Гърция срещу Русия: Не се месете във вътрешните ни работи!

Москва заяви, че решението на Скопие за името е наложено отвън
15 яну 2019 11:00, Елка Василева
143
Гърция срещу Русия: Не се месете във вътрешните ни работи!
Снимка: архив, Reuters

Външното министерство на Гърция призова Русия да не се намесва във вътрешните й работи във връзка с Преспанския договор и да признае Бившата югославска република Македония под името Северна Македония. Това се казва в изявление на гръцкото външно ведомство във връзка с коментар на МВнР на Русия, разпространен по-рано. 

"Преспанският договор допринася още от момента на неговото подписване за укрепването на стабилността и мира на Балканите. Той представлява международно признат модел за разрешаване на спорове между две независими суверенни държави под егидата на ООН без каквато и да е намеса на трети страни", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Гръцкото външно министерство посочва, че международните партньори на Гърция "са призовани да уважават духа и буквата на Договора и да приветстват факта, че политическото ръководство на двете страни демонстрира необходимата политическа смелост за постигане на решение по този особено остър въпрос, защитавайки при това своите национални интереси".

Още по темата

"Споменаването на политически събития на вътрешната арена на приятелски страни от страна на руското МВнР е несъвместимо с нивото, което характеризира отношенията между Гърция и Русия и отдавнашните тесни приятелски връзки между нашите народи", посочват от Атина.

Оттам изразяват увереност, че Русия "ще зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение употребата на името Македония" и отсега нататък ще използва за страната"новото конституционно име съответно Северна Македония" и "най-важното – ще се въздържа от аналогични изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция", заключават от гръцкото външно министерство.

В понеделник руското външно министерство разпространи коментар, в който се казва, че решението на парламента на Македония, гласувал за приемане на новото име на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа.

"Налице е продължаване на наложен отвън процес на изкуствено прекрояване на името на държавата с цел форсирано въвличане на Скопие в НАТО. Това става в нарушение на македонското законодателство. Позицията на държавния глава на Република Македония и мнозинството от нейното население, които отхвърлят преспанската сделка, се игнорират", заявиха от руското външно министерство.

"За взривоопасността на ситуацията, която има потенциала да подкопае стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват и последните събития в Гърция – излизането от правителствената коалиция на лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, която се обяви против Преспанския договор, започване на процедурата по вот на доверие към кабинета – посочиха от Москва. - Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, за референдум по този въпрос, засягащ изконните национални интереси, не става дума".

От Москва подчертават, че устойчиво решение на проблема с името на Македония трябва да бъде намерено "без външен натиск, налагане отвън на срокове и условия, опирайки се на широка обществена подкрепа и единствено в рамките на правното поле".

Dnes.bg припомня, че скоро след подписването на Преспанския договор през лятото на 2018 г. между Атина и Скопие се случи нещо на пръв поглед неочаквано предвид близките отношения между Гърция и Русия - Гърция реши да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи на страната и незаконни действия срещу националната й сигурност.

Руските дипломати опитвали да се сдобият незаконно с информация и да подкупят гръцки държавни служители, както и да придобият влияние в общини. Според източници Русия е опитала да се намеси в чувствителен въпрос, какъвто е договорът между Гърция и Македония за името и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите. Същите източници отбелязват, че е имало многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
6
 
! Отговори
Кирил и Методи преди 5 години
Чакаме извинение за азбуката
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на краищата за името си има исторически факти-наложено отвън или избрано отвътре,което е по демократично още от времената на античната демокрация дори и след войните където са се водили с някаква цел,кат едната от целите е била също имената,затуй ги пишат ели каква си война между еди какви си имена,но при тогазшните имена,а не сегашните за минали антични времена и от близката античност така речено в по ранната-началниците стоящи и избрани от ели кои си,а по имена еди кои си,че и войските.
110
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой е казал, че Просия иска мир, особено на Балканите?! А проливчетата??? Вечната НЕОСЪЩЕСТВИМА руска мечта:)))))
109
6
 
15
 
! Отговори
НЯМА СТРАШНО преди 5 години
ГЪРЦИ ТЯ РУСИЯ НЯМА ДА СЕ МЕСИ ТЯ ВЕЧЕ Е ДАЛА КАРТ БЛАНШ НА ТУРЦИЯ ДА СЕ НАМЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ВИ РАБОТИ НО НАЛИ СТЕ ЗАСЛЕПЕНИ ОТ АМЕРИКА И ОБЕЩАНИЯТА И....ПОСЛЕ ЩЕ ТЪРСИТЕ РУСИЯ ДА ВИ ОСВОБОЖДАВА ОТ ТУРЦИТЕ НО ПАТЕШКИТЕ МОЗЪЦИ НА ГЪРЦИ БЪЛГАРИ И УКРАИНЦИ НЕ СТИГАТ ЗА ТРЕЗВИ РАСЪЖДЕНИЯ.ЩОТО ПРАВИЛОТО ЗА СБИВАНЕ МЕЖДУ ДВЕ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ НИКОЙ НЕ ГО Е ОТМЕНЯЛ.
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 107Хкрементче, съвсем си изпрошнал в злобата си! Искат да я разкъсат, ама не им стиска! И това са все бивши колониални държави и малки държавици. Сред многомилионния руски народ все ще се намерят хора за губернатори на Англия, Шотландия, Уелс, Белгия, Холандия, всички немски лендери и др.
107
12
 
30
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Както обикновене Русия е най миролюбивата страна и изобщо не се меси в работите на чужди държави. Толкова е добричка... Братушки.
106
21
 
31
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
105
9
 
30
 
! Отговори
василис карас преди 5 години
евала на Гърците пазят си националните интереси и не правят метани на никой
104
8
 
12
 
! Отговори
Тошо млади преди 5 години
До 107Българите сами избират страната на губещите в ПСВ и ВСВ. А Ньоският договор и по-рано също несправедливият Берлински пак е дело на Запада. Отделно Фердинанд, въпреки, че е предупреден от Великите сили, както и нашите съседи, че който нападне пръв, ще си носи последствията и счита за "агресор" решава да не се съобрази. В резултат БГ воюва с всички съседи и един несъсед - Черна Гора. Уникална дипломатическа катастрофа. Само Парагвай я е повтаряла. После арменският поп бил виновен - ХА!
103
12
 
11
 
! Отговори
Тошо млади преди 5 години
До 107Помаче,май и ти си прекалил с "пещерата прави свободата" на оня скомрук Пуританов. Ньоският договор е дело на Англия и Франция,в него Русия дори няма представител.ВСВ България отново сама избира страната на губещите фрицове и точно ако не беше намесата на СССР на Парижката конф. от 1947 г., България сега щеше да е с размерите на Косово.Тито искаше тогава Пиринския Край, а Гърция Ю. БГ до Асеновград. Англия и СаЩ бяха "За",само съпротивата на СССР предотвратиха това. Не пиши като не знаеш
102
14
 
20
 
! Отговори
Тошо млади преди 5 години
Тези българи, които се почитат Запада са нихилисти. Англосаксите винаги са работили срещу българите. Британия беше най-големият крепител на Османската териториална цялост на Балканите. Да забравяме Берлинския и Ньоския трактат,както и бомбенето на София и изблиците на Чърчил срещу българите. Дори един английски агент на име Сенклер вдига въстание в Родопите, за да ги отцепи в полза на Високата порта. Истината е,че ако не бяха русите, бг-тата още щяха да си носят ориенталски пискюлчета на главЪта
101
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тошо младиВ Първата и ВСВ България преживя тежък национален погром, загуби изконни земи и Македония, стотици хиляди бежанци и други под чужда властИ това благодарение на братска Русия.За това сега си получва заслуженото.Тая гнусна *** трябва да бъде разкъсана както тя направи с България.
100
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Завчера американският посланик в Германия е разпратил писма до немски фирми със заплахи, че ако участват в Северен поток , Америка ще им наложи санкции.В такъв случай, американския посланик е човек на място!
99
10
 
12
 
! Отговори
Тошо млади преди 5 години
В Първата и ВСВ България преживя тежък национален погром, загуби изконни земи и Македония, стотици хиляди бежанци и други под чужда власт. Фашистите преди 9.09. избиха около 30 000 българи, включително и част от интелигенцията. Сега отново сме срещу Русия и нещата в най-бедната европейска страна никак не са розови, меко казано, сами виждате как някои етноси надигнаха глава и оспорват държавотворческата роля на българите в собствената им страна. Така е като се правиш на латинян. Карма.
98
16
 
18
 
! Отговори
Тошо млади преди 5 години
По принцип съм русофил, обаче, честно казано, Русия проспа американската инвазия на Балканите. Благодарение на това, че самата тя преживя с смутни времена. Все пак Путин успя да изправи нещата, като дори мина в настъпление - Близкия изток и Сирия. Ще им дойде редът и на Балканите. Джендърите трябва добре да помислят къде да се скрият. Щото не само, че са слуги на Запада, ни и допуснаха българите да се чувстват дискриминирани от малцинствени групи, които посягат на военни и полицаи. Позор.
97
0
 
3
 
! Отговори
A преди 5 години
До АнонименАх, заплаха. Това ли е свободни пазарни отношения. Само не зная като бг мафиотите ви изнудват защо пищите? Или нашите мафиоти са добри, защото имаме полза-чуждите са лоши. Или както Буш беше казал за един бг политик "и той е *** син, но е наш *** син".
96
18
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
До Калеко АлекоКато погледна тук форума и камарата плюсове на идиoтския ти пост, все си мисля, че някои пълни българските форуми с рycофобска и атлантическофилска ***. Разбира се, като премине работния ден, нещата вечер постепенно се оттpoлват, слава Богу.
95
11
 
20
 
! Отговори
Петър Янчев преди 5 години
Намерил се кой да говори за намеса.След като върнахте източна ЕВРОПА със 100 години назад във времето.
94
4
 
13
 
! Отговори
Karl Ludendorff преди 5 години
Горбачов вкара Танкове в Рига и Вююлнис на 13 януари 1990 г..Там наистина имаше Големи протести за независмимост, защото Трите държави бяха анексирани от Сталин и *** със тайния протокол от 23 авсгуст 1939 година .Но другите бананови републики в състава им нямаха желание да имат суверенна независимост !ЕЛЦИН САМ ГИ ИЗГОНИ, КАТО ИМ КАЗА ''Всеки да взима колкото пожелае суверенитет, колкото може да понесе'' .Имаше договореност със Трите Балтииски реп. да получат независимост, и нищо повеч
93
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВАЛА ГЪРЦИЯ!!!!!