Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?

Властите в Москва се въздържат от информация за изпратените самолети и войници
Обновена: 27 мар 2019 19:43 | 27 мар 2019 19:30, Елка Василева
139
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?
Снимка: Reuters

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела, пише Дойче веле. Според информации в медиите с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за Дойче веле руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Още по темата

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До 101: Ти си срамно неграмотен! Да не си комунист?
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102 АнонименМай доста си се надрусал ве другарю Гендар Сороски ! Та те отдавна са там и вече са разположили ракети към САЩ. Ще стане интересно
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са докарали в Венецуела ракетки С400 и модерни електронни системи. Скоро ще пише в пресата, че тока в Ню йорк е изгаснал по неизвестни причини за 6 часа
91
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези самолети са комуфлажни за отвличане на вниманието.Ще ги натоварят със злато,до сега над 100 тона злато е отмъкнал Путин,протрива ръце за още толкова.Путин оглозга Венецуела!!!!!
90
14
 
22
 
! Отговори
Вв Путин преди 5 години
Янките ще цвилят на умряло пак.....искаха да отворят още един фронт обаче няма да стане май.Във Сирия им го навряха 10 ката, с Украйна имат частичен успех, сега ровят във Венецуела. Гадни копилита
89
9
 
23
 
! Отговори
До Бдинец преди 5 години
Срам ме е за теб, че си от моя роден град, съсипан от фильовисти и костовисти дотолкова, че гербавите почти няма какво да крадат!Сергей Шойгу беше няколко мандата министър на МЧС (Министерство Чрезвичайных Ситуации).Създаде високоорганизирана военизирана организация, притежаваща страховита техника - няколко самолета, вкл. амфибии Бе-200 за гасене на пожари, въртолети Ми-26, най-големите в света, Ми-6, камиони с повишена проходимост,полеви болници, лекарства, палатки, всичко! Пожари, наводнения
88
8
 
16
 
! Отговори
Работилата, преди 5 години
Като преписваш от "Дойче Шайссе", прави го грамотно! Човекът се казва Александър Гольц, а не Голтс! И не е военен експерт, а журналяга, ярък противник на Путин - писал е разни петиции, организирал е организация заедно с Гари Каспаров. Въобще, достоен до бъде цитиран от ДВ!А дали Русия ще се ангажира с подкрепата на законно избрания президент Мадуро, ще решават в Кремъл и Военното министерство, а не в Берлин. Там да си гледат халбите и вюрстхенчетата!
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?Че тя вече се намеси.
86
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилният въпрос е,"канят ли се ФАЩ за с война с целият свят",чрез нацвъканите из планетата стотици военни бази?!Даже в Аборигения има цели четири,като само две са и достатъчни да държи аборигените във вечно американско робство,ама,явно,за по-сигурно,щом са им предоставени от нагЪЪзниците хептен безплатно!
85
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блядкитe да изпратят храна на Мадура, че венецуелците гладуват.... а тия *** изпращат войници, толкова им стига мозъка алкохолизиран.
84
11
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Конфликт няма.Засега.Американските *** се опитват да организират майдан,и за техен късмет Мадуро ги търпи.А отдавна трябваше да са изметени и заровени.
83
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия се намеси с военна сила във Венецуела,населението ще продължи да преживява с 20лв. на месец както до сега за неограничен период от време.Лошото е че никой не пита народа дали иска да продължава да мизерства,а му налагат насилствена диктатура.Та кой е луд да живее/преживява както в Северна Кореа.Докато Сев. Кореа има кой да помогне,то във Венецуела няма кой.Хората там нямат и най елементарни права,и почти никакъв достъп до световни новини.Каквото им спуснат ,,отгоре''.Дано се оправят.
82
28
 
10
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
За братушките да няма пак Груз 200, като в Сирия. И там " Вагнер " бяха много отворени, ама янките им сцепиха дупарите. Тук ще е още по - яко, без вазелин. Горна Волта трудно ще скача срещу великите сили и то на тяхна територия. А платените троляги от руския център на Шипка 6, нека си тролят.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БдинецИ к'во? Ти виж един пожарникар и един физкултурник какво ни причиниха, пък тогава гледай Русия! Сталин познай за какъв е учил, пък какво хубаво Червено знаме заби на Райхстага! И точно в Уикипедия си пише на чист руски, че не е служил като донаборник.Минин и Пожарски сигурно са били генерали? Агент "Иван" какъв бил? Каракачанска овчарка?
80
41
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо САЩ могат да имат бази навсякъде,вкл. България, а Русия да няма бази във Венецуела,а,?Защото руснаците са идьоти и империалисти и няма място за сравнение със САЩ и Европа.
79
29
 
6
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Малии колко заблудени българи имало !!!Не знаят или по-точно не искат да възприемат ,че прехваления военен министър,,генарал" Сергей Шойгу не е служил в армията!В тубата има биографията на Шойгу ,на руски език е ,би трябвало да и вярвате!А и уйкипедия никъде не пише ,че Шойгу е служил и има военно образование!
78
29
 
13
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 5 години
Във Венецуела средната месечна заплата е около 5 долара. Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
77
5
 
30
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
дойче веле вместо да се напъва с несвойствени и трудно-смилаеми за нейните "експерти" анализи е по-добре да спретне някоя статия за наближаващите пролетни гей-прайди в центъра на евроатлантизъмите!... :-)))
76
28
 
8
 
! Отговори
Русия в изолация преди 5 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
75
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не се готви! Русия е вече Готова за намеса в чужда държава.Руснаците отдавна са там.Иначе до сега народът на Венецуела отдавна да е ритнала Мадуро по М**те.