Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО

В подобен случай Алиансът ще е изправен пред пряк конфликт с Москва
30 дек 2018 20:15, Елка Василева
525
Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашният сблъсък между руската брегова охрана и украинския военноморски флот показва, че Русия не е готова да предложи отстъпки относно Крим, почти пет години след като анексира територията от съседна Украйна.

Докато един от регионите й остава спорен, Украйна едва ли ще се присъедини към НАТО. Русия изглежда твърдо решена да гарантира това, съдейки по неотдавнашния сблъсък с украински военни кораби край бреговете на спорния Кримски полуостров.

Анексията от Русия на Крим от съседна Украина и тлеещият проруски бунт в Източна Украйна изправят военния алианс, воден от САЩ, пред заплахата от пряк конфликт с Русия, ако приеме Украйна.

"Не виждам възможност за присъединяване към алианса в рамките на следващото десетилетие", каза пред ДПА Тарас Захородни, директор на Националната антикризисна група, мозъчен тръст за политически и военни оценки, базиран в Киев.

"Това би било нереалистично, докато Крим и Донбас са окупирани", каза Захородни, имайки предвид украинската Донецка област, където проруски сепаратистки групи воюват с украинската армия повече от четири години.

Още по темата

Руският президент Владимир Путин призна, че руски войници са съдействали за анексирането на Крим, но правителството му упорито отхвърля обвиненията на Украйна за пряко участие в конфликта в Донбас.

"Руското правителство няма да промени своя фундаментален национален интерес, формулиран от Путин: никакви неприятелски военнополитически блокове на територията на бившите съветски републики", каза Наби Абдулаев, директор за Русия на международната консултантска фирма "Контрол Рискс Груп".

Три бивши съветски републики на Балтийско море - Латвия, Литва и Естония, успяха да влязат в НАТО по време на първия мандат на Путин. Украйна и друга бивша съветска република - Грузия, имат аспирации да се присъединят към западния военен алианс.

Сегашният конфликт в двете най-източни украински области до руската граница - Донецка и Луганска, много прилича на друг случай - Грузия загуби контрола над два отцепнически региона след кратка война с Русия през 2008 г.
"Чрез интервенцията си в Украйна Русия постигна целта си да предотврати официалното интегриране на Киев в тези неприятелски алианси - Европейския съюз и НАТО", каза Абдулаев пред ДПА.

В средата на декември ООН отново осъди анексията на Крим от Русия, като изрази тревога от увеличеното руско военно присъствие в околните води.
Русия трябва "да изтегли войските си от Крим и незабавно да сложи край на временната окупация на територия на Украйна", заяви ООН, като прие поискана от Киев осъдителна резолюция.

В края на ноември руски войски откриха огън и задържаха няколко украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток краай бреговете на Крим, който свързва Черно море с по-малкото Азовско море.

Инцидентът демонстрира готовността на Русия да използва военна сила, за да потвърди претенциите си за Крим, близо пет години след като анексира полуострова чрез спорен референдум.

Тъй като Русия е постигнала целта си да предотврати приемането на Украйна в НАТО, "малко вероятно е тя да разшири зоната на конфликта по-навътре в Украйна и да търси контрол над допълнителна територия", каза Абдулаев.
Марк Галеоти, старши анализатор в Института по международни отношения в Прага, е на същото мнение.

"Не виждам особена вероятност за сериозна ескалация", каза той пред ДПА.
"Може да има инциденти, подобни на Керченския, и ще продължат престрелките в Донбас, но е малко вероятно руснаците, както и украинците, да желаят ескалация на конфликта до някакво сериозно равнище", каза Галеоти.

Конфликтът в Донбас може да продължи, докато Русия запазва собствената си вътрешна стабилност, каза Иван Курила, преподавател по международни отношения и история в Университета в Санкт Петербург.

Конфликтът в Донбас "изглежда е планиран по модела на Приднестровието или Южна Осетия през последните десетилетия, тъй че той може да продължи дълго", каза Курила, имайки предвид отцепилите се региони на Молдова и Грузия, в които конфликтите сега са "замразени".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
7
 
1
 
! Отговори
самоотбрана преди 5 години
Май бих рекорда на сайта... 7 минуса за под 3 минути,,, хихи
227
12
 
4
 
! Отговори
самоотбрана преди 5 години
Руснаците просто действат в самоотбрана.Който не вярва да потърси и прочете какво Збигне Бжежински е написал по въпроса преди около 20(!) години.По тоя план бачкат братята американци от тогава. А руснаците също могат да четат и се бранят...Вкратце Украйна е ключът към стабилността и геостратегическата мощ на Русия.Ако Украйна е в НАТО, Русия е ***....Така че Русия няма да го допусне да стане - просто и ясно.Държавите нямат приятели а само ИНТЕРЕСИ
226
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 271 привет от Германия,Русофилите са при московската елхичка на лагерен огън.Пеят хвалебствени песни за Путин и се молят да ги включи в списъка за Рая !
225
17
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет из ГерманииОпорно Точков ЛозунговКуерск доказано е загинал след пожар предизвикан от Учебно Прекисно торпедо и взрив на останалия БоекомплектИма две версии за проблема с Торпедото - техническа неизправност - Филм за Курск на Дисковери Ченъл- След сблъсък с Американска подводница става пожар от прекисното торпедо подготвяно за стелбаМалко Факти САЩ дават 10 милиарда$ БЕЗВЪЗМЕЗДНА Помощ на РФ скоро след инцидента - Това не е повтаряно с нито една друга странаКурск струва колко $?
224
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият полезен ход на Мумията е да се оттегли в Мавзолея...иначе ще й помогнат !
223
19
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"НАТО - страж на Мира !България не иска да стане втора Украйна !"ЕХХ ПРОПАГАНДАТОРЕ АМА КОЛКО СИ НАЗАД С МАТЕИРАЛАДокато не бяхме в НАТО бяхме сива зона на картата между Руснаците и НАТОИ едните и другите ни скубеха (великите 1990 години и началото на 2000)След това дойде НАТО - ние от сива зона придобихме цвят. До тук ниищо лошоСлед това поискаха полигони - няма проблем особенно ако плащахаСлед това във Варна изградиха Компютърен център за инф смесване - ЦЕЛ за ЯДРЕНА РАКЕТА
222
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашистите от Кремъл - на Трибунал в Хага !
221
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО - страж на Мира !България не иска да стане втора Украйна !
220
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме НАТО, искаме сигурност !
219
13
 
6
 
! Отговори
Укър Наци преди 5 години
Цитирам западни медии: "6 септември радио Свобода: "съществуват редица въпроси..., подробности не са обявени..". Следва някакъв Фелгенауер член на Jamestown Foundation: "лошо планирана акция на руските служби".Разбира се цъфти и Анна Политковска говори в Гардиън "раболепната руска преса, преувеличава"!САЩ медии препоръчват преговори с "умерените чеченци".А стига бе.А сега си представете, че Владимир бе препоръчал умерени превговори с Осама Бин Ладен? (вместо:Патриотичен АКТ САЩ)
218
20
 
11
 
! Отговори
Искаме мир! преди 5 години
Не искаме Нато! Искаме мир!
217
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипаха живота на поколения източно европейци ...А сега си продават газ и петрол и си свиркат , кой къде можел и не можел да ходи. Крайна арогантност. Ама то рано или късно пак ще си платите. Нищо в този свят не остава Неплатено :)
216
16
 
10
 
! Отговори
Укр и нацизъм преди 5 години
Какво е общото между подкрепата на Европа към нациското и фашистко управление ВСВ и сега в 21 век- мълчанието!Мълчаливата подкрепа към нацисткият режим в Украйна, защо? борбата между Русия?Сега си представете Пуси Райт във Ватикана, Сейнт Питър или Парижката Св. Богородица? Спомняте ли си каква помия се изля за Беслан, над 331 човека умира, отговорност поема Басаев! Не минаха дни и Западът обвини за жертви руските спец части и т.н.Дори обвиниха Русия, че сама е инициирала тер. акт!
215
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империята на злото ..Все трябва да казва на робите, как да живеят. Украйна не е ли свободна държава да решава с кого ще работи и с кого ще живее? Мръсни империалисти.
214
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 246 привет от ......Добре ,разбрахме,че в Русия се живее лошо! А ,само не рзбрах ,как се живее в Украйна?Какъв е стандарта на живот там,като в Германия или Швейцария ли?
213
11
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Рушките тролчета направо проговориха на рушки, без да се съобразяват че този форум е български ... Така действат и в Украйна ... и навсякъде по света където са завлекли сибирската си краста ... !!!
212
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** защо не се огледат наоколо и не решат Македония българска ли е или не ами се занимават с глобална политика?! Кога ви обраснахте задниците, че станахте такива експертни мъдреци?
211
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко АлекоТы был в Крыму? Крым всегда был русским. Россия там где живут русские
210
9
 
19
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Руските троляги нямат почивка даже и на нова година. Стига путинска пропаганда бе рубладжии. Украйна рано или късно ще бъде в ЕС и НАТО. Ама Русия ще си остане държава от третия свят, другаруваща с Турция, Иран, Пакистан, Северна Корея и Бангладеш. Горна Волта с ракети.
209
7
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До **** ... Да бе, даже и жужи си призна че са вкарали казаци и зелени човечета, начина по който *** тълкуват делата на товарищ путин и Матушката си Русь, е същия по който Дяволът чете евангелието ... !!!