Още една крачка към независимостта на Украйна

Църквата е готова за самостоятелно съществуване, твърди Порошенко
6 яну 2019 14:09, Нели Христова
209
Още една крачка към независимостта на Украйна
Снимка: Reuters

Томосът за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ) е една от стъпките за укрепването на независимостта на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Томосът е още един акт на провъзгласяване на независимостта на Украйна. Той ще укрепи религиозната свобода, междуверския мир, ще засили правата и свободите на гражданите, особено на тези, които са били извън общението с Вселенското православие, несправедливо наричано неканонично", заяви Порошенко.

Той подчерта, че след връчването на томоса от Вселенския патриарх Вартоломей ПЦУ е готова за самостоятелно съществуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще бъде отнет Томоса на КГБ'то !То е доморализиращо за мужика да гледа как се подиграват ченгетата с вярата му !
149
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ЕлиИдеята в случая е че следва отделяне на църквите от Московската патриаршия в Молдова, Беларус, Грузия, Армения, Казахстан и може би и други държави. И след като можеш да получиш самостоятелност от Константинопол, означава че няма никакъв Трети Рим, тоест Втория Рим все още си действа.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДругарЕ гледам в последно време големи специалисти по каноните сте станали, да Ви кажа сега, и. Да рипате и да не рипате автокефалията на УПЦ е факт, Вие загубихте Украйна во веки, така както загубихте Прибалтика, Грузия, Молдова... и бъдете сигурни, че ако продължавате с агресивната си политика ще загубите и Беларус... и това всичко ще е благодарение на монголоида Путин
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, че до сега нито един украински свещеник не чухме да се изказва по въпроса. Единствено и непрекъснато се цитират думите на Порошенко. Който, доколкото знам според църковните канони няма думата. Айде сега някой украински духовен водач да го чуем колко са доволни украинците.
146
3
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Та нали същият (константинополски) "патриархат" бе обявил Българската Екзархия за схизматична.И това продължи до КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПправление в БГ.Капитанът не е Папата, в този смисъл в Православният свят няма канонична сила.В този смисъл неговият акт е политически и няма стойност в духовното общение на автокефалните църкви посестрими.СКУЧНА и БЕЗМИСЛЕНА ДИСКУСИЯ!
145
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До EлиСъщия този ''етнарх'' е дал томоса и на Московкия патриарх през 1589г.
144
4
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Защо БПЦ не прие да мъде майка на МПЦ (македонска православна) след като получи писмо молба за подобно (ОСИНОВЯВАНЕ), защото МПЦ е самоволно отделила се от Сръбската Православна църква и в този смисъл е Схизматична.Сиреч, Българският Епископат не може да влиза в съслужение с представителите на МПЦ.В Православието Каноничният ред е друг, и КАПИТАНЪТ от ТУРСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ няма каноничен ресурс да ръкополага, създава, откъсва: АВТОКЕФАЛИИ.
143
1
 
2
 
! Отговори
Eли преди 5 години
След превземането на столицата на Източната Римска Империя -Константинопол 1453 г.,, Мехмед Завоевател (ръкополага) Константинополският Патриарх като " етнарх" на християните в новата турска империя.А това че 1648 г., същият този етнарх е признал присъединяването на православието в "О краина" към РПЦ, всъщност засвидетелства признание на Фактическо състояние.Този етнарх не е каноничен началник сред автокефалните православни църкви.Какво е АВТОКЕФАЛИЯ.А СХИЗМА при подобни актове....
142
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ели, Г-то изпускаш по южняшки. То В става на Г и после на У защото нали знаеш праезикът на народите си е Български.Вартоломоулу
141
3
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: Скептик :)Неее, Жокер: (да ги понаучим на чужди езици краинските политици)винаги завършва на о(у)глу.Какъвто и да е завършва Оглуу....Тестът продължава:Въпрос номер едно:Турското име на Вартоломейчу!(за бавноразвиващи се)ха ха?
140
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ЕлиТомосът на Московската Патриаршия също е получен от Константиниполската Патриаршия, също във време когато Константинопол вече е бил столица на Османската империя.
139
3
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Трябва да е Вартоломоулу.
138
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 139Що Радев да поздрави украйнците за независима УПЦ,той ,да не е Патриарх?Нека го направят другите Православни Църкви,ама гледам нещо не са се засилили!Дори и Еладската ПЦ,даже и Грузинската ,и то при положение че Грузия и Русия са в студен мир!
137
4
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Сега е моментът да ги спукаме от майтап краинцските политици, не украинският народ.Въпрос Номер едно, тест за АЙ КЮ бавноразвиващи се:Турското име на Вартоломейчо.Крайна турски духовен вилает, ха ха, тея сложиха полумесец на Украйна.Колко трябва да си неграмотен, ха ха, че и си слаВят турското духовно подчинение, е нее, та и Юбер Алес, веУики, като купуваният от 3-ти страни 4-но по-скъп руски газ.Ха ха Турски вилает, нямам думи, веселяци!!!Черен британски хумор.Ха,ха - неграмотници
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 128Изопачаваш историята!Против е Българската Църковна независимост е била Вселенската Патриаршия ,от която всъщност се отцепваме!И докато тя не разреши никой няма право да ни признае ,самостоятелноста!След ВСВ, СССР има огромен авторитет и под негово давление Вселенската Патриаршия през1949г. се съгласява да ни признаят автокефалията!
135
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашия резидент, вместо да поздрави чравославния украински народ, *** Богпявление ни занимава с неговите Грипени
134
8
 
6
 
! Отговори
ген. РЕШЕТНИКОВ преди 5 години
РУСИЯ. НЕ МОЖЕ ДА Е ЦЕНТЪР НА ПРАВОСЛАВИЕТО!НЯМА СИЛИ И МОТИВАЦИЯ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА НАРОДИТЕ, ЗАЩОТОСА АГРЕСОРИ И УБИЙЦИ!!
133
5
 
14
 
! Отговори
Украйна преди 5 години
от най-богатата Съветска република до 2013 се превърна в най-бедната държава в ЕвропаСтандарта на живот в Украйна сега е по-нисук от стандарта в повечето Африкански държавието това е западната "свобода" и "демокрация"България мина по-същия път - днес България е по-бедна отвсякога а Българите изчезват, западните обещания за просперитет и благополучие се оказаха лъжа
132
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С получаването на автокевалия на УПЦ Гудяев деградира на нивото на монголски шаман.На Московията ще и' приляга повече исляма !
131
3
 
5
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Има филм за Порошенко и Ко. Баща му е комунистическа номенклатура както се полага с волгата с багажниците с портокали. Хванали са го в кражби и е лежал в затвора. Нищо хубаво няма в тоз човек. Отврат. То ЦРУ такива търси.