ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
21
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 5 години
А срещу турските паспорти на половината м.ъ.нгали в България няма ли кой да протестира?
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 88 привет от Германия - Не им бери грижа на руснаците как плащат на офицерите си, щом през послените години увеличиха двойно армията си, бе , боклуче, дето сипеш обиди към съфорумците. И щом си въобразяваш, че можеш да заповядваш на Тръмп в импративна форма, то е явно, че си пълно куко
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФАШИСТКИТЕ БАТАЛЬОНИ НА БАНДЕРОВЦИТЕ- УКРИ.
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ ПИЩЯТ КАТО НА УМРЯЛО, ЗНАЧИ ПУТИН ПАК ЯКО ГИ Е НАСТЪПИЛ ПО ОПАШКАТА.
88
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До цирк ЕСИмаш предвид фашистките батальони на Путин?
87
0
 
5
 
! Отговори
до ДА преди 5 години
Демек Русия определя какво ще става в САЩ
86
0
 
17
 
! Отговори
цирк ЕС преди 5 години
"Гневния"ЕС 5 години търпи гражданска война и фашистки батальони в центъра на Европа,много гневни и с двойни стандарти явно забравят за 1934г.
85
13
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта....................Руската *** дестабилизира само себе си! Стана по-бетер от *** ,мизерия и глад ! Още преди санкциите Путин не можеше да намери пари да плаща заплати дори на висши офицери ,пък сега със санкциите положението е повече от трагично !Вижте как живееха руските офицери преди санкциите и си направете сметка как живеят сега ! Youtube - Къде и как живеят офицерите във велика Русия
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къв е тоя ЕС фашистки и расистkи срещу белите и толерантни към черните и мюсулманите смърт за ЕС и НАТО
83
3
 
12
 
! Отговори
да преди 5 години
веднъж Русия позволи на глупавите американци сами да си избират президент и те избраха...не'гър:))))а после защо Москва намесвала..ами ще се меси - щом глупавите крави не могат да се оправят сами - ще ги оправи тя:)))
82
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На русофил не може да се угоди.Ти му казваш "Прав ти път", че иска да емигрира в руския Гулаг, а той ти слага минуси !Като казваш на русофилите, че са генно увредени, те пак не вярват !
81
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до кога?Тия глупости ги пише само по руските сайтове. Цял свят знае че Донбас е тъпкан с руски войски представящи се за опълченци. Само 2-3% от местното население подкрепят сепаратистите, но промитите мозъци като теб вярват на руските лъжи че имало въстание в Донбас, че имало кървава фашистка хунта в Киев и че нямало никакви руски войски на украинска територия.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65 Драги ми, Акълчо, жителите на Донбас се намират тъкмо у дома си и никой не може да ги изгони от дома им, без това да бъде етническо прочистване. Плюс това, никой не може да ги изгони от Донбас, защото вече пет години в Донбас киевската хунта е аут и там има де факто две независими републики на местното население. Освен това поляците, унгарците и румънците си живеят в Украйна с полски, унгарски и румънски паспорти. И накрая в Украйна над половината население е рускоезично и никой не може да промени този факт
79
3
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
веднъж Русия позволи на глупавите американци сами да си избират президент и те избраха...***:))))а после защо Москва намесвала..ами ще се меси - щом глупавите крави не могат да се оправят сами - ще ги оправи тя:)))
78
2
 
12
 
! Отговори
да преди 5 години
добре, че беше Русия да назначи на глупавите американци президент, защото сами не умеят
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз пък да даде паспорти на всички афганистанци и талибани в Афганистан. Вече ги управлява 18 години. Нека отвърне на провокацията на Путин. Афганистан е витрина на европейската и евроатлантическата ценностна система, сила, ред и законност.
76
5
 
17
 
! Отговори
до кога? преди 5 години
До Анонимен 71Дори и САЩ признаха че в Донбас няма Руски войски и агресия и на тях ли не вярваш,или от промития мозък спасение няма.
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроболшевиките ни мачкат с плана Макрон. Имаме 17 нефелни евроменшевики, които за нищо не стават. Изпуснаха самолета за важното гласуване, но не изпускат да се покажат по телевизора.
74
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УЧе то и сега можеш да заминеш в Русия бе що чакаш Путин даа ти реши проблема с Борисов? Прав ти път, дори съм готов да ти купя и еднопосочен билет за там, от такива русофил-предатели като теб България няма полза.
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти изобщо прочете ли статията бе козяшка мaймyно?