Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами то утре може да напишат статия, че руснаците вместо клечки за зъби ползват пирони и може би трябва да повярваме ....
104
6
 
14
 
! Отговори
Наближава 3 март преди 5 години
,,Освобождението"! Няма ли някой руски поп да набие канчето на пилота на Ф-16, как са ни освободили и какво сме длъжни да говорим!?!
103
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жална им мама на руснаците с такова мислене ..нищо чудно че винаги са на дъното .Много ...славене а реално ко..на
102
7
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Германия/Франция, Сащ/Англия да се подиграват на руснаците че са бедни мога да го разбера. Обаче ние да им се подиграваме е доста ... Не намирам подходящата дума. Доста налудно.Вземете стриит вю на Гугъл мапс и ако във Владивосток /Перм/ Новосибирск видите по олюскани панелки от нашите, видите повече кал между тях. елате да ви почерпя.
101
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайВ Гугъл се вижда как дебелите рускини се бият край кофите за ***, ако се намери нещо в тях което може да се яде. Проблемът им е, че кофите им са празни и никой не изхвърля храна.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 110 ами емигранти най вече (мечтатели) Тръмп не случайно въвежда ред след ляво комунистическите простотии на демократите .Има си ред и върховенство на закона в САЩ вярват в това и са прави мамка му
99
6
 
5
 
! Отговори
до 109 преди 5 години
милия, дръж си шланга и мизерствай с промоциите от Алди или Теско, аз съм си добре тук в Бг с 3 бона семейство и приятели, пък ти се залъгвай с разни пияни мужици....явно си некадърен и само за шланга ставаш.
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гризнсха дръвцето нещо ру хибридите .Размазахме ги с факти и почнаха да псуват
97
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе в Бя 40% са на ниво бедност праг за оцеляване, взели да ми разправят за Русия. Ми кажете и за 42 милиона от 300 в САЩ които са официално клошари ....ми за милионното гето на Париж...колко са. поживяли в Русия или САЩ, малко градче и на двете места, че да сравнявате...
96
6
 
11
 
! Отговори
до 106 преди 5 години
Аз ще мия Европа ... а ти руската кoчина!И пак ще съм класи над теб!Слуга на пияни мужици!
95
11
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Вземете стриит вю на Гугъл мапс и се разходете из Владивосток /Новгород/ Омск. Обърнете внимание на кофите за отпадъци. Рови ли някой в тях?!?А сега разгледайте по същия начин София. Има ли кофи без хора да ровят в тях?Повече няма какво да говорим.
94
6
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 5 години
ми съжалявай ги и те теб като им сменяш чершафите и лъскаш ке..а лятото.
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като изляза късно вечер виждам по булевардите, които се намират в северния край на града, в който живея, румънки, български ромки и екваториални африканки
92
8
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 5 години
Ти и за това не ставаш.Ако мучиш на селския си диалект ... как да ти обяснят - коя улица да миеш?Стой си у нас - с руснаците ... и чаршафите им!
91
3
 
10
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Кажи на сестра ти - да ходи на фитнес... и да се къпе по-често ...Тогава ще изкарва и повече!
90
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха руските туристи да идват на Черноморието българите да им сменят чаршафите в хотелите, много българи щеше да им се наложи да използват възможността си да мият улиците или да просят в Германия.
89
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто ги съжалявам руснаците. Повече нищо не искам да добавя.
88
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен90% от проститутките в света са рускини..Да, елитните са предимно рускини, такива от ранга на Ирина Шейк. А иначе евтините и долнопробните са все българки.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92 то затова и бяхме ние Агенти наблюдатели на терен ( демек плащаха ни да ходим по леки жени) и ако надушим нещо Полицията размощва мястото до основи .Отделно че на няколко месеца обща хайка .А на 6 месеца задължителна здравна и финансова ревизияБез дори да бройм сигналите Сега с емигрантоте е по сложно но системата ги обработва и тях и то яко
86
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Москва и Петербург живеят към 20 000 българи - кой се оженил там, кой прави бизнес и т.н. В момента между БГ и Русия има визов режим, икономическите отношения са замрели, иначе и в Русия има места където човек може да изкарва добри пари, да не говорим че няма езикова бариера