Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО

В подобен случай Алиансът ще е изправен пред пряк конфликт с Москва
30 дек 2018 20:15, Елка Василева
525
Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашният сблъсък между руската брегова охрана и украинския военноморски флот показва, че Русия не е готова да предложи отстъпки относно Крим, почти пет години след като анексира територията от съседна Украйна.

Докато един от регионите й остава спорен, Украйна едва ли ще се присъедини към НАТО. Русия изглежда твърдо решена да гарантира това, съдейки по неотдавнашния сблъсък с украински военни кораби край бреговете на спорния Кримски полуостров.

Анексията от Русия на Крим от съседна Украина и тлеещият проруски бунт в Източна Украйна изправят военния алианс, воден от САЩ, пред заплахата от пряк конфликт с Русия, ако приеме Украйна.

"Не виждам възможност за присъединяване към алианса в рамките на следващото десетилетие", каза пред ДПА Тарас Захородни, директор на Националната антикризисна група, мозъчен тръст за политически и военни оценки, базиран в Киев.

"Това би било нереалистично, докато Крим и Донбас са окупирани", каза Захородни, имайки предвид украинската Донецка област, където проруски сепаратистки групи воюват с украинската армия повече от четири години.

Още по темата

Руският президент Владимир Путин призна, че руски войници са съдействали за анексирането на Крим, но правителството му упорито отхвърля обвиненията на Украйна за пряко участие в конфликта в Донбас.

"Руското правителство няма да промени своя фундаментален национален интерес, формулиран от Путин: никакви неприятелски военнополитически блокове на територията на бившите съветски републики", каза Наби Абдулаев, директор за Русия на международната консултантска фирма "Контрол Рискс Груп".

Три бивши съветски републики на Балтийско море - Латвия, Литва и Естония, успяха да влязат в НАТО по време на първия мандат на Путин. Украйна и друга бивша съветска република - Грузия, имат аспирации да се присъединят към западния военен алианс.

Сегашният конфликт в двете най-източни украински области до руската граница - Донецка и Луганска, много прилича на друг случай - Грузия загуби контрола над два отцепнически региона след кратка война с Русия през 2008 г.
"Чрез интервенцията си в Украйна Русия постигна целта си да предотврати официалното интегриране на Киев в тези неприятелски алианси - Европейския съюз и НАТО", каза Абдулаев пред ДПА.

В средата на декември ООН отново осъди анексията на Крим от Русия, като изрази тревога от увеличеното руско военно присъствие в околните води.
Русия трябва "да изтегли войските си от Крим и незабавно да сложи край на временната окупация на територия на Украйна", заяви ООН, като прие поискана от Киев осъдителна резолюция.

В края на ноември руски войски откриха огън и задържаха няколко украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток краай бреговете на Крим, който свързва Черно море с по-малкото Азовско море.

Инцидентът демонстрира готовността на Русия да използва военна сила, за да потвърди претенциите си за Крим, близо пет години след като анексира полуострова чрез спорен референдум.

Тъй като Русия е постигнала целта си да предотврати приемането на Украйна в НАТО, "малко вероятно е тя да разшири зоната на конфликта по-навътре в Украйна и да търси контрол над допълнителна територия", каза Абдулаев.
Марк Галеоти, старши анализатор в Института по международни отношения в Прага, е на същото мнение.

"Не виждам особена вероятност за сериозна ескалация", каза той пред ДПА.
"Може да има инциденти, подобни на Керченския, и ще продължат престрелките в Донбас, но е малко вероятно руснаците, както и украинците, да желаят ескалация на конфликта до някакво сериозно равнище", каза Галеоти.

Конфликтът в Донбас може да продължи, докато Русия запазва собствената си вътрешна стабилност, каза Иван Курила, преподавател по международни отношения и история в Университета в Санкт Петербург.

Конфликтът в Донбас "изглежда е планиран по модела на Приднестровието или Южна Осетия през последните десетилетия, тъй че той може да продължи дълго", каза Курила, имайки предвид отцепилите се региони на Молдова и Грузия, в които конфликтите сега са "замразени".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
8
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Вече сте разбрали защо първото нещо, което се случи след 1944 г. беше Народният съд.Сега предстои Вторият Народен съд, т.е. взривът на гнева на народа срещу мафията, беззаконието, приватизацията, грабежа, геноцида, унищожението на нацията, бягството на 3 милиона в чужбина, убийствата, изнасилванията, обезлюдяването, нищетата, проституиращите медии, корупцията, опростачването, дебилизирането, мутризацията...
267
5
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
След като Южен поток беше провален, Ердоган веднага прилапа проекта. Как така за него е изгодно, а за нашите нови гръкомани и евроантлантици с меки гръбнаци все е неизгодно. Южен поток щеше да ни донесе до 400 млн евро печалба от такси и 20 процента отстъпка от цената на газта
266
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"До БобиНа пазара на труда си напълно безпомощен."Преди няколко седмици се наложи да проверя от май 1999 година до сега работя непрекъснато по специалността си (ИТ) без никакво прекъсване а и да добава 1,5 години зачетени като трудов стаж от Казармата.Пожелавам ти да имаш по-добри от моите покзатели на пазара на труда.
265
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, какво стана с Южен поток? Няма ли да кажеш колко точно щеше да спечели България от личната далавера на Пламен Орешарски?
264
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Историк"Вземи за пример твоята Московия!Ако беше независима, какво й пречи да анексира цяла Украйна"ПАРИ човеко ПАРИЕто 2014г Украйна е 40 милиона човека със съизмерима с РФ стандарт на живот взаимния стокооборот е над 40 милиарда $(1,5 милиарда$ са само военните кооперации) като Украйна има и занчителен външен дълг но все още в рамките на приличното140 милиона РФ няма по никакъв начин парите да асимилира толкова голям пазарЗа това се "задоволиха" само със СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ВОЕНЕН МИНИМУМ
263
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахха,Хайде сега Крим!Хахахаха, тролчета, тролчета, колко сте ми смешни
262
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим не е анексиран, Крим се върна там, където му е мястото - в Русия!!!След законен референдум с много международни наблюдатели!!!Да не мислите, че руснаците са луди да оставят Крим на фашистите в Киев или на НАТО??
261
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, хубаво си се научил да скандираш, но нищо не каза по фактите. Единственото, което стана ясно е че с твоите умствени способности (или по-точно неспособности) единствено като *** може да искараш някоя стотинка. На пазара на труда си напълно безпомощен.
260
4
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Ти не ми говори кого изхранва руското посолство, ами ми кажи кой вас ви изхранва, вас и особено вождовете ви, след толкова милиони излени от Сорос в България и от фондация Америка за България с цел да се създадат антируски настроения в народа ни. То и този сайт колко платени публикации на Плевнелиев, Дойче веле и нпо-тата публикува - язък за прахосаните милиони без никакъв резултат
259
2
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До 301Дай дефиниция за "независима политика" и ще се очудиш, че няма такава държава !Вземи за пример твоята Московия !Ако беше независима, какво й пречи да анексира цяла Украйна !?Или вземи Северен поток 2 - Германия и Московията са приблизително еднакво зависими една от друга.Можеш сам да разсъждаваш за долара, еврото,....!Еженето не равно на Независимост !за справка: виж ИСТОРИЯТА
258
9
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"е искал Южен поток по условията на Москва?"Ех експерте - запознай се с МАТЧАСТТА експертеСлед като "Газовата Кралица" прекъсна транзита на Газ през Украйна към Европа знает коя година Газпром правилно решиха че трябва пътищата за доставка да се дезирсефициратЗапочна се със Северен и Южен потокзнаете историятаЮжен поток се трансформира в Турски поток и тази газ по първоначален проект щеше да минава през нас с конекция към Инстамбул Турция А част щеше да отиде в ИталияСега ИОК
257
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, Боби, колко си наивен... Кой освен теб и шепата еничарчета дето ги изхранва руското посолство е искал Южен поток по условията на Москва?Някой видя ли някаква цена, стойност, себестойност на целия проект? Защото за Северен поток всичко се знае. Цялата идея тръбата и газта да са на Газпром, а България да поеме финансова гаранция за проекта, без да е ясно какви ще са обемите беше толкова неизгодно, че само *** може да се съгласи.
256
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Историк"Базите на "краваристан", не са анексирани територии от държавата собственик."Държавите в които има бази на краварите водят ли НЕЗАВИСИМА ВЪНШНА ПОЛИТИКА? Покажи ми една поне една страна в която има Краварска база която да води независима от Вашингтон политика?С други думи тези страни имат ОГРАНИЧЕНА НЕЗАВИСИМОСТ по един или друг начинЕто пример искахме "Южен Поток" - Дойде Макейн и каза НЕ(разтрогване на подписан договор заради смяна на законодателство в последствие)Суверенитед
255
2
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Да 289Базите на "краваристан", не са анексирани територии от държавата собственик.България също има военни бази в други държави, но не е собственик на територията на която се намират.Огромната територия на Московията е завоювана със заплахи, открита интервенция, насилие и неописуема жестокост, въпреки, че в Историята й тези термини са заместени с - освобождение, присъединяване, сливане, включване, усвояване,...!за справка: виж ИСТОРИЯ НА РУСИЯ
254
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да 289Базите на "краваристан", не са анексирани територии от държавата собственик.България също има военни бази в други държави, но не е собственик на територията на която се намират.Огромната територия на Московията е завоювана със заплахи, открита интервенция, насилие и неописуема жестокост, въпреки, че в Историята й тези термини са заместени с - освобождение, присъединяване, сливане, включване, усвояване,...!за справка: виж ИСТОРИЯ НА РУСИЯ
253
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв черен колан бе това джудже бе? Нашия Тиквун ако му зашие един зад врата ще го чегъртат със шпакли от пода.
252
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 296Тръм, Макрон, Меркел, Бойко Борисов, както искаш така си ги наричай. Не ми дреме, никакви не са ми.Нооо, Лилипутин е много добро.На олимпиадата за хобити: На татамито излиза носителя на тъмночерен колан, представителя на Просия, Президент Лилипутин.Хахахаха
251
3
 
4
 
! Отговори
до 296 преди 5 години
До АнонименЩо Хоботкин не те ли кефи ... а за успехите им не се съмнявай , откак помогнаха на Асад да пръсне пърделника на САЩ + 60 = ИДИЛ , вече никой нЕма да си мисли как да ги *** ... скоро ще видиш основния резултат.
250
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 292Не, Лилипутин е уникално!Хахахаха Наздраве за новата година и все по-високи постижения за Лилипутин! Хохохохо
249
4
 
5
 
! Отговори
Лимана преди 5 години
Преди да съдите кой крив кой прав погледнете назад в историята ! Най изстрадалия народ от войни е руският народ.Няма как да желаят война.Целта на САЩ е с инструмента НАТО да се докопат до руските природни ресурси ! И Напалеон и Хитлер ядоха дръвцето...