Русия превъзхожда САЩ под водата!?

Подводницата "Акула" може да унищожи половината земно кълбо
20 яну 2019 07:00,
577
Русия превъзхожда САЩ под водата!?
Снимка: pixabay

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект "Ясен" и техните американски противници многоцелевите от типа "Вирджиния". Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха "морско превъзходство" за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект "Ясен", които са смъртоносни.

От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 "Северодвинск" и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата "Северодвинск" е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра.

“Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че "Северодвинск" притежава противокорабни ракети от комплекса "Club-S" (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда" – отбелязват анализаторите.

Подводниците от клас "Вирджиния" са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, пише в. "Труд". Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската "Акула" е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване – от 90 до 120 дни.

Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

Предвид региона, в който оперира, "Тайфун" има приспособления на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри – има спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци.

Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

"Борей" паникьоса Ню Йорк

Със своето въоръжение атомната подводница “Борей” преодолява всяка ПРО.

Атомните подводници "Борей" с помощта на ракетното си въоръжение могат да "преодолеят" всяка система за ПРО, смятат и западните експерти.

Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 "Борей" са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. "Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, "Борей" ще преодолее тази отбрана", е мнението на руски генерал.

Подводницата може да превозва на борда си "смъртоносен товар" от 16 броя балистични ракети "Булава". Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница.

"Борей" е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница "Борей" се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

"Кронщад" е почти невидима

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва "Кронщад". Това е втората подводница от типа "Лада". Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и и високо равнище на автоматизация.

Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети "Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен157 Дай хамериканския дълг в рубли, или юани. В долари всеки може. Или направо го дай в левове- Колко лева трябва да платят на България хамериканците, за да си нулират дълга?
109
5
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Пропуснал съм. На 08.08 1968 потъва К 129
108
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сърбия като чуем за България се изпycкаме в гащите от страх - голямо мачкани са ни мачкали и то при положение че ние винаги сме им скачали когато войската им е на другия край, защото сърбите сме страхливци и мижитypки, ама пак са ни клeцaли където ни хванат.
107
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не си научиха урока от времето на СССР,че може да имаш силно развит ВПК,но това няма да ти осигури превъзходство над противниците си ,ако нямаш развита работеща икономика!По времето на Елцин стана ясно ,че СССР са отделяли 35-40% от БВП за армията!Смайваща цифра за нормалните хора!Сигурен съм ,че сега е същото ,но Китай ,ще им покаже ,че си хвърлят парите на вятъра!Ще има,нови революции и сътресения на политическата с-*** в Русия!
106
11
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
На 08.03 а атлантическия океан се самоубива съветската подлодка К 129. През 1974 американците вадят част от нея от 5800 м. дълбочина което и за днешно време е свръх постижение. Намират телата на шест моряци и предлагат да ги предадат на СССР за да бъдат погребани с необходимите почести. СССР ОТКАЗАВА! Отказва да прибере телата на собствените си моряци за да не се разчува случая в ***! Американците ги погребват с почести в морето......Има го филмирано. Та това е.......русската ***.
105
5
 
11
 
! Отговори
Да преди 5 години
До Анонимен 173 Искаш да провериш ли какво ще стане ако отвърнат.Брой ни 300 млн на Планетата.Отпиши Европата, Британските Острови,Япония,Половината Америка .Русия като цяло се запазва почти непокътната.А провери !
104
12
 
7
 
! Отговори
334 преди 5 години
Тези освен с оръжия с какво друго могат да се похвалят?
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента спорите коя подводница може да унищожи половината планета по-бързо ли? :)))) общо взето това се получава.
102
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхме им подводницата, някво корабче им потопи Курск и тия даже не посмяха да отвърнат. Имат една камара свалени Миг-ове 29-ки и все имат оправдания, Турците им свалиха и СУ-то. На Руснаците техниката им е сделана то си пише. Постоянно са пияни и немогат нищо друго да свършат освен да се вържат за някой стълб.
101
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро някоя пак ритуално ще се самоубие със собствените си торпеда...............като Курск
100
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е, как в една страна която е производител номер едно в Света на нефт 42 милиона души могат да гладуват и правителството във Вашингтон е принудено да и дава купони за храна - food stamps - защото иначе ще излязат да мародерстват по улиците и в САЩ ще започне гражданска война. Спрът ли купоните за храна със САЩ е свършено.
99
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин скоро призна, че САЩ превъзхожда в пъти Русия по военна мощ, а разликата с НАТО е смазваща.
98
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, руският Гулаг напълно си е заслужил прозвището империя на злото !
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътнически или селскостопански Ан-2 ?"----------В Б-я "Ан-2" се използва само за селскостопански нужди, но има труднодостъпни селски райони, където "Аннушка" превозва пътници, поща, лекарства и тн. Универсален.
96
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да можеш да унищожиш половината земно кълбо е голям успех за руския народ ! Завиждам им на успехите.....
95
5
 
7
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 5 години
Е то след 50 години тази супердупер подводница ще е заминала на вторични за тенджери в някоя китайска фабрика а хората тогава ще са минали на летящи чинии вече
94
12
 
10
 
! Отговори
Руски робот преди 5 години
Руската подводница е голяма бавна шумна и се потапя на дъното когато аварира но превъзхожда Американската която е бърза безшумна и маневрена. Хубава работа ама руска е казал народа.
93
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България е във НАТО След смъртта на Путин през 2006-та , руснаците представиха 4-*** нови Путина. Путин няма да "умре" Те вече имат школа в създаването на нови Путини....
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на руснаците и тяхната подводница "Акула" Може да унищожи ПОЛОВИНАТА земно кълбо !!!! Това е голям успех ! Надявам се да продължат да работят докато успеят да унищожат поне 80 % от земното кълбо ! Това наистина ще е усрех !
91
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички ,, икономисти тук:Външен дълг на глава от населението:Сащ - 70000 долараРусия 1700Ако Китай реши да срине долара, американците ще се превърнат в просяци, инфлацията ще е чудовищна.Русия няма да помръдне от сегашното си състояние. Тя може да е самодостатъчна за себе си. Добре работеща фирма демек