Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?

Властите в Москва се въздържат от информация за изпратените самолети и войници
Обновена: 27 мар 2019 19:43 | 27 мар 2019 19:30, Елка Василева
139
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?
Снимка: Reuters

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела, пише Дойче веле. Според информации в медиите с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за Дойче веле руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Още по темата

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
22
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕНЕЦУЕЛЦИТЕ ВИДЯХА ДОБРЕ КАКВО СВЪРШИ КОМУНДЕЛИСТАН В УКРАЙНА И СИРИЯ!!!ВЕНЕЦУЕЛЦИТЕ СА ГОРД НАРОД ТЪЙ , ЧЕ ПУТИНОФИЛСКИТЕ ОКУПАТОРИ ГИ ЧАКА САМО СМЪРТТА ИМ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА :D
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76 САЩ нямат воени бази навсякъде!!В Ю.Америка примерно,нямат ,защото там са резервирани изобщо срещу военни извън континента вкл.и срещу португалци и испанци!
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70 Айде сега ново двайсет ,,Ленин е евреин"!!!Ленин е мелес от различни етноси като ,чуваш/прабългарин/руснак,калмик!То Ленин беше обявен и за будист !!Има снимка на брата на Ленин в будистка носия/калмиките са будисти/ ,бъркат го с Ленин поради голямата им прилика!
71
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо САЩ могат да имат бази навсякъде,вкл. България, а Русия да няма бази във Венецуела,а,?Защото руснаците са идьоти и империалисти и няма място за сравнение със САЩ и Европа.
70
5
 
29
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо САЩ могат да имат бази навсякъде,вкл. България, а Русия да няма бази във Венецуела,а,?Каквото повикало ,това се обадило...Не може САЩ и Израел да управляват света,,,,
69
7
 
24
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"Малко ретроспекция , спомнете си след втората световна война какво направиха руснаците за източна Европа ,която беше под руско влияние и какво направиха американците за западна Европа"Европа възстановена от САЩ води ли собствена независима политика както икономическа така и политическа? НЕ НАЛИ? Както се казва съобразяват се със САЩ дори ив ущърб на собствените си ОЧЕВАДНИ интереси. САЩ ги контролират ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ - новата модерна версия на колониализъм
68
3
 
18
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
във венецуела все още няма конфликт. (слава Богу) конфликт ще има, когато цру и нпо се намесят там още по-активно и направят от венецуела втора сирия, ирак, виетнам, либия...
67
17
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН ПОДКРЕПЯ СТАЛИН, ЛЕНИН И ФАЛШИВИЯ *** КОИТО ДО СЕГА СА ИЗБИЛИ ДОСТА ОТ РУСНАЦИТЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ!
66
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Имат самолет и няма кой да лети с тях!Пилотите не се задържат дълго ,само колкото ,да придобият опит и изчезват в гражданската авиация,в чужбина разбира се"Между другото си прав. Но от същото се оплакват всички ВВС с изключение на Китай и ИндияВ САЩ сериозно пак са се замислили да пускат дами на изтребители, за сега им е разрешено само на хеликоптери и транспортни самолети
65
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До БобиВсъщност разстрелът на руското императорско семейство има 100-годишна предистория-става въпрос за заплахата на Ротшилд към Романови изречена на Виенския конгрес(1814-1815г).А много добре знаем колко злобни и отмъстителни са евреите.Добре известно е също,че Ленин е евреин,а делото му е подпомагано от еврейски кръгове.Фактически болшевиките изпълняват решението на Ротшилд.Естествено в основата са парите-Александър I категорично отказва централната банка да бъде поета от евреите!
64
14
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
От руснак никой хубаво не е видял ! Малко ретроспекция , спомнете си след втората световна война какво направиха руснаците за източна Европа ,която беше под руско влияние и какво направиха американците за западна Европа ,която беше под влияние на САЩ ? Източна Европа тънеше в мизерия ,а западна Европа благоденстваше , източна Германия остана една мизерна държава ,а западан Германия само за 10 г. стана най-голямата икономическа сила в Европа с помощта на САЩ ! Халал мляко са сукали американците
63
12
 
1
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Как мислите има ли държава в света в която военият министър се кичи с генералски пагони без да е служил и един ден в армията!Има и това е прехваления ,,генерал" Сергей Шойгу!Добър и верен кадър на КПСС ,след това се присламчи в обкражението на Елцин ,където беше пусна здрави връзки с правилните хора и след време хоп военен министър,че и генерал!Ха,ха,ха такова нещо няма и в Бангладеш!
62
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"Тодор Живков през последните години се наложи да тегли милиарди долари заеми от западни банки за да може да ви плаща заплатите, понеже от търговията с руснаците бяхте на загуба"Ако е така както казваш защо РФ след разпада на СССР изпрати огромно количество военна техника в България за да покрие дълговете на СССР. След това въпросната техника беше продадена в африка и близкия изток но от това държавата не спечели а разни спекуланти.Историята си провери преди да се излаг
61
2
 
16
 
! Отговори
цирк преди 5 години
До привет от ГерманияПродължавай много се забавляваме с твой те глупости и лъжи,давай още....е
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела е с перфектно разположение за балистични ракети със среден обхват. Достатъчно за да достигнат източното крайбрежие на САЩ.
59
2
 
15
 
! Отговори
хаааа преди 5 години
Готви и какво кой ще я спре САЩ ли та те са страхливи *** който нападат само слабите,ай де да ги видим срещу Русия и Китай....смешници.
58
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия"накараха корейските комунисти насила да вземат властта в Корея и така се стигна до корейската война ! Накараха виетнамските комунисти насила да вземат властта и така се стигна до виетнамската война !"ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВКомунистически Китай накара Северна Корея да нападне. СССР си опичат работата принципно - тогава ги хванаха по бели *** и гласуваха в ООН за интервенция без СССР да наложи ВЕТОВиетнам конфликта Север Юг е от 1956 когато там са още само Франсетата
57
22
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Който е бил с Русия хубаво не е видял !Куба все още мизерува заради огромната " благоприянта " търговия с руснаците ! Българите също ядохте руския кремвирш , заради "процъфтяващата " търговия с руснаците винаги бяхте на загуба и Тодор Живков през последните години се наложи да тегли милиарди долари заеми от западни банки за да може да ви плаща заплатите, понеже от търговията с руснаците бяхте на загуба ! Опичайте си акъла и никога повече под руски ботуш ,а на една шепа рубладжии не обръщайте вн
56
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската армия е смешна,самите руснаци го признават!Единствено спец.частите им са на ниво,в бойната авиация има недостиг на 200 пилоти!Имат самолет и няма кой да лети с тях!Пилотите не се задържат дълго ,само колкото ,да придобият опит и изчезват в гражданската авиация,в чужбина разбира се!
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно само ще ви кажа.........ако беше истина, че т.н. "Група Вагнер" ДЕЙСТВИТЕЛНО Е БИЛА в усраината, то в Киев сега ЩЕШЕ ДА Е КРЕМЪЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО! Както в Крим! Но понеже ОЩЕ не са били там, затова е пълен бардак! НО И ТОВА СКОРО ЩЕ СЕ ПОПРАВИ! А това във Венецуела...........краварите да се разкарат от Сирия, Ирак, украина и т.н и т.н. За България пък да не говорим! Кравешки из-п-ра-ж-нени-я не ни трябват!!!!!