Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
6
 
12
 
! Отговори
Няма разлика преди 5 години
Между *** и ***циИ едните и другите искат земята ниБългария за Българите!
164
6
 
10
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
е от Нидерландия- 16 век, тя има институционален механизъм за корекция при кризи! А при самодържавието, особено типично за част от Азия, като падне диктатора,пада и цялата държава!
163
16
 
13
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
Че какво му е лошото на самодържавието? Доказало е ефективността си в продължение на хилядолетия. Масова демокрация, в която всеки може да гласува, има едва от има-няма 100г. - един миг от историята. Демокрацията е една лъжа и вяра че нещо зависи от теб. Лош експеримент.
162
14
 
15
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
Ако нямаше визи, 90% от всички българки да са побягнали към силиконовата дoлина в Ел Ей. Но САЩ никога няма да ви свалят визите. :) Русия тоже. Никой не обича предателите, най-долния кръг на ада е отреден за тях.
161
3
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До зозо,Той Толстой като си прави гаргара с родните *** и сигурно някой трезвомислещ българин му повярва! Ама иначе чак до парламента я раздухаха тази глупост!
160
6
 
15
 
! Отговори
Има стадо преди 5 години
Има и изключително смели руснаци, борили се срещу изостаналостта и самодържавието! Пушкин, Лермонтов, Достоевски, особено Есенин който няма как да не съзнавал че болшевиките ще го убият! В по-късно време Солженицин , Сахаров, Висоцки, Борис Немцов!
159
7
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АнонименТолстой ми е купил дедовия! Аман от руски лъжи! Купили са няколко *** апартамента по Черноморието... Сега могат да ги продадат само на загуба :)))))))))))
158
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До т 87Защо 2 милиона българи са емигрирали от България?Нали бяха 3 какво стана?Или като написах, че сме 7 и 3 емигрирали значи сме 10 милона българи и ти светна да намалиш бройката на емигриралите?
157
19
 
11
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
Швейцария въобще не е джудже. Никой не смее да пипне Швейцария защото всички си държат парите там. Дори Хитлер не е посмял.Няма много причини човек да се чувства горд, че е българин. Ако бях руснак, французин, американец или поляк щях да съм горд. Да си българин е прoклятие.
156
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толстой- ние купихме половин България- защо да коментираме....
155
8
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Браво! Тaка и трябва! Промитите от пропагандата на ПутеКа колхозници трябва да си седят зад оградата. На Запад добре дошли са само младите и красиви робини за обслужващ сексуален персонал за минимални пари, разбира се.
154
8
 
16
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До ДзержинскиНе е нужно да се превзема Русия, тя си ни дава всичко което пожелаем..........евтино.
153
6
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ДзержинскиАко напуснат без споразумение ЕС, UK ще го задухат сериозно бре вата. Айде стига плаши гаргите с руски глупости!
152
7
 
18
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Глупости, я питайте Путин и съратниците му къде са им децата! Проблема с управниците и на България и на Русия е в голяма степен идентичен, а именно, че и едните и другите дефакто не са патриоти и не им пука особено много за бъдещето на държавата и населението й, за което те би трябвало да носят най-голяма отговорност като управляващи!
151
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128Русия подари на Сърбия 20 изтребителя Миг-25 които са от поколението на F-16 и в много отношения го превъзхождатАло Пинко, сам Ф16 блок 70 ще попилее тези 20 рашки самальота, от които и чeп за зеле не става.Тия самолети от виетнамската война ще бъдат с радари от Ф35 и последно поколение боекомплект, а също така могат да правят мрежа помежду си и един самолет с изразходван боекомплект може да дава цел на друг който да я свали без да я вижда.Рашките батали са 50 години назад.
150
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето Швейцария - има БВП наполовина на Руския!Ако алкохолизирания мужик има талант за нещо - то е - от огромен ресурс - да прави лaйна!Сила Сибири - народное достояние!Ако народа - е шепата xиени - около хипофизното джудже диктатор!
149
19
 
8
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
Процеса вече започна с излизането на UK. Англосаксите са ви вдигнали мерника. Плюете по Велика Русия докато вашите "съюзници" ви работят. Китай, Русия, САЩ. Всичко останало е минало време.
148
7
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ДзержинскиКога бре, кога? От години ви задавам въпросчето тук. ЕС не е СССР да се разпада :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
147
20
 
8
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
След 50 години няма да има България, те за Русия рeвът. Мишки :)) ***
146
27
 
10
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
За ЕС скоро ще се говори в минало време. Щом САЩ виждат икономически враг в ЕС, game over. За Русия каквото и да се напише ще бъде малко. Велика страна.