Финландски концлагери и изтребването на славянското население в СССР

Публикуваха документи от окупацията на Петрозаводск
24 окт 2019 14:57,
153

Снимка: Управлением ФСБ по республике Карелия/ РИА Новости

Всички знаем какво се е случвало в нацистките концлагери, намиращи се на терирорията на окупираните от войската им територии в различни европейски държави. Но чували ли сте за финландските концлагери, борещи се с прочистването на славянското население от окупирания район на Карело-Финската ССР?
Още по темата

Руското издание РИА Новости реши да публикува документи, в които се описват действията в тези концлагери.

Точно на днешната дата - 24 октомври, но през 1941 година, е окупиран съветския град Петрозаводск. Новото управление на града е поето от финландските власти, които решили да създадат шест концлагера. В тях са били вкарвани единствено и само жители от славянския етнос – руснаци, украинци и беларуси.

"Безсмъртният полк" почете падналите в борбата с хитлерофашизма

През целия окупационен период - от 1941 до 1944 година, на територията на тогавашна  Карело-Финска ССР са били образувани 14 концлагера за „не финно-угорско население“. В началото на 1942 година в тях са били заключени 24 хиляди души или около 30 % от населението в окупираната зона.

По мнение на историци за всичките години на съществуването си през концлагерите са преминали 50 хиляди души. Около една трета от тях са умрели от глад. Това е било основното средство за унищожаване на населението – без оръжие, хората са били оставяни да умрат от глад и липса на медицинска помощ.

Клавдия Нюпиева разказва пред руското издание какво точно се е случвало в лагерите на смъртта. Клавдия е попаднала в концлагера заедно с майка си и петте си сестри. Тя много добре си спомня, че там са влизали хора по национален признак – славяни, и тези, които не са били съгласни с властта в окупираните територии.

„В началото ние живеехме в килер без прозорци. После ни дадоха стая без отопление и легла. Спяхме на пода. Аз и една от сестрите ми имахме само един чифт обувки, затова не можехме да излизаме често навън през зимата“, споделя  Нюпиева.

Охраната на концлагера е била изцяло от финландци, които били върнати от фронтовата линия на нещо като „почивка“.

„През 1943 година, когато бях на осем години, стреляха по мен. Бяхме гладни и решихме да прекосим бодливата тел, за да стигнем до едно грахово поле, нищо не намерихме и се върнахме обратно, когато един от пазачите ни забеляза. Започна да стреля веднага по нас, рани ме в бедрото. Никой не дойде да ни лекува, по някакво чудо раната ми не беше фатална и аз оцелях“, спомня си Клавдия Нюпиева.

Администрацията на концлагерите се оглавявала от началник и заместник – и двамата финландски военни. Имало е и коменданти, които говорели руски и фински език. За порядъка в лагерите се е следяло много стриктно, като ежедневно се е докладвало какво се случва, за да бъдат наказвани подобаващо нарушителите на вътрения режим.

Затворниците работили в местните заводи, възстановявали електростанциите, обслужвали военната полиция и военнослужещите. Старите селски дървени къщи били унищожавани и горени, а хубавите директно извозвани към Финландия.

Телесните наказания за непослушание били ежедневие. Всичко това породило и опити за бягство от концлагерите.

„За всеки един избягал от бараките се наказваха всички, които живеят там. Имаше изнасилвания от страна на финландците върху нашите момичета, 15-годишни майки не бяха необичайна гледка“, разказва още Клавдия.

Учените до този момент спорят колко точно са жертвите на финландските концлагери.

„Аз знам за повече от седем хиляди загробени души. Труповете в концлагера се извозваха два пъти в седмицата. Гробищните могили бяха с размер два на три метра, копаеха ги 12-годишни деца, които също като мен бяха вкарани в лагера“, завършва разказа си  Нюпиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великият и непобедим Съветски съюз/200 милиона/ ТРИ ПЪТИ НАПАДА Финландия/тогава 3 милиона/ и три пъти яде пердах. Най-големият е през ноември -март 39/40г.Както казва маршал Манерхайм: "500 000 руси гледат с невиждащи очи нашето сурово и мрачно небе". Вторият як пердах е през юни -септември 1941г. когато руснаците са изхвърлени от финската окупирана територия и фин. войски СПИРАТ пред беззащитния Ленинград. Третият бой е през юни-септември 1944г. когато СССР се опитва пак неуспешно да покорят Ф
82
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87 PAOLO MALDINI Ти си Малдини, ха ха ха - кой знае какъв си цуцуманин с второ отделение незавършено. - казваш, че ИМА СЛАВЯНСКА ЕЗИКОВА ГРУПА; Щом има славянска езикова група,Мето професор от Факултето , значи, че има и народи носители на тези славянски езици. Това което ти разправяш е пълен кючек-гьобек. По добре напиши една дисертация за елементите на порнография в някои източни народни танци, чалгарино
81
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84 Твойте писаници са свободни съчинения?Шведските крале нищо не са продали срещу стотина тона злато!!!Губят територии след поредица от неуспешни войни през 18 век!Финландия е окупирана от Империята през 1809год. получила е широка автономия и заслугата на руснаците е ,че подтикват изучаването на финландски език и през 1892г.е обявен за официален,до окупацията единственият официален език е бил шведския!Ако Империята не беше окупирала Финландия,сега нямаше да има финландци ифинландски език
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 78 Преселване на черкези има през 1789 г. При освобождението на България през 1878 г. черкезите се изселват в Анадола, така че поне се запознай с историческите факти и не ни разправяй тука бомбастичните си фолклорни фабули и бабини деветини
79
17
 
15
 
! Отговори
PAOLO MALDINI преди 4 години
Днешните руснаци са 70 процента именно ФИННО-УГОРСКИ ПЛЕМЕНА , или УГРО-ФИНСКИ НАРОДИ ОТ ЕВРАЗИЯ . Това е същото но обърнато обратно .Финландия е била 200 години Руска земя...А етно-генезиса на ПУТИН е същият като на Финландците...ПУТИН Е ЧИСТ ФИНЛАНДЕЦ .ЕТНОС СЛАВЯНИН НЯМА , ИНИКОГА НЕ Е ИМАЛО .ИМА СЛАВЯНСКА ЕЗИКОВА ГРУПА .
78
20
 
8
 
! Отговори
ДНД преди 4 години
До АнонименАз пък имам приятел ,състудент от Петрозаводск. Чувства се финландец . Друг е въпросът ,че в резултат на руския геноцид фините там са вече 10% , И концлагерите 1941-1944 са просто отговор. както нашите са се държали в Южна Тракия ,наричана от някои Северна Гърция.
77
3
 
26
 
! Отговори
Аман от аматьори преди 4 години
Угро-фини са унгарците,финландците и естонците,както и още няколко етноса в Русия. Угро-финските езици не само не са славянски езици,но не са и индоевропейски езици. Няма как на угро-фински език да се присади нито славянски,нито български език,нито пък българската азбука.Езиците им са коренно различни от индоевропейските и точно затова и не са се смесили и размили,нито със шведски,нито с немски,нито с руския език.Финландия е била част от Швеция няколко столетия,но езиците им не се смесват.
76
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74 Сталин бил окупирал Карелия, ха ха ха. Още шведският крал продава Прибалтика, Финландия и Карелия на Петър Първи срещу стотина тона злато. В Карелия не живеят финландци, а други угро-фински племена - имат-нямат 20-30 хиляди души. Още няколко века преди да се създаде Московията има писмени паметници като Повест временних лет написани на славянски - това е от времето на Александър Невски. Не ни разправяй смехотворните си небивалици и басни. Клъвнал си отук оттам от няколко буквара по нещичко и вече се пишеш за професор, а си на ниво на един първолак
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята се пише от победителите. Германия и Хитлер са лоши. Всички останали са добри. Няма как финландците да са извършвали геноцид. :-)
74
7
 
28
 
! Отговори
Кърлежи преди 4 години
От всички ръководители на съветската държава само Сталин и Путин се погрижиха за руснаците. . вреите Ленин,Троцки,Андропов и Горбачов целенасочено унищожаваха руския дух. Дори в САЩ . вреите никога не са имали абсолютна влест каквато имаха в СССР.Хохолът Хрушча беше същия изедник спрямо руснаците,а дядя Льоня повечето време беше сенилен. Кърлежи пиеха и още пият кръвта на руснаците.
73
23
 
6
 
! Отговори
Блядовете нападат преди 4 години
Първи ФинландияОбсче Ядат Лабут от храбрите финландци Така че да сме наясноОнез са били в затвор - 50000 души които са били считани за опасни
72
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както Славянизиран така и Християнизиран е Българския Народ тогава още Племена , как е създадена съвремена България от 3 части от различни националности и общества , само да напомня че през 1877 г се преселват 200 000 Черкези от Кавказ у нас , според вас колко са в момента поне 2 000 000 тогава е са били български граждани , сега даБългарска Държава с 100% българи , нема такава Държава
71
21
 
15
 
! Отговори
Рушки шитни пак преди 4 години
Рашка - парашка напада първа съседите сиНаследниците на Чингиз хан от векове живеят от войни и грабежиНаврете си у гъзо Рушката пропаганда Аре писта
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71 Добре , че се пръкна ти, че да ни осениш с истината свише. Групата боляри, които вдигат бунт срещу Борис Първи са унищожени от верните на Борис боляри и войски съвсем в ду.ха на епохата. Това показва, че огромната част от българите са приели християнството, а една част вече са били християни. Факти и сказания за някакви масови смутове по цялата територия на царството изобщо няма
69
4
 
20
 
! Отговори
Само шемети преди 4 години
Архивите при Горбачов и Елцин бяха отворени.Има побликувани данни в Интернет по години,по колко души в какви лагери и затвори са били. Интересното е,че като процент от населението в затвор и лагер, данните за САЩ и СССР за периода 30-те-50-те години на 20-ти век почти съвпадат.От тогава за ГУЛАГ сериозни историци престанаха да пишат,а плямпат само шемети. Сталин е вкарал в лагерите преди всичко интернационалистите и глобалистите на Ленин и Троцки,а тия хора ненавиждаха руснаците.
68
18
 
18
 
! Отговори
фактите преди 4 години
Всъщност "руснаците " са "московити" , които са точно от угоро-фински произход . До Петър1 държавата се казва Московития , той променя името на Русия и впоследствие при Екатерина се налага и промяната на езика , които е бил угоро-фински със славянски -разбирай български . Иначе първо Сталин окупира Карелия и провежда геноцид , каквото повикало такова се обадило !
67
13
 
12
 
! Отговори
историк-учител преди 4 години
Нещо статийката не се връзва с историята на другарката -славянка....Спомняла си...., но забравила, че руснаците първо нападат съседите си.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70 "На английски пише че Хан Аспарух бил наследник на Ромски катун" - ХА ХА ХА ХА ХАА в арменските летописи от преди хиляда и петстотин години знаеш ли какво пише? Или в арабските? Или във византийските? Там е работата, че нищо не знаеш
65
4
 
11
 
! Отговори
Az преди 4 години
69 Анонимен - всички, които говорят на език от славянската езикова група са славяни. Хайде ограмоти се малко.
64
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покръстването при Борис 1 не е просто Покръстване а Геноцид над Българския Народ поради причината че хора са били убивани защото са отказвали да приемат Християнството , да си дойдем на думата , живеем с лъжи и Дезинформация цели 12 века