Руснаците търсят спасение от студа... в България

Страната ни e лидер по закупени недвижими имоти от руснаци
28 дек 2018 11:15, Елка Василева
167
Руснаците търсят спасение от студа... в България
Снимка: архив, Булфото

Най-популярната страна сред руснаците за закупуване на недвижими имоти е България. Следват я Испания, Турция, Кипър и Черна гора.

Мнозинството от реалните и потенциалните купувачи на недвижими имоти извън Русия живеят в Москва, Санкт Петербург, Сочи, Владивосток и Перм. Този извод правят от Финансовия университет към Правителството на Русия. Социологическото проучване е проведено в 78 града на Русия с население над 250 000 души.

Главният редактор на Prian.ru Филип Березин каза пред Газетой.Ru, че България беше особено популярна до 2014 година, но в момента испанският пазар догонва българския. Става дума за това, че в България се отбелязва ежегоден ръст на цените – над 5%. Тази ситуация продължава вече четири години, като най-голямо е поскъпването в София и другите големи градове. Цените на жилищата по морето остават стабилни. И до момента има предлагане на жилища за 15-20 хиляди евро. За тези пари може да се купят апартамент или студио, но не на първата линия. Подобни евтини предложения в другите страни с излаз на море просто няма.

Преди 10 години делът на купувачите от Русия и Украйна в сегмента български курортни недвижими имоти съставляваше 70%, казва Березин. Сега по думите му става дума за максимум 20%.

Ръстът на интереса на руснаците към недвижими имоти в страната е неравномерен по страни на потенциални сделки. Така търсенето на недвижими имоти в Турция през последните две години е нараснал практически четири пъти, в България – 2,5 пъти, в Германия, Чехия, Кипър и Черна гора – около два пъти.

От друга страна ръстът на търсенето на недвижими имоти в Испания се оказва много по-нисък от средния (20%), а търсенето на недвижими имоти във Франция, Гърция, Великобритания и много други страни в Северна и Западна Европа остава на нивото отпреди две години или дори е намаляло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
15
 
15
 
! Отговори
Дипломиран социолог преди 5 години
Тук в България купуват само най-бедните руснаци или онези 10%, чийто среден нетен доход е от 40 хиляди долара годишно (например руските пенсионери). С Путин Руснаците много се замогнаха и вече работещите от средната класа изкарват достатъчно пари, за да си купуват къщу по ревиерата, в алпите и прочее китни красиви места. Но така е като имаш силен управник! СЛАВА НА ПУТИН! СЛАВА НА РУСИЯ! А вие искайте да си стоите в ЕС докато Евразийския съюз гази и мачка и там пенсиите вече са германски!
67
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета постовете и се убеждавам че русофилите изпитват огромно удоволствие да плюят държавата си и всяка хубава новина за България ги изважда от релси. Продажни еничари!!!
66
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази дупка наречена *** никой друг не би дошъл. И то какви руснаци идват? Най-бедните. Средно заможните руснаци имат вили по Ривиерата бе ***.
65
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо странно в това.И руснаците искат да живеят в ЕС.
64
5
 
4
 
! Отговори
Опитен преди 5 години
До Анонимен до до Истински европеец. "знам го от опит" - българската маце колко стрував регионите, в столица и зад граница?
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истински европеецПиши индивидуалки москве в нета и смятай по курса на деня. В регионите падат до 1200 рубли - 30 леваОбещай и че ще и помогнеш за българска виза и е твоя за неограничено време фрии. Знам го от опит.
62
4
 
3
 
! Отговори
Истински европеец преди 5 години
имам 2 грешки1. ДО ДО 772. 50 лева
61
5
 
4
 
! Отговори
Истински европеец преди 5 години
До Анонимен 77 БЪЛГАРКИТЕ СА,нали? Затова евтини -150 лева
60
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Като е толкова скъп град защо девочките са по 50 лв на час? 2000 рубли?
59
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
москва е единият от най-скъпите градове за живеене,това има и плюсове и минуси.Московчани дават под наем апартаментите си,купуват в бг един евтин имот и с парите от наема в москва си живеят спокойно тук,така,че дестинацията я избират единствено заради евтинията,както и за това,че разбираме руския
58
5
 
4
 
! Отговори
4yzdenec преди 5 години
mnogo xybava 4e kypyvat rysnaci - imat pari ,bogati xora - a ne kato tyr4alata aziatci i baiganiovci - gladni kato cakovni mishki:::: a za sdyda te sa namerili na4in imat zapasi na ZAS za godini napret - 4e i da prodavat daze,,, a nie baiganiovcite ot xamerikancite li shte vzimame v konserveni kytiki . ama az se segyvam no koi znae s nashte politici moze ot xamerika gasta da e po evtina - nema da se o4ydia - kato naprimer sega shte kypim 8 broia samoleti za dvoino pove4e pari a yz sme sauznici
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До anonimous до до 67 Искам да попитам защо българите бягат масово от България?Най-прочути ке не фочистачи болногледачи и съдовемиячи във Европа КОИ СА ???!!!!
56
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се забрани на ушанките купуване на имоти у нас, за да не стане като в източна Украйна,
55
5
 
13
 
! Отговори
Истински европеец преди 5 години
До анонимен 67Във Варна и Бургас положението е трагично направо.Преди идваха само лятото за плажа,сега направо си живеят целогодишно.Защо не си седят в хубавата ГЕРМАНИЯи АНГЛИЯ много ми е чудно.Това с климата си е дрън дрън.Надали някой ще се върже.Бягат хората от режима и мизерията,това е.И то къде бягат?В най-бедната страна в ЕС.ТОВА е ВЯРНО!!!
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв пазар подържа ***, ясно си пише, че от 70% са спаднали на 20%.
53
11
 
15
 
! Отговори
anonimous преди 5 години
До 67: Абсолютно си прав! Руснаците бягат масово от Русия заради мизерията и липсата на перспектива. Само нашите заблудени русофили продължават да се вживяват във времената преди 89г. и да си мислят, че света се върти около руснаците. Защо избират България? Защото отдавна е ясно, че ние сме под руската сфера на влияние и така хем са в Европа, хем са си в Русия....скоро може и да поискат особени права на наша територия.
52
2
 
4
 
! Отговори
шум в ухото преди 5 години
освен визи трябва "квота для работодателя" и "разрешение на работу". Това е скъпо и тежко.
51
10
 
11
 
! Отговори
Не лъжи преди 5 години
До (*_*)Не живеят 300 000 руснаци в България. Прoсто имат вили и идват тук през лятото на море. Русофоби като вас обаче като нищо могат да ги изгонят. Българи трудно могат да работят в Русия защото има визи.
50
7
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
А в същото време национализацията на частната собственост във Крим трябва да приключи до края на годината и да бъде 100% държавна собственост. Дори забраниха на хората да си ловят риба със въдици в морето. Яки ограничения ще има. Дори малките фризьорски салони са отнети и собствениците им изритани от военната полиция на улицата.По улиците вилнеят корумпираните ГАИ и искат яко рушвети пред шашнатите кримчани.
49
7
 
13
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
300хил руснаци живеят в България и едва няколко хиляди българи в русия.Дори алкохолизираните *** разбраха ,че в България (и ЕС) животът е по-добър от този в средновековна русия.Само на българските друсофили не им стига акъла да го схванат.