Руснаците търсят спасение от студа... в България

Страната ни e лидер по закупени недвижими имоти от руснаци
28 дек 2018 11:15, Елка Василева
167
Руснаците търсят спасение от студа... в България
Снимка: архив, Булфото

Най-популярната страна сред руснаците за закупуване на недвижими имоти е България. Следват я Испания, Турция, Кипър и Черна гора.

Мнозинството от реалните и потенциалните купувачи на недвижими имоти извън Русия живеят в Москва, Санкт Петербург, Сочи, Владивосток и Перм. Този извод правят от Финансовия университет към Правителството на Русия. Социологическото проучване е проведено в 78 града на Русия с население над 250 000 души.

Главният редактор на Prian.ru Филип Березин каза пред Газетой.Ru, че България беше особено популярна до 2014 година, но в момента испанският пазар догонва българския. Става дума за това, че в България се отбелязва ежегоден ръст на цените – над 5%. Тази ситуация продължава вече четири години, като най-голямо е поскъпването в София и другите големи градове. Цените на жилищата по морето остават стабилни. И до момента има предлагане на жилища за 15-20 хиляди евро. За тези пари може да се купят апартамент или студио, но не на първата линия. Подобни евтини предложения в другите страни с излаз на море просто няма.

Преди 10 години делът на купувачите от Русия и Украйна в сегмента български курортни недвижими имоти съставляваше 70%, казва Березин. Сега по думите му става дума за максимум 20%.

Ръстът на интереса на руснаците към недвижими имоти в страната е неравномерен по страни на потенциални сделки. Така търсенето на недвижими имоти в Турция през последните две години е нараснал практически четири пъти, в България – 2,5 пъти, в Германия, Чехия, Кипър и Черна гора – около два пъти.

От друга страна ръстът на търсенето на недвижими имоти в Испания се оказва много по-нисък от средния (20%), а търсенето на недвижими имоти във Франция, Гърция, Великобритания и много други страни в Северна и Западна Европа остава на нивото отпреди две години или дори е намаляло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Крим НЕ е руски ! ... ""...............Да ама родните комунисти не смятат така ...Другарите родни, български комунисти са загрижени повече за това Крим да е руски отколкото Шипка българска да речем. Вече са малцинство, но още мърдат червените *** ...
87
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се чудите още много - защо бай Дончо няма да ви махне визите! Как ще ви махнат визите ве, като знаят, че тук се е преселила цялата агентура на джуджето! И евро няма да ви дадат скоро!
86
8
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Руските граждани разполагащи с пари си купуват имоти от Испания,Турция,Дубай,Гърция и Франция.От българия имоти купуват бедняците и алкохолиците на Русия.
85
5
 
3
 
! Отговори
До Крим не е руски преди 5 години
Какви ти ченгета бе умник, с указ на Путин се забранява на държавни служители да притежават имущество в чужбина.
84
4
 
3
 
! Отговори
новин. за глуп. преди 5 години
поредната глупост
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 98Споко,вече започнаха да ги продават...надали!
82
3
 
5
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 92ти си украйнец какво правиш тук?
81
7
 
11
 
! Отговори
Крим НЕ е руски ! преди 5 години
Съвсем сериозно питам - каква е процедурата, по която гражданин извън ЕС и на всичко отгоре гражданин на санкционирана от международната общност страна, успява да купи имот у нас? Как става това "купуване", ако нямаш БГ-паспорт? Как става проверката за произхода на парите и изобщо - някой проверява ли?Тази тема, ако се разръчка в дълбочина - много сериозно ще засмърди!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко,вече започнаха да ги продават.
79
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са заплаха за националната сигурност на България.Незабавно трябва да им се забрани да купуват недвижими имоти у нас, а на закупилите да се даде срок за освобождаване от собственост у нас.
78
12
 
19
 
! Отговори
Чиба! преди 5 години
Това е национално предателство - да разрешаваш на руски шовинисти, поклонници на Сталин и Путин, криптокомунисти с тоталитарно азиатско мислене и примитивен мироглед да закупуват имоти у нас и да ни се пречкат нахално като xлeбapки из улици, магазини и ресторанти! Туристи - да, собственици - НЕ! Дори една педя земя не бива да притежават! Не сте желани!
77
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Крим НЕ е руски ! 90 Прав си. То и Плевнелиев ни го казваше , ама бил разединител на нацията.
76
3
 
4
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 85 Остави това ,ама искат и да връщат соца.Хи , хи,,!
75
8
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Руснаците купиха черноморието и когато булгаропетека изчезне ще си вземат черноморието ;) Останалото ще е на ромовете берачи на дървета ;) Дървета няма да останат .Ланшафта ще е леко пустинен ;) А внуците на тикавата ще крещят на ромовете - Гласувайте за гербббб ...!!!
74
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪН на руснаците от България !!!!!!!!!!!!!!!!!!
73
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дипломиран социологВ ГМУ ли си завършил? Какви 40 хил долара на пенсионер? Маса пенсионери живеят с 3500 рубли на месец. Един депутат от Саратово се опита да живее с толкова, за 20 дена отслабна с 8 килограма и го прибраха в болница. Инженер в Роскосмос взима 25-30000 рубли на месец - 625-750 лв. Продавачка в български лидъл взима повече!!!Социолог писател пропагандист, не читатател
72
14
 
19
 
! Отговори
Крим НЕ е руски ! преди 5 години
Кой допуска хора от извън ЕС, да купуват жилища у нас ? Това е углавно престъпление!Повечето купуващи са агенти на ФСБ, ченгета и всякакви силови и криминални елементи!България, под носа на ЕС , се превръща в негласна офшорна зона на кремълските олигарси, които сле време, получавайки наш паспорт, влиза в ЕС!България е троянски кон, казаха ни го отдавна!
71
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страната ни e лидер по закупени недвижими имоти от руснаци--Лошо, много , много лошо - това е заплаха на нац. сигурност, утре може да има "крим-2"
70
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Merry Christmas90% от руснаците се кланят на всеки бащица, който е на власт и 100% от руснаците плюят и се отричат от същия тоя бащица когато се спомине. Затова Ботоксовото джудже държи властта до последно. Пусне ли я отиде в кереча.
69
13
 
12
 
! Отговори
Merry Christmas преди 5 години
Руснаците били бедни. Незнам до колко е вярно това, но знам на 100%, че руснаците не се кланят на никой. Докато в България идват треторязрядни американски и немски политици, които ни диктуват какво да правим. Освен това в България 2/3 от населението живее на прага на бедността и в края на месеца не му стигат парите. Някак си е нелепо точно българи да се хилят на руснаци. Ама както и да е, някои за това живеят, няма да им развалям кефа. Блаженни са верующите!