Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни

Москва щяла да опита да се намеси в евроизборите през май
400
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Снимка: Reuters, архив

Русия ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада и ще се готви за въоръжен конфликт с НАТО, според доклад за заплахите на сигурността  на естонското разузнаване.

Още по темата
Документът на службата е от 70 страници.

В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония, съобщава NBC.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите през май, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.
Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия.

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
7
 
10
 
! Отговори
До 190 преди 5 години
С нищо не впечатляват руснаците света.... Ти го впечатляваш! С простотията и невежеството си....
163
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра статия за двамата дежурни от герб да бълват спам , за да не се виждат умни и нормални коментари.
162
1
 
0
 
! Отговори
До, Пехотинец... преди 5 години
На- гладно, никой- не- лови, таксй ....
161
3
 
21
 
! Отговори
haha преди 5 години
Когато започнахте да пишете че Русия иска война , в самото начало се притеснявах, след време започнах да се ядосвам че ме мислите за ид.иот а сега само се смея и броя колко анти руски статии може да пуснете за един ден 10, 20 100. Бетер пропагандата на чевремето ... цоцалистическата, оказа се че за власт и парици капиталистите са точно като комунистите.
160
14
 
10
 
! Отговори
Русия , ли..?! преди 5 години
Те наистина са душевно болни , на темата "война"!И ТОВА Е ЛОГИЧНО ---ЗАЩОТО , ОСВЕН ПРОИЗВОДСТВО НА ОРЪЖИЯ И ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ , НЕ ВИЖДАМ НИЩО ДРУГО С КОЕТО ДА ВПЕЧЕТЛЯТ СВЕТА!
159
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОсвен това `вероятно` Русия ще се намеси в изборите през май`/?!/Ти съмняваш ли се?
158
1
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
След, Аврора,...Не- е, царство .....- Демек, еврейски - поданици ....
157
10
 
6
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
На нас да ни доставят Еф-Шеснайските пък Рашата нека си се подготовлява. Ще хвърчи перушина и ламарина от всяка руска орда дръзнала да доближи до Българската граница.
156
2
 
5
 
! Отговори
До 170 преди 5 години
Да.... включително през 1877-88 г. Русия е водила "поробителна" война за Османската империя за теб, пУмак...
155
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименаз не предпочитам Русия да влия не света но по-добре тя отколкото САЩтипична мисъл на путинопитек - не знае, ама така са му казали.
154
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има "умници" я кажете кой превзе русия.Всичко що е патила Русия не е от неорганизация а от изненада когато Хитлер я нападата Русия и Германия имали договор за ненападение и Русия най малко е очаквала да я нападнат и въпреки тва пак е издържала не е само до зимата
153
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви разкажа един натовски виц. След разпадането на соц блока двама натовци гледат картата на Европа и единия казва- колко е далеко Русия от нас. След приемането на соц страните в Нато обаче те виждат,че Русия много е напреднала и вече границите й опират до границите на Нато, поради което представлява заплаха и трябва да се въздържа.
152
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗЕРО!
151
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото душевно болен русофил в момента се плюнчи да обяснява как Русия е невинна и те такива неща не правят :)Естонците били смешни :)) какво им е смешното? Че си много добре си знаят интереса ли? Те си взеха петте пари от "велика" Русия. Интересно защо искат да са далеч от нея.
150
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В продължение на 300 години Просия само е грабила.Започнала е и дввте световни войни.Идеята и духът на тази държава е само да граби и да консумира. Приносът и към цивилизацията клони към нула.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Милен Илиев МинковВърни се във втори клас и опитай пак.
148
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Половината - мъже, ....Нямат- досеги,...От, 10- 20години,...Със- жена,....Българйя, се- готви, за- сражение,.. Брюле, за- велик- ден,...- Пак, сй- е, така,....
147
3
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
По бай Тошово време България като планинска територия беше цел на три ядрени удара. Все смелчаци. Джендърите ще ви защитят, и отпред, и отзад и навсякъде:)
146
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 169А ти май не си внимавал много в час по български и как се ползват препринателните знаци. А историята много добре я знаем. И при Наполеон и при Хитлер руската армия е демонстрирала пълен провал и хаос. Единственото което им спасява кожите е била зимата. И двата пъти. Това не е тайна за никой. Руснаците са разчитали на бройки вместо на тактики.
145
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 168Интересно защо никоя бивша съветска държавица не иска да има нещо общо с Русия. Казакстан дори махна кирилицата :)