Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?

Властите в Москва се въздържат от информация за изпратените самолети и войници
Обновена: 27 мар 2019 19:43 | 27 мар 2019 19:30, Елка Василева
139
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?
Снимка: Reuters

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела, пише Дойче веле. Според информации в медиите с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за Дойче веле руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Още по темата

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"А само да попитам какво стана със , силата на Сибир"До колкото знам в момента едната тръба от 4 се експлоатира две са във финален монтаж а 4 се прокарва.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е лошо да разположат малко балистични ракети там.
52
7
 
19
 
! Отговори
1 преди 5 години
не можеш да пишеш срещу освободителя си от Турско робство,ако не беше Русия ,ние нямаше да имаме държава,,,това е момчета истината,,,ние сега сме тук,,,благодарение на Цар освободител,Ген. Гурко,Граф Игнатиев...и на руския воиникТака , че успех във Венецуела,на Руската армия
51
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонимеНОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВНАУЧИ СИ ИСТОРИЯТАДа царското семейство е ликвидирано от Комунистите начело с Ленин и сумата ти други по-нисък ранг съпартийци включително Сталинно това е направено НАРОЧНО - Както в миналото Романови са физически елиминирали своите потенциални претенденти за трона така и Комунистите са "предотвратили" създаване на паралелно правителство под егидата на западните страниА на Путин родителите му не са били родени тогава
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския Царизъм винаги е постъпвал агресивно против България и Царете Батемберг, Фердинанд, БОРИС |||Русия дава военна символична помощ, но накрая иска да взима всичко.
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи руснаците излезнаха най-съветните на планета Земя и помагат на горкия Мадуро!Това германци,французи/които по принцип играят мръснишки на американците/, и други открито застават срещу Мадуро нищо не разбират!Путин вместо да гледа как да оправи икономическото положение на Русия и най вече да я опази от Китай ,взел да се грижи за Мадуро!А само да попитам какво стана със , силата на Сибир"Верно ли китайците се отказаха от руския газ?Май не са,след време ,ще го добиват сами!
48
2
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 5 години
До Анонимен 39А кой казва кой са престъпни и кой не?САЩ ли?това е не сериозно.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анализирай това: преди 5 години
На крива демокрация все руснаците са и виновни!
46
4
 
6
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
До привет от ГерманияИсканото не е действително дори да го викаш от Германия. А фентъзито е несеризен жанр за междунарони новини.
45
8
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Руските диваци още от миналия век започнаха да създават конфликти , накараха корейските комунисти насила да вземат властта в Корея и така се стигна до корейската война ! Накараха виетнамските комунисти насила да вземат властта и така се стигна до виетнамската война ! " И за всичко са виновни американците " !
44
12
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСКИЯ ЦАР И ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО БЕШЕ ИЗБИТО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА СТАЛИН, ЛЕНИН И ФАЛШИВИЯ ПУТИН!ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН Е ДОКАЗАН БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛ СЪУЧАСТНИК НА УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ В ЛИЦЕТО НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО НА РУСИЯ!
43
11
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНДЕЛОСИЯ Е СБЪРКАЛА АДРЕСА С ВЕНЕЦУЕЛА!!! СМЪРТТА *** НА ВРАТАТА ИМ ВЕЧЕ
42
18
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Руските некадърници нямат избор , трябва да накарат някой диктатор да бъде по-свиреп с народа си след което естествено демократичните и богати страни ще наложат ембарго на тази държава ,а руските некадърници ще помагат на диктатора да остане на власт и колкото повече е на власт толкова по-дълго ще трае ембаргото и руските некадърници ще си пласират некачествените стоки на ембарговата страна ! Ако руските диваци не действат по този начин хептен ще пукнат от глад , така поне малко се крепят !
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е и Латинска Америка да бъде залята русофобски чувства,Путин се грижи за това !След като видя ,че Ю.Америка е срещу Мадуро реши да му бъде пръв приятел!
40
5
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
Рускии цар е на земята най-велик,над всички пръв, Руснаците са наши братя,наша плът и кръв. Иван Вазов
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те руснаците и на Сирия оказаха исканата помощ и резултатът е налице - ИДИЛ отшумява. Това е подкрепа, а не като щатците да бомбят всичко наред, стига да има нефт отдолу.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35 Напротив никой не се е съмнявал в ,че ще бият ислямистите.Света се дразнеше,че руснаците са в Сирия за да подкрепят Асад!Дори бг армия да беше пратила войски там щеше да победи.САЩ нарочно не искаха да разгромят ИДИЛ за да ги изполват срещу Асад!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изказванията тук са образец на глупост и промити мозъци. На никой ли не му идва на ум,че след като САЩ на два пъти сринаха ел. истемата на венецуела / оборудването и програмите на компютрите са от САЩ/ те няма да поискат от Русия помощ това да не става? Русия е там по искане на ЗАКОННОТО правителство, за разлика от САЩ в Сирия. Шубето е голям страх щом за стотина военни и два самолета има такъв шум.
36
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Москва подкрепя всички престъпни режими?!?
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА;РУСИЯ Е ГОТОВА ДА СМАЧКА КРАВАРИЯ ;АМИН ДА БЪДЕ.СВЕТЪТ ДА СИ ОТДЪХНЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ