Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро

С хуманитарната помощ щели да прехвърлят спецчасти и техника
22 фев 2019 18:00, Елка Василева
202
Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Още по темата

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела.

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя.

Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания".

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Интернет-минтернет такова, дзукъбъг-мъкъбъг фейс такова, бе как така поне един клип не пуснаха в интернет с гладуващите венецуелци и мизерията във Венецуеала, а ютюб е пълно с клипове на бездомници и мизерстващи в САЩ. Кой има нужда от хуманитарна помощ?
72
9
 
16
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Благодаря, за мен е чест да ме нарекат руснак!Колко понички ви раздаде Нюланд, а сетих се, тя какво каза, Кличко не ставал за президент.Гордеете ли се с "демокрацията" и "поничките", а "небесните сто" пет години минаха - какво стана с разследването, къде е Савченко - героинята на Украйна, да не би и нея демократично да й затворихте устата у някой зандан?Саудитска Арабия бледнее пред Украйна по "демокрация, затвори на журналисти, професори, лекари, случайно загинали в СБУ и затворите".
71
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И във Венецуела и Северна Корея хората тотално мизерстват, трябва да бъдат спасени.
70
11
 
4
 
! Отговори
гошко преди 5 години
Бреий, таз Мария многхо знае!?!Сигурно тоя номер го знае от хуманитарните автоколони, дето пристигаха в Източна Украйна, Донецк и Луганск. Там яко руски хуманитерни колони от по 200 по 200 камиона идваха по едно време.Аха, значи
69
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николас Мадypo:"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство"Бойко Борисов:"Дано началниците се разберат и решат, ние ще направим това което решат началниците"
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захарова, а планирали ли са обгазяване с варели-бомби !?
67
13
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
До До Самите УкраинциАбе да не бъркаш нещо САЩ с Русия? Май не си много наясно кой какво е спонсорирал, само гледам си наясно с колко.По неграмотното писание, си личи, и че си руснак.
66
13
 
2
 
! Отговори
Готви преди 5 години
Руските империалисти предвождани от техният цар подготвят мащабна военна операция във Венецуела на 23-феврураи. За успех на военната операция , още преди месеци бяха изпратени руски стратегически бомбардировачи ТУ, които са разтоварили ядрения арсенал в Каракас.
65
4
 
14
 
! Отговори
До Самите Украинци преди 5 години
Кои украинци, едно са политици дошли на власт с кървав преврат спонсориран от САЩ с 5 милиарда долара - олигарси и убийството на Небесните Сто, които същите неонацистки политици са извършителите. Нищо че французи и италианци направиха филми за Майдана и снайпер.Съвсем друго е обикновеният народ, милиони избягаха от Украйна от нацистите, олигарсите, беднотията, мизерията, безработицата - където е стъпил САЩ ботуш, хората загиват, мизерстват и страдат! Зеленски му знаем спонсорите Ляшко, Яценюк
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едните и другите не се кефете защото това ако е вярно може и да започне трета световна война найстина , а там края ще е само един , край с човечеството
63
18
 
3
 
! Отговори
Правда преди 5 години
Комсомольская Правда излезна със съобщение , че и за Путин ще намерят място в мавзолея на Ленин. Кога най-сетне ще стане това значително събитие . Колкото по-рано , толкова по-добре за обикновените руснаци.
62
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп прави Кремъл да мига на парцали, а захарова, Лаврата и Путин съвсем са истерясали явно
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това за хуманитарната помощ че се вкарва друго го казаха още няколко държави , но вече се раздуха и няма да посмеят да вкарат оръжие поне за момента , така мисля
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предният опит да се свали законното правителство на Мадуро............чрез американската марионетка Гуайдо................планира се пуч, преврат!!
59
16
 
5
 
! Отговори
Говорит Масква преди 5 години
Руският империализъм е най- ефектният. Използва се Новичок , който действа бързо. За вътрешна употреба се използва лосион за баня ,който действа по-бавно но е безпощаден за масите.
58
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин, предай се ! Обграден си от всясъде ! Вземай си Мадуро за хербарий при Янкович !
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бандера роса
56
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
58 САМИТЕ Украинци искат със САЩ, купуват газ, оръжие, храни от Америка. Изнасят дървесина за САЩ, стомана и стокообмена им расте! Няма кандидат президент в Украйна, КОЙТО да не драпа към Щатите, всъщност най- пламенен в това отношение не е Порошенко, а Зеленски, Америка какво да направи, насила да ги вре в Русия ли, с която украинците нещат и дипломатически отношения да имат
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мадурко може да спретне една конфедерация с куба и северна корея , и да громи капитализЪма :))
54
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това ще рече че руската империйка готви нещо за 23 февруари .Но каквото и да готви - мадуркото си заминава . Докара народа си до просешка тояга , и ще е чудо ако се измъкне цял . Едиснтвения му щанс е да емигрира в масква-та при колегата диктатор