Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ

Руските хакери атакували републикански сенатори
18 дек 2018 08:25, Александър Попов
127
Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.

Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.

Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни.
Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.

Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ СЪЕДИНЕНИТЕ ЕВРЕЙСКИ КАШЕРНИ ЩАТИ ИЗОБЩО(НЕ) СЕ МЕСЯТ В ПИОЛИТИКАТА И ИЗБОРИТЕ НА ЧУЖДИТЕ СТРАНИ,САМО ДЕТО ТУК ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ ИЗРЕДИХА ВСЯКАКВИ СЕНАТОРИ ,ДЪРЖАВНИ И ЗАМ.ДЪРЖАВНИ СЕКРЕТАРИ НА КАШЕРНИТЕ ГОВЕД@ ДА НИ КАЗВАТ КАКВО МОЖЕ И КАКВО НЕ МОЖЕ,ДОРИ ОНЗИ ДЕН ТУК БЕШЕ ЗАМ ДЪРЖАВНИЯ СЕКРЕТАР НА САЩ И СЕ СРЕЩНА С БОРИСОВ ВЪНШНАТА И ПРЕЗИДЕНТА ЗА ДА ЗАПОВЯДА ДА НЕ СТРОИМ ТУРСКИ ПОТОК И АЕЦ БЕЛЕНЕ И ДА ИМ КУПИМ ПРОДЪНЕНИТЕ ТЕНЕКИИ Ф-16
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Ха-ха-ха-ха-ха................НИКОГА ДОСЕГА не съм предполагал, че да ЗНАЕШ И ДА РАЗБИРАШ НЕЩАТА Е НЕЩО ЛОШО!!! Виж, да не учиш (НЕЗАВИСИМО КЪДЕ!!!), ЕТО ТОВА Е лошо!!! А още по-лошо е да не се учиш от грешките - свои или чужди!! А да ги повтаряш, това вече за един хомо-сапиенс е непростимо! А както гледам, в еуропката ПАК искат да "повторят" опита си от 1812, 1945......
58
22
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 64: Ами вземи картата на планетата и виж кой е с най-голямата територия и после пак можеш да кажеш коя е империята на злото :)300 войни и само 10 от тях защитни. Всичко останало е грабежи. А към България по 2 пъти. Княз Светослав .... една от причините да паднем под Византийско робство. После помним и Северна Добруджа. Да империя на злото има и тя е Рускатата империя ! Америка и тя може да е такава, но все още не е заграбила от България :)
57
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Америка е империя на злото и винаги е била такава. Винаги е правила мърсотии спрямо съседите си и останалите държави
56
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е империя на злото и винаги е била такава. Винаги е правила мърсотии спрямо съседите си и останалите държави.
55
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59А бе ти да не си завършил академията Держински" в Масква? Подозирам че е така много ги разбираш" нещата, браво.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа."Този цитат от статията говори много за това как трябва да я разбирате.
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин защо намаза дръжката на Скрипал, а?
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Знаеш ли, чети книжки, образовай се и тогава ЩЕ ТИ СТАНАТ ЯСНИ НЕЩАТА!!! Когато не можеш да скриеш истината, когато не можеш да се пребориш с народното мнение и желания, тогава ИЗМИСЛЯШ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА И ВСИЧКИ ЗАПОЧВАТ ДА ВЯРВАТ!! Момко, още гьобелс го е знаел това и ТАКА Е НАДЪХАЛ НЕМСКИЯ НАРОД да влязат в най-човеконенавистната война (за сега!!! не дай Боже)! Когато не можеш да си обясниш нещата САМ, ДРУГИ ще ти натрапят своето мнение! На това му викат МАНИПУЛАЦИЯ!!!
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Да те светна.....еуропката не е пълна с предатели. Тя си е окупирана от краварите още веднага след 9-ти май 1945 година и ТАКА СИ Е И ДО ДЕН ДНЕШЕН!!! А са мръднали на йота и ........"цветна революцийка"!!! Да не ти изброявам, че е много дълго. Отначало им нададоха много пари (кредити разбира се...ха-ха-ха) по плана-маршал и сега ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА!!! И нас ни излъгаха с някакъв план-ран (ха-ха...по-скоро рандъп, който всичко унищожава) И КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТА??? НЯМА МЪРДАНЕ В БЛАТОТО!
50
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук пълно с путински *** представящи се за българи.Москва наистина е империя на злото. А България и гербавите ги търпят, след опита за преврат в Черна гора и размириците в Македония и двете държави съобщиха че това се прави от руските служби и резидентурата им се намира в София. Факти!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВОС...........МОГАТ СИ, БЪРКАТ СЕ!!!! Че няма само краваристана да се бърка я...........ДАВАЙТЕ БРАТУШКИ, РАЗБЪРКАЙТЕ ТОЗИ ПЧЕЛИН, дето вече седят само търтеи и тровят живота на целия свят!! Нещастни говедари, решиха, че само за тях е меда, но не..........братушките ще ви покажат сега кон боб яде ли!! Скоро, заради своите неимоверни дългове май само сено ще ядете..........Така ви се пада!!!
48
3
 
25
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Добре, че САЩ не се бъркат в политиката на Русия:) Смях... нароили са куп НПО-та и само реват... значи когато те се бъркат и опитват да създават настроения в населението - може, но като ги налази мечката - не може...
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са тези, които се месят навсякъде ... и тука ни правят роби ... колко неща прецакаха от които не само ние, а и ЕВРОПА щеше да спечели ... Което е най-тъжното ... Европа няма право да е толкова слаба ( пълна с предатели и т.н.) две световни е издържала тази земя!
46
7
 
10
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 5 години
Някой тук тиражира мнение че Русия видите ли била "Империята на Злото" но ТЯ е стожер на Православието! Това значи да наречеш Православна Русия - "Империята на Злото" Ако България и българите сме Православни кой и защо пише това, за най голямата православна страна? Сетете се сами, но ще ви подскажа малко, това не са мюсюлмани....
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След американският преврат в Хаити през 2004 година, когато бе отстранен президентът Жан-Бертран Аристид, в словото на адвоката му Айра Кързбен, произнесено в Маями, започва със загадка: "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" И веднага даде отговора: "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ". Тази встъпителна част от речта на адвоката бе посрещната с ръкопляскания от присъстващите, мнозинството от които бяха американски хаитянци, които много добре разбраха за какво говори Кързбен.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, нека и на тах някой вземе да им се меси.. .дет' се вика: с техните камъни по техните глави. То, иначе всички ссякаш викнаха, че това е "изконно право" на САЩ?!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империя на злото - познайте коя е?
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975), Пакистан (1977), Гренада (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991 и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на САЩ не е доказана, макар да има подозрения.
41
3
 
6
 
! Отговори
рубашка преди 5 години
До 44.Аха, а вие защо биете ***? Само че това е много, ама много стар номер.