Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

"Ню Йорк таймс": Американският президент не е изоставил идеята
15 яну 2019 21:35, Елка Василева
200
Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че иска да изтегли страната от НАТО. В дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса.

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

Още по темата

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама.

Подобни действия биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на много президенти на САЩ, както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които са работили за изграждането на вероятно най-могъщия и влиятелен съюз в световната история, предупреждава тя.

"Това би било и най-големият успех, на който може да се надява руският президент Владимир Путин", добавя Флорной.

"Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", съгласен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на ангажименти към международни организации не е тайна за никого. Президентът на САЩ изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и публично е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той обяви и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията за борба с Ислямска държава, припомня в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Европейска армия. Тава е решението.Германия да се заеме с разработката на нови оръжия и тогава няма стигане.
81
2
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
В какво се състои това оттегляне?Най-грубо казано-спира/намалява финансирането от страна на САЩ,НО подчинението остава.НАТО продължава да обслужва САМО и ЕДИНСТВЕНО американския интерес,вече безплатно.Едва ли брюкселските *** ще посмеят да възразят.Впрочем тоя подход на Тръмп е във всички сфери и понякога дава резултат.Примерно,Тръмп иска да ограничи китайския внос в САЩ,обаче американския в Китай да остане незасегнат.В крайна сметка Тръмп е прав за себе си и страната си!Другите да го ду
80
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Дончо обяви изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията. Кой се допитва до слуги и до васали на слугите си?
79
3
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
И вие да плащате на целия свят за какви ли не съюзи в продължение на десетилетия без постигане на търсените резултати НАТО, ООН, ЮНЕСКО и дрън дрън съюзи - и вие ще прекратите в един момент плащанията. Не може цял свят само да крънка пари за квото му хрумне и един да плаща. Аз пък го подкрепям в смелите му решения
78
3
 
18
 
! Отговори
До 95 преди 5 години
Ами например ако САЩ не са водещата страна в НАТО нямаше да си купуваме Ф16 за над 2 млрд, ами друг изтребител. Но сега са в НАТО и като дойде зам. секретаря на САЩ и клякаш иначе си чао. А това е само от България. Сега си представи колко пари дават останалите страни които са доста по богати. Та затова е НАТО - малките купуват оръжие от САЩ, наливат им пари, развиват им военната промишленост, за да направят нови оръжия които също да се купят и т.н. Пазенето е за да има на кого да продават.
77
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 5 години
Тръмп е номер 1 :)
76
10
 
22
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Влязохме в соц.лагера ....разпадна се , влязохме в СИВ - също се разпадна , във Договор от Варшава , също разпад , в НАТО с голям зор ни вкараха ....пак ще се разпадат !Има прокоба в нас българите!
75
10
 
23
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 5 години
До БРЯХКАКВО НЕ ТИ Е ЯСНО---ИЗТЕГЛЯТ ЛИ СЕ АМ . ВОИСКИ С ТЯХ ТРЪГВАТ И БОРИСОВ С ЦЯЛАТА СИ ШАИКА РАЗБОИНИЦИ ПЛЮС СЪДЕБНИТЕ УБИИЦИ НА БЪЛГАРИЯ
74
14
 
5
 
! Отговори
Антикомунистов преди 5 години
До НаблюдаващБог да прости, Джон Макейн прокара закона. И републиканците го подкрепиха.
73
6
 
19
 
! Отговори
още малко и... преди 5 години
след няколко месеца ще избяга в Русия да си ходят с Путин на лов....
72
3
 
23
 
! Отговори
НЕМА преди 5 години
СТРАШНО,НИЕ СМЕ В НАТО-ИМАМЕ СИ СУПЕР ВОЙНИЧЕТА, И ГЕНЕРАЛЧЕТА.....А ВЕЧЕ И КЛАСНИ ЛАМАРИНИ ...
71
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 5 години
Никой не се сеща, че конгреса отне възможноста на Тръмп, да решава тоя въпрос сам! Още в първите месеци на мандата му.
70
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ръмп много ми прилича на ДжФК..... И онзи ръсеше тъпотия след тъпотия :) Спете спокойно! Това е самоубийство за САЩ и Тръмп го знае. Само блъфира за още пари.
69
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за чии му е ОТАН на Тръмп? За да хвърля пари на вятъра, за да пази задниците на, никому ненужните, либерасти от собствените им сънародници?Айде - нЕма нужда!
68
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп изтегля САЩ от НАТО защото НАТО се превърна в една огромна финансова дупка, от която много мръсни алчни ръчички гребат безспир.Най-после САЩ имат президент с топки, който казва нещата както СА и прави онова което трябва да се направи, а не се направи от предните президенти-пу.тки!Набързо изтегляне на САЩ и от ООН, ЮНЕСКО и подобните им престъпни деривати. Да се опулят уродливите юнкери, меркели, боковици и подобни бок.луци!
67
2
 
23
 
! Отговори
хахахахаааааа ... преди 5 години
До Мишо"Главният" съюзник на НАТО - България!
66
4
 
29
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Всеки съюз е разход за всяка страна.Създава се нова административна институция гълтаща парче от баницата.Браво на Тръмп.Всяка затънала страна се е изправила сама.....
65
7
 
36
 
! Отговори
БРЯХ преди 5 години
САМО НЕ МИ Е ЯСНО ТОГАВА ОКУПАЦИОННИТЕ ВОЙСКИ КОИТО СА В БГ КАК ЩЕ БЪДАТ НАРИЧАНИ ДО СЕГА ВОЙСКИТЕ НА САЩ ГИ НАРИЧАХА НАТОВСКИ А СЛЕД ТОВА КАКВИ ЩЕ БЪДАТ?ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ КАТО НАТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ КАТО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.
64
10
 
27
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
- В такъв случай не може ли Русия да оглави НАТО? - северна страна е...
63
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде дойчовците да набират пак войска за Бундесвера и да я въоръжават с модерна техника ,че се готви нещо,пак по тъмни доби.И да не ни изоставят,като барани яйца под квачка ,ами с франсетата и другите здрави сили да спретнат една европейска армия с всичките и атрибути.Не че ми е мерак ама май друг начин няма а и не виждам за в бъдеще нещо да се промени,щото Г-н Президента Тръмп го рече:-"Като не плащате,няма и да получавате".