Сделка между Тръмп и Путин в ущърб на Европа?

Германски издания: Ядреният чадър на САЩ вече не е толкова надежден
4 фев 2019 09:40, Елка Василева
82
Сделка между Тръмп и Путин в ущърб на Европа?
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Изтеглянето на САЩ и Русия от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег трябва да послужи като предупреждение за Европа да се устреми към собствена политика в областта на сигурността, пише германският всекидневник "Райн цайтунг".

"Вместо да сочат с пръст на изток или на запад, европейците трябва най-накрая да се събудят от дълбокия си сън по отношение на политиката в сферата на сигурността и да отстояват собствените си интереси", посочва изданието.

Според "Райн цайтунг" Европа не трябва да изключва възможна сделка между американския президент Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин в ущърб на европейската сигурност.

Европейците трябва да осъзнаят факта, че американският ядрен чадър вече не е толкова надежден. По-важно от всякога е европейците да създадат своя собствена идентичност в областта на сигурността, обобщава "Райн цайтунг".

Още по темата

Изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег има потенциала да е крачка напред за контрола върху оръжията, пише в редакционна статия вестник "Зюддойче цайтунг".

Според германското издание основните послания на изтеглянето са две.
Първото е, че то е логическо следствие на политическото бездействие и технологичния прогрес. Възможно е обаче това да не е краят, а началото на нова фаза на контрола върху оръжията.

Второто послание е, че страната, която желае да накара останалите да се присъединят към контрола върху оръжията, е най-добре да стори това от позицията на силата, както показа Студената война.

Докато Германия и Европа не намират начин да се справят с уязвимостта си, те ще си останат уязвими, изтъква "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА.

Какво би направил руският президент Владимир Путин, големият стратег, ако беше на мястото на западноевропейските държави? Щеше да изпрати войски на Европейския съюз (а не на НАТО) в района на Балтика, щеше да ограничи търговията и да прекрати проекта "Северен поток", а след това да преговаря, пише германският вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция и Германия са най-великите държави, а САЩ и Русия са кочини.
63
1
 
7
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
Руският президент Владимир Путин, големият стратег, и в най-кошмарните си сънища не би искал да е на мястото лидерите на западноевропейските държави. Защото те в глобално политически план са лидери в кавички. Изпращането на войски на Европейския съюз в района на Балтика, ограничаването на търговията и прекратяването на проекта "Северен поток" е много лошо решение. На света му е провървяло, че Государят не е толкова елементарен като "Зюддойче цайтунг".
62
1
 
3
 
! Отговори
EC сам си е виновен преди 5 години
Европа трябваше да има стратегия на клиент, който е обявил конкурс са доставка на газ. Обаче Европа има по-единна позиция по Истанбулската конвенция, отколкото по отбранителната си доктрина и енергийната политика. При този парадокс изнудвачът Тръмп предлага- "купувайте газ от нас или се оправяйте сами с отбраната". Изнудвачът Путин пък държи крана на тръбата през Украйна и ще го затвори, затова предлага или ЕС или да остане без газ или Северен поток 2 и Южен/Турски поток.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааааа определено Европа е големия губещ. Стратегията на европа трябваше да преследва интеграция с руския свят
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не стане, като с Полша, между Германия и Русия. Само че този път Европа, между САЩ и Русия ;)
59
1
 
6
 
! Отговори
ЕС сам си е виновен преди 5 години
Ако има сделка между Тръмп и Путин, тя ще е за подялба на европейския енергиен пазар.*** е, че клиентът ЕС се държи като ощипана мома, вместо да постави на масата условията за да купува газ от едните или от другите и да спечели от конкуренцията помежду им.Обаче няма как - Тръмп държи козовете на военната сигурност, Путин държи козовете на евтиния газ - спрямо втечнения от САЩ, като в същото време воюва на страната на Башар Асад за да няма тръба от Катар до Средиземно море и Европа.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпа-тъпачича ми е смехотворен, близо до Путин. Надува кларинета и вее неосъзнати неща. Путин го поучава, ама нема по-лошо от американски бай *** за този свят.
57
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До ЕвропЕцАми то си зависи от гласоподавателите Помниш ли референдума в ЮАР
56
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "ЕвропЕц": Объркал си суперсилите. А те са САЩ, Русия и Китай. Има и други кандидати, но още са далеч назад. А ЕС е икономическа, но не и военна сила - даже няма европейска армия. Може и да има някога, но няма изгледи да е скоро.
55
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Някое *** няма ли пак по погрешка да пусне и инструкциите :)
54
20
 
9
 
! Отговори
ЕвропЕц преди 5 години
Докато Европа не застане единно срещу Русия и срещу САЩ никой няма да я взема на сериозно. Русия трябва и може да бъде поставена на място много лесно, а бъдещите три суперсили да са САЩ, ЕС и Китай. Докато европейците се караме и не можем да сложим на място Турция никой, дори Венецуела няма да ни смятат за нещо сериозно. Мизерно е да гледаме как сили, които преди владееха света, днес ги страх да затворят една джамия или пък да поемат управлението на собствените си страни.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случая ЕС е в поза "чеверме".
52
4
 
34
 
! Отговори
комитата преди 5 години
Ами да се събуди Европа и всякакви американски чадъри и войски вън от Европа а Европа да си направи сили за сигурност и Договор за сигурност между Русия и Европа Заото е ясно че е зблуда че САЩ пазят Европа.
51
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам идея дали Путин е диктатор, но който си мисли че силна държава се прави от либерали с меки китки е чист олиго-фрвнд на САЩ.Силна държава се гради със сопа, не с морков.Полицията в Русия биела, ми то и кютек си трябва някой път, а тази в САЩ хич не бие направо стреля.Затворите били строги, пича убил 15 човека, ми много ясно че ще трябва строга ръка.Нямало хуманно отношение към гей двойките, е никой не им е влязъл в спалнята, те ходят по площадите да се хвалят.
50
9
 
51
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Слава на Русия!!!
49
2
 
15
 
! Отговори
акуд преди 5 години
гутен морген ЕС
48
20
 
8
 
! Отговори
всеки зад гърба.... преди 5 години
Първо трябва да бъде казано право куме в очи Путин диктатор ли е какво е кой управлява тази дъжава КГБ ли какво е там има ли демокрация имали диверсантски акции срещу руски десиденти срещу журналисти срещу противници на Путин--добре имат петрол ,газ но ако Европа ще го обяви като диктатор и ,че там няма човешки права за какъв Северен поток и Турски поток да говорим пълно ембарго и стоп на всякакви общи проекти--ако всичко е точно сваляне на санкции прегръщат се и това е...а то сегаа .....
47
37
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква зделка Тръмп е натикал ушанките в миша дупка от една ескадрика за ф16 треперят ...
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49 АнонименНидей тъй. той шъ са умъжва за африканецц
45
6
 
30
 
! Отговори
НАСА ПРИЗНА преди 5 години
Химическите следиот самолети Кемтрейлс съдържат бензол,никел,живак ,обеднен уран ,литии и др.Извършва се от самолети на НАТО .там където има бази на алианса има и такива самолети,коитоне се нуждаятот разрешение от никого да пръскат.Те са нов тип специално пригодени бивши пътнически такива и струите излизат от местата където са били седалките Целта на тези пръскания е значително съкращаване на човешката популация Пръсканията стават на всеки4-7 дниза да се осигурипостояненслой в атмосгерата