Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО

В подобен случай Алиансът ще е изправен пред пряк конфликт с Москва
30 дек 2018 20:15, Елка Василева
525
Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашният сблъсък между руската брегова охрана и украинския военноморски флот показва, че Русия не е готова да предложи отстъпки относно Крим, почти пет години след като анексира територията от съседна Украйна.

Докато един от регионите й остава спорен, Украйна едва ли ще се присъедини към НАТО. Русия изглежда твърдо решена да гарантира това, съдейки по неотдавнашния сблъсък с украински военни кораби край бреговете на спорния Кримски полуостров.

Анексията от Русия на Крим от съседна Украина и тлеещият проруски бунт в Източна Украйна изправят военния алианс, воден от САЩ, пред заплахата от пряк конфликт с Русия, ако приеме Украйна.

"Не виждам възможност за присъединяване към алианса в рамките на следващото десетилетие", каза пред ДПА Тарас Захородни, директор на Националната антикризисна група, мозъчен тръст за политически и военни оценки, базиран в Киев.

"Това би било нереалистично, докато Крим и Донбас са окупирани", каза Захородни, имайки предвид украинската Донецка област, където проруски сепаратистки групи воюват с украинската армия повече от четири години.

Още по темата

Руският президент Владимир Путин призна, че руски войници са съдействали за анексирането на Крим, но правителството му упорито отхвърля обвиненията на Украйна за пряко участие в конфликта в Донбас.

"Руското правителство няма да промени своя фундаментален национален интерес, формулиран от Путин: никакви неприятелски военнополитически блокове на територията на бившите съветски републики", каза Наби Абдулаев, директор за Русия на международната консултантска фирма "Контрол Рискс Груп".

Три бивши съветски републики на Балтийско море - Латвия, Литва и Естония, успяха да влязат в НАТО по време на първия мандат на Путин. Украйна и друга бивша съветска република - Грузия, имат аспирации да се присъединят към западния военен алианс.

Сегашният конфликт в двете най-източни украински области до руската граница - Донецка и Луганска, много прилича на друг случай - Грузия загуби контрола над два отцепнически региона след кратка война с Русия през 2008 г.
"Чрез интервенцията си в Украйна Русия постигна целта си да предотврати официалното интегриране на Киев в тези неприятелски алианси - Европейския съюз и НАТО", каза Абдулаев пред ДПА.

В средата на декември ООН отново осъди анексията на Крим от Русия, като изрази тревога от увеличеното руско военно присъствие в околните води.
Русия трябва "да изтегли войските си от Крим и незабавно да сложи край на временната окупация на територия на Украйна", заяви ООН, като прие поискана от Киев осъдителна резолюция.

В края на ноември руски войски откриха огън и задържаха няколко украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток краай бреговете на Крим, който свързва Черно море с по-малкото Азовско море.

Инцидентът демонстрира готовността на Русия да използва военна сила, за да потвърди претенциите си за Крим, близо пет години след като анексира полуострова чрез спорен референдум.

Тъй като Русия е постигнала целта си да предотврати приемането на Украйна в НАТО, "малко вероятно е тя да разшири зоната на конфликта по-навътре в Украйна и да търси контрол над допълнителна територия", каза Абдулаев.
Марк Галеоти, старши анализатор в Института по международни отношения в Прага, е на същото мнение.

"Не виждам особена вероятност за сериозна ескалация", каза той пред ДПА.
"Може да има инциденти, подобни на Керченския, и ще продължат престрелките в Донбас, но е малко вероятно руснаците, както и украинците, да желаят ескалация на конфликта до някакво сериозно равнище", каза Галеоти.

Конфликтът в Донбас може да продължи, докато Русия запазва собствената си вътрешна стабилност, каза Иван Курила, преподавател по международни отношения и история в Университета в Санкт Петербург.

Конфликтът в Донбас "изглежда е планиран по модела на Приднестровието или Южна Осетия през последните десетилетия, тъй че той може да продължи дълго", каза Курила, имайки предвид отцепилите се региони на Молдова и Грузия, в които конфликтите сега са "замразени".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
15
 
10
 
! Отговори
**** преди 5 години
Когато се провеждаше референдума в Крим,там нямаше вече зелени човечета,там имаше наблюдатели от други държави,за изборите,а Косово как се отдели,без референдум,за него защо нищо не споменават ООН и другите организации?
207
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая раСсия! Нема такава държава изобщо!Има Киенска Рус на която НИЕ даваме буквите и православието! Даже артефактите говорят, че първите племена руски се появяват на мястото на Белорус, в блатата, т.е. "блатни" хора са били, и то от там им идва и приказката - "б л я т ь"!Киевска Рус - това е истинската Русия. А раССия - сбирщина от от 100 и кусур народи / племена/ дефакто нямащи нищо общо помежду си! 250 г ги е е-бал Чингиз Хан, и то затуй пу-тята е монголоид с ботокс!
206
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалитът е неизбежен при руснаците. Това се повтаря през около 50 години. Тогава се отваря прозорец за промени, но пък акъл не стига на тез дето искат да променят нещо.
205
9
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Безпристрастен ... Товарищ, законните референдуми не се провеждат със зелени човечета без опознавателни знаци ... !!!
204
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Окраина Брат???бе то и ние не сме изпарили над двеста хиляди жени и деца в хирошима, не сме изгаряли с *** жени и деца във виетнам, камбоджа, корея и др., не наложихме арабска пролет, с която да ликвидираме икономиките на сумати държави за собствен интерес, ама се пишем "братя" на краварите!
203
13
 
18
 
! Отговори
Безпристрастен преди 5 години
Защо постоянно се пише,чеРусия е "анексирала" Крим,при положение,че е проведен ЗАКОНЕН референдум?Това,че е неудобен на някой,който не можа да завземе законната военноморска база,не дава повод да се игнорира мнението на над 90% от населението на Крим.
202
14
 
15
 
! Отговори
Окраина Брат??? преди 5 години
На кого брат нацист? Къв брат си ми ти?Аз не съм убил 200 мирни деца в ДНР и ЛНР.Аз не съм горил живи хора в Одеса.Не съм убивал със снайпер сто човека.Не съм убил сто хиляди във Волинското клане.Не съм горил православни църкви.Не съм бил православни свещенници.Не съм бил православни жени, деца и старци.Не съм марширувал под нацистки свастики и знамена.Не съм убил 300 човека на Боинг 777 - с украински Бук.Я бегай бе, БГ му била брат, да не сме убийци в БГ?
201
19
 
28
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
Абе ОНЕЗИ които плюете РУСИЯ просто трябва да знаете че тази велика държава е гарант на баланса в света - иначе онези х.ю.м.н.е.т.а от сащ ще ни изкормят. Нали правим вече 30 г. демокрация по американски - е и докъде я докарахме - до гъзолизане по бойко борисовски и хайдуклък по цвъки .....
200
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо това ООН не е така загрижено за анексирането на Тексас, Калифорния, Аризона , Колорадо и Ню Мексико ат САЩ , на Северен Кипър от Турция, на Северна Ирландия от Британия, или на Западна Сахара от Мароко?
199
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Рассията от 100 години откакто си изклаха интелигенцията, има поклонничество пред силния с автомата. Хората говорят със страхопочитание и недомлъвки за крепостните си господари и за вожда Путин. Точно като у нас по времето на борците когато дребните душици се кланяха на силните от групировките. Та същото е положението в Рассията сега но много по-зле защото руснака никога никога никога не е живял в демокрация и никога няма да живее. Рассията е обречена.
198
15
 
19
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Вижте сега, най-важното е, че Жужето комплексар Пуtю скара *** с Велика Украйна , истинската православна крепост! Това е положението... и че раздели нас, бyлгарите на *** и истински Българи! Кога преди да ги нападне, бяхме разделени на 2 лагера, м?
197
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха, руслана е украинка, точно толкова, колкото и един млад шве стер Кристиян Незнамкой си е българин. Освен тива песента й беше крадена.
196
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руски няма, този език е базиран на БЪЛГАРСКИЯ, това е paзвaлен БЪЛГАРСКИ !!Тези дори нямаха имена преди да ги ограмотим БЪЛГАРИЯ, мучaxa като крави !!Половината думи в "руския" т. нар. език са български, другата половина са на развален български !!
195
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виктор Маламед - Русия. Абсолютен световен шампион в тежка категория.
194
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците говорят руски, който изкуствено изопачават. На Андррй казват Андрий, а на Петър Петро. Дори самозваният им президент Петър Потрошенков, това е името с коети е кръстен, е служил в Руската армия.
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете ми един pycки боксьор доближаващ се до нивото на Кличко - няма.......
192
8
 
3
 
! Отговори
до 340 преди 5 години
как да няма певец бе coпoлкo - колко украински певци спечелиха Евровизия, Руслана .......
191
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, посочете поне един украински писател - няма. Артист - няма. Певец - няма. Всичките са руски.
190
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е истинския многовековен брат на България, който рашкитe си присвоиха!! Украйна е Киевска Рyc!! Киевска Рус и България са приятели от много векове!! Да не кажа хилядолетия!! Рaшкитe са едни пияни кaзaци, които са помогнали на Чингис Хан да превземе България и Киевска Рус (дотогава непревземаеми) !!
189
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е същата бира като Македония. Изкуствени създадена държава с фалшив език и история.