Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни

Москва щяла да опита да се намеси в евроизборите през май
400
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Снимка: Reuters, архив

Русия ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада и ще се готви за въоръжен конфликт с НАТО, според доклад за заплахите на сигурността  на естонското разузнаване.

Още по темата
Документът на службата е от 70 страници.

В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония, съобщава NBC.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите през май, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.
Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия.

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
министър Куропаткин на цар Николай Втори: - Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са грабителски.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Милен Илиев МинковПо-скоро фалирала ама карай :)
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 161И пак има по-големи топки от нас и нарича нещата с истинските им имена.
141
4
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
На, 29 Март 2019година....Англия, ще- е, свободна....
140
11
 
4
 
! Отговори
РУСКИ ДЕ.БИ.ЛИ... преди 5 години
ТЕ ОСВЕН ЗА ВОЙНА , ЗА ДРУГО МИСЛЯТ ЛИ...!!!???
139
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 147Крим е руски завинаги-крим е исторически български, ако трябва да сме точникрим, ростов на дон и всичките земи около тях са населени с българи.
138
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естония трябва с лупа да се търси на картата..............толкова малка, незначителна държавица..................с нулево влияние в геополитиката!!
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко най-смешното е, че родните ни коментиращи се опитват да изкарат едва ли не, че Русия не прави такива неща :)))
136
5
 
16
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Да се чете обратно:НАТО се готви за война с Русия, затова НАТО разполагат оръжия около Русия!Литва, Латвия и Естония са държави-джуджета и от тях не зависи нищо!!Враговете на Русия са в Лондон, Париж и Вашингтон!
135
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карл шведски, Наполеон, Хитлер....-Карл Щведски, Наполеон и Хитлер са били нападнати от руснаците и са водили отбранителни войни.
134
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не готви война срещу НАТО а НАТО готви срещу Русия обаче историята е показала че Русия не е била превземана от никой от мераклиите и а и защо Русия да напада Европа има си всичко природни ресурси,огромна територия,вода в огромно количество икономиката и е малко назад но Путин я поправя макар и не бързо бавно и полека Русия се въздига аз не предпочитам Русия да влия не света но по-добре тя отколкото САЩ
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статията става ясно, че или мислят Русия за всемогъща и всичко друго е страх и лъжа или се подготвят за предизборна кампания чрез сплашване на населението, видите ли ако не гласувате да продължим да ви крадем то Русия ще ни превземе. Плиткоумна пропаганда , но сред новите необразовани поколение може да хване декиш
132
9
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До Анонимен....до 137......това е маневра на шахматиста .бе ТЪПЧО !......Защото знае . че ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ свят ВИНАГИ....ВИНАГИ...е помагал на Раша / за последно при разпада на ссср със храни и $ ги спасиха от гражданска война и КАНИБАЛИЗЪМ / ...няма денги ...почнаха да си ядят дървото на прикладите ...после ракетити...т.н.
131
8
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
До БългаринПияната *** стигна до Берлин. Прадядо му. Дядката беше царски офицер, артилерист. Все сте смелчаци.
130
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Беларус сам ще се пипне... - нали вижда какво се случва около нея...
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зорлан тикат света към ВОЙНА,единствено в интерес на янките.Ама те ще се крият далеч зад океана,а ние ще изядем дървото.Толкова агресия и просташко промиване на мозъци никога не е било в последните години.
128
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости са по-голямата част от дрънканиците на естонските сороси, но в края си статията е вярна - ако *** се осмелят да пипат Беларус, ще изядат шамарите със сигурност!
127
0
 
9
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Продължение: Яжте си пицата, но не забравяйте за Китай ! Че да не минете на постен оризец. Китайците не дават грантчета за промиване на мозъците на бедните хора !
126
5
 
14
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Русия разположи оръжейни системи по границите с НАТО - да, ама не! Обратното, обаче е вярно. Потъващите в неграмотното си управление, западняци, ще предизвикат войната. Всичко клони на там. Ние, дребните, че ще се пържим и извиваме в предсмъртни мъки- и това вече е решено..... Тролчетата, дето сега им плащат с пици и редбулчета, ами и те ще се пържат. Жалко за планетата и за живота на нея, защото когато почне всичко, никога и нищо няма вече да е същото !Жалко !
125
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги, свикнаха ли западните лицемери в Англия, Франция и Америка и слугите им в България!