Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

"Ню Йорк таймс": Американският президент не е изоставил идеята
15 яну 2019 21:35, Елка Василева
200
Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че иска да изтегли страната от НАТО. В дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса.

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

Още по темата

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама.

Подобни действия биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на много президенти на САЩ, както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които са работили за изграждането на вероятно най-могъщия и влиятелен съюз в световната история, предупреждава тя.

"Това би било и най-големият успех, на който може да се надява руският президент Владимир Путин", добавя Флорной.

"Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", съгласен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на ангажименти към международни организации не е тайна за никого. Президентът на САЩ изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и публично е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той обяви и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията за борба с Ислямска държава, припомня в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
0
 
! Отговори
Танев продължение преди 1 месец
Някога през 60-те и 60-те години на 20 век, Великобритания постепенно изтегли войските си от Индия, Сингапур, Щатите вървят по същия път, защото останалите членове на НАТО не желаят да поемат голяма част от разходите.
3. На 22.0102019 год. Германия и Франция подписват Съюзен соговор - хинансово икономически и военен, който да замести Евросъюза и може би задълженията към НАТО.
Тръмп и Военните са в остър конфликт, принудени от финосово икономически обстоятелства..
165
0
 
0
 
! Отговори
Танев преди 1 месец
1. По отношение на Евросъюза, на Щатите не му е нужен като цяло. За в бъдеще, Щатите ще се дотоварят поотделно с всяка страна. Най-голяма заинтересованост имат към Германия, като най мощна финонсово икономическа сила. После към Франция.
2. Армията извън Щатите, като основен гръбнак на НАТО изисква много ресурси. Това тежи на развитието на икономиката. С нарастването на Държавния дълг, все по-отчетливо става необходимоста от намаляване на разходите за НАТО.
164
1
 
1
 
! Отговори
ХаХа преди 1 месец
На САЩ не им е нужно НАТО. Без Турция и САЩ, НАТО е просто една сграда струваща 1 млрд. долара платена основно от американския избирател. Тръмп ще постави съвсем ново ударение на отбраната. А то е - която европейска страна иска САЩ да я пази ще плаща. На Тръмп, още по-малко му трябва ЕС, той ще се договаря с всяка страна поотделно.
ЕС и НАТО вече са в миналото, също както СИВ и Варшавския договор, а нашите политици, както и преди, последни ще вдянат какво се случва.
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да ви се иска и да ви тъжно,на вас-руските слуги,САЩ няма да излязат от НАТО.
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бачо Тръмп, не може. Ти пита ли нашите политици дали може да изтегляш Америка от НАТО. Та те от 1 месец обясняват как великата Американска армия ще пази насраните ни Български дупета, а ти така да говориш. Недей, молим ти се. Изтребители ще купим от тебе, танкове, кораби, каквото кажеш, само недей да си тръгваш, че ще плачем.
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големият проблем за България е изключително простия трол, който твърди, че при комунизма тук хората са били по-прости от сега. Сега са по-прости от времето на хан Аспарух та до днес.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е, че създаде 4000 работни места в щатите, след покупката на изстребителите от нас, от гол Ганьо.
159
2
 
6
 
! Отговори
пп76 преди 1 месец
До ХАХАХА

А Русия как излезе от СССР? Пияндурника Елцин я направил независима. Впрочем, и той беше любимец на българските седерунгели.
158
1
 
5
 
! Отговори
пп76 преди 1 месец
Споко, седерунгели. Като изберат следващия клоун пак ще се върнат в НАТО.
157
11
 
5
 
! Отговори
Това е мокър сън преди 1 месец
На Вовка Офшорното

Като се събудил разбрал че всъщност се е напикал
156
12
 
8
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Русофилски мечти.Америка няма да се самоубие.
155
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eл ке ма пак се изпусна в червените комунистически кюлоти стази статия
154
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най големият проблем на българия е изключително простият и мързелив българска народ изпростял от 75 годишна рускокомунистическа пропаганда.мисля за съжаление че българия отдавна е свършила като държава и всички го знаят освен наивният български народ.затова и комунистите изнасят навън малкото което е останало а децата им отдавна са там.няма изключения.така че вместо да философствате хващайте пътя.няма време
153
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците ще превземат Германия за 2 часа време!
152
5
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До минусара - Нима не съм прав ? Какво се случи през ПСВ и ВСВ ? Америка изобщо не искаше да участва....
151
6
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
Колко е хитър Тръмп. Едно такова разпадане ще развърже ръцете на държави като Русия и Турция които веднага ще нападнат и пробват да анексират територия включително и Българска. Това ще доведе до много и различни локални конфликти по света. Разбира се САЩ ще продават оръжия на всички страни. Точно както през ВСВ продаваха и на Хитлер и на Сталин и на Чърчил :)
150
3
 
6
 
! Отговори
аа преди 1 месец
Путин се изтегля, на тяхно място идва Русия :). Ние пак сме уредени :)..
149
2
 
9
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 1 месец
До Анонимен №150

Пишеш тъпи измислици. В договор се разпадна доброволно. Как да съществува, като всички членове искаха Европа, Америка и НАТО.
148
3
 
23
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 месец
Ето на това се казва класическа "фалшива новина" ! Да излезе САЩ от НАТО значи , да излезе САЩ от САЩ , защото НАТО практичски е 95% съставено от техни войски и въоръжение .
147
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Договорката е била да се разпаднат СИВ и НАТО,такъв е бил подписания договор.СИВ се разпадна.