямат никакъв проблем да избиват украинци (славяни)! Затова са толкова безчувствени кaсапи точно както варягите и монголците! Трябва да ги въоръжат добре за да се пазят хорана от руската зверщина! Украинци и фини са ни освобождавали-факт!
33
3
 
7
 
! Отговори
Osof :,dp преди 5 години
Така че, оригиналната Руска Държава е тръгнала от там, където сега са Псков, Смоленск, Новгород, Нижни новгород, Великие луки и прочие. А това, че сегашната столица е Москва, е най-малкият проблем.Нашата столица също се мести през вековете, но оставаме българи, нали? Изобщо, имаш много лоша представа за това какво представлява древната Руска държава,а именно един ентър, и много княжества и всеки княз от тези княжества се бори за влъстта в първопрестола. Но това не е Украйна. Това е руска държава
32
2
 
3
 
! Отговори
Osof :,dp преди 5 години
До мазепаМазепа, ти историята я четеш все едно дявол чете евангелието. Тая Киевска Русь, за която говориш, се е случила 882г. 862г Рюрик(от племе, на което славянските племена са викали руси) става княз/владетел на Новгород и там се създава първата Руска държава. В щътото време, Дир и Асколд, от същото племе на Рюрик, които не са от владетелски род, тръгват към византия уж за наемници, но стигат до Киев. След Смърта на Рюрик, Игор, който тогава е Новгородски княз, превзема Киев.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимендали на събора има представители на легитимната УПЦ-МП,или само на двете изпаднали в ерес църкви,покровителствани от Вартоломей.само на двете изпаднали в ерес църкви се обединяват в единна ерес...
30
8
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА!!! преди 5 години
Слава, слава, слава на нашите братя украинци!!! Това е пътят към свободата и благоденствието!!! След десетилетия геноцид от страна на кремълската върхушка от КГБ, Украйна и нашите братя украинци вече могат да си поемат въздух!!! Да живее Украйна, да живее Петро Порошенко!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
До мазепа преди 5 години
Избрал си много неприятен ник - явно не ти е ясно кой е Мазепа, какви ги е вършил и как е свършил. И ги пишеш едни - ум да ти зайде от историческата ти култура! Каква Украйна, какъв тризъбец, какво синьо-жълто знаме? Дрън-дрън!След войни, междуособици, битки с монголи, татари, поляци, литовци, Ливонски, Тевтонски ордени, шведи и т.н. Московското княжество обединява Русия и негово става върховенството над останалите руски княжества и Новгородската република.А за сегашна Украйна не ми говори!
28
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До Хи хиНе изпадай в истерия, просто е. Така както Италия е наследник на Рим, Гърция на Византия, Турция на Османската империя, Россия на СССР и Руската империя, така и Украйна е нследница на Русь.
27
2
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До Osof :,dpВ 862г. Украйна е съществувала. Казвала се е Русь. Новото име Украйна се употребва след 17 век. През 1147г. е основана Россия. Казвала се е Владимир-Суздал и се е отделила от Русь. Впоследствие Владимир-Суздал се преименува на Московия, а от 1721г. -Россия. Какво му е сложното.
26
1
 
1
 
! Отговори
До: Мазепа преди 5 години
Москва идва по-късно, кво се праиш на дръж ми шапката?И винаги са се населявали от московските и руски князе граничните области, по-късно!Не от гранично население. Затова ви поробват поляците, чехите, унгарците, защото сте били племе в края.Ти като тоя новият ви герой дето донесъл чукa и щита на викингите.Автокефалните съвсем изтрещяхте, четете си Мазепа и после кранчето.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония и Украйна..............такива държави няма...............има само България и Русия!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Хи хи преди 5 години
А бе Киев, Киев, ама Киевска РУСЪ, Повтарям за неразбралите РУСЪ, русъ, русъ.Повтарям Русъ Киевска, Киевска РусъНикъде го няма населението в покрайнините о краински - в края, в края на руската империя.Та това е историческата истина.А Мазепа - творенията му мога ги ползвам за други цели, както и моята б. на един като него с мустачки, там дето пускам кранчето.И се чувствам свободен и лек, най-вече физически.
23
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До АнонименНе прави паралел между Македония и Украйна. Македония се отдели от майка България. Македония е била българска провинция и е получила от Преслав писменост и държавност. Докато Украйна е по-стара от Русия с 300 г. Старото име на Украйна е Русь и не го бъркай с Россия, чиито старо име е Московия. Когато е имало Русь, със столица Киев, герб - тризъбец, флаг - синьо-жълт, Московия е била нейна провинция. Киев е дал на Москва християнство, писменост и държавност.