Финландски концлагери и изтребването на славянското население в СССР

Публикуваха документи от окупацията на Петрозаводск
24 окт 2019 14:57,
153

Снимка: Управлением ФСБ по республике Карелия/ РИА Новости

Всички знаем какво се е случвало в нацистките концлагери, намиращи се на терирорията на окупираните от войската им територии в различни европейски държави. Но чували ли сте за финландските концлагери, борещи се с прочистването на славянското население от окупирания район на Карело-Финската ССР?
Още по темата

Руското издание РИА Новости реши да публикува документи, в които се описват действията в тези концлагери.

Точно на днешната дата - 24 октомври, но през 1941 година, е окупиран съветския град Петрозаводск. Новото управление на града е поето от финландските власти, които решили да създадат шест концлагера. В тях са били вкарвани единствено и само жители от славянския етнос – руснаци, украинци и беларуси.

"Безсмъртният полк" почете падналите в борбата с хитлерофашизма

През целия окупационен период - от 1941 до 1944 година, на територията на тогавашна  Карело-Финска ССР са били образувани 14 концлагера за „не финно-угорско население“. В началото на 1942 година в тях са били заключени 24 хиляди души или около 30 % от населението в окупираната зона.

По мнение на историци за всичките години на съществуването си през концлагерите са преминали 50 хиляди души. Около една трета от тях са умрели от глад. Това е било основното средство за унищожаване на населението – без оръжие, хората са били оставяни да умрат от глад и липса на медицинска помощ.

Клавдия Нюпиева разказва пред руското издание какво точно се е случвало в лагерите на смъртта. Клавдия е попаднала в концлагера заедно с майка си и петте си сестри. Тя много добре си спомня, че там са влизали хора по национален признак – славяни, и тези, които не са били съгласни с властта в окупираните територии.

„В началото ние живеехме в килер без прозорци. После ни дадоха стая без отопление и легла. Спяхме на пода. Аз и една от сестрите ми имахме само един чифт обувки, затова не можехме да излизаме често навън през зимата“, споделя  Нюпиева.

Охраната на концлагера е била изцяло от финландци, които били върнати от фронтовата линия на нещо като „почивка“.

„През 1943 година, когато бях на осем години, стреляха по мен. Бяхме гладни и решихме да прекосим бодливата тел, за да стигнем до едно грахово поле, нищо не намерихме и се върнахме обратно, когато един от пазачите ни забеляза. Започна да стреля веднага по нас, рани ме в бедрото. Никой не дойде да ни лекува, по някакво чудо раната ми не беше фатална и аз оцелях“, спомня си Клавдия Нюпиева.

Администрацията на концлагерите се оглавявала от началник и заместник – и двамата финландски военни. Имало е и коменданти, които говорели руски и фински език. За порядъка в лагерите се е следяло много стриктно, като ежедневно се е докладвало какво се случва, за да бъдат наказвани подобаващо нарушителите на вътрения режим.

Затворниците работили в местните заводи, възстановявали електростанциите, обслужвали военната полиция и военнослужещите. Старите селски дървени къщи били унищожавани и горени, а хубавите директно извозвани към Финландия.

Телесните наказания за непослушание били ежедневие. Всичко това породило и опити за бягство от концлагерите.

„За всеки един избягал от бараките се наказваха всички, които живеят там. Имаше изнасилвания от страна на финландците върху нашите момичета, 15-годишни майки не бяха необичайна гледка“, разказва още Клавдия.

Учените до този момент спорят колко точно са жертвите на финландските концлагери.

„Аз знам за повече от седем хиляди загробени души. Труповете в концлагера се извозваха два пъти в седмицата. Гробищните могили бяха с размер два на три метра, копаеха ги 12-годишни деца, които също като мен бяха вкарани в лагера“, завършва разказа си  Нюпиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
5
 
! Отговори
Я па Я преди 4 години
До сега СССР и Русия защо мълчаха по въпроса,или са гузни от Финландската война?
122
1
 
11
 
! Отговори
тя преди 4 години
Вижте тези красиви деца- славянчета!
121
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 4 години
Славяните са умни , красиви , благородни , затова са били обект на изтребление !
120
10
 
16
 
! Отговори
За лагерите преди 4 години
Вече над 20 години за лагерите има статистически данни по години,нямащи нищо общо с бръщолевенията на Солженицин. Руската аристокрация,духовенство и военни ги избиха и прогониха Ленин и Троцки. Сталин пращаше в лагерите есери,меншевики,анархисти и болшевишката гвардия на Ленин и Троцки. Тия всичките бяха за световна революция и животът и благото на руснаците въобще не ги интересуваха. Сталин беше геополитик и държавник, а не интернационалист,глобалист либераст и *** като Ленин и Троцки.
119
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Само дето либсват ДВЕ "маловажни" ;))) подробности"1. Пленените са защитавали Мурманск и ЖП линията Мурманск - Москва които са също какато и Ленинград основни стратегически цели.2. На Юг Около Ленинград Финландците не са реално воювали от 1941 до 45 - позиционна война3. Тези конц лагери не са били изобщо необходими реално(можели са да изпратят пленените в Германия и да са им чисти ръцете...) но реално НеоНациското правителство във Финландия си лепва това позорно петно в историята
118
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето либсват ДВЕ "маловажни" ;))) подробности 1 От около 50 000 лагерници над 45 000 са пленени през войната червеноармейци от РККА ....Който никой за нищо не признава ( след войната заминават в сибирски лагери ).2 А останалите също не са кой знае колко МЕСНИ а основно преселени от ссср през1929/ 1932 колониалисти ...ФАКТИ
117
19
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
В лагерите в Сибир са умрели милиони.Да не говорим пък за голодомора организиран от съветските власти.Тия най малкото могат да претендират за морал и човечност
116
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвремения руски е доста лигав и грозен език Звучи се едно гей мънка Особено зле е с високопарните думи
115
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** са си го заслужавали, щото от 1939-та до 1941 са избили над 200000 финландци по време на Зимната война и след това. Като се има предвид, че руските *** започват войната срещу Финландия. В този случай, каквото са повикали-такова са получили!! Руски нещастници, вероятно са очаквали да ги срещат с хляб и сол.
114
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Поп АндрейЗащото си сляп. Руският език е старият наш църковен език, а не обратното. Има достатъчно сведения за това.
113
3
 
7
 
! Отговори
Евтим преди 4 години
Да, момче, но не си дочел - на североизток най-многобройни са точно угро-фините, които са асимилирани почти изцяло, когато русите се изселват към днешна Москва, след като попадат под двестагодишната власт на Златната орда. Тия неща се знаят впрочем - прочети си дори Уикипедията - там пише, че преобладаващото население е било угро-финско.
112
1
 
12
 
! Отговори
Най-многобройни преди 4 години
Първоначалният хабитат на славяните е между Балтийско море на север,Карпатите на юг,р. Одер на запад и реките Днепър и Днестър на изток.Демографският им взрив започва през 2-3 век и до 6-7 век населват Балканския полуостров,германските земи и днешна Централна Русия.Славяните са най-многобройният тогавашен етнос в Европа и са асимилирали всички малобройни етноси на юг и изток. Единствено на запад опират до съпоставимите по численост германски етноси и границата се установява + - по р.Одер.
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 114 "въобще голям гмеж" е в главата ти полуграмотна, недоучена и самонадеяна. Чиста раса - това е нацистко понятие. Всички съвременни народи са се формирали всмуквайки в себе си разнообразен човешки материал и в това няма нищо неестествено. Няма какво да ни плянкаш ненаучните си и полуграмотни брътвежи кой бил славянин и кой не бил славянин. Има професионални учени от висока класа, които са направили задълбочени излседвания иса установили кое, каово и как. Кой си ти, че ще ги опорваш. Народ - това е обща култура, общ език, съзнание за принадлежност, обща история- т.е. това е културен ф
110
4
 
19
 
! Отговори
само попитам преди 4 години
До Адам Смит "Склавините трябва да бъдат избити."Това е вярно ! Съгласен съм! Само искам да попитам, Защо живееш до сега Гувно?
109
27
 
13
 
! Отговори
антрполог Кан Пърдел преди 4 години
До Анонимен114Славяните почват от Украйна и Беларус и са най-чисти в Полша и Чехия.и са най-грязни в България.Траки-педераки
108
4
 
16
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До до 104Британец не е народност или нация, а принадлежност към империя. Осъзнай се, чети!
107
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А гладомора кой ще спомене?
106
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от руска пропаганда...а нещо за зверствата на червената армия в Прусия и Берлин???
105
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между фини и славяни разликата е много тънка. А руснаците всъщност не са чисти славяни, а смес от славяни с разни угро-фини, чуваши, мордовци и въобще голям гмеж. Славяните почват от Украйна и Беларус и са най-чисти в Полша и Чехия.
104
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да вярвам на руските измислици?Къде бяха тези документи до сега?20 години съм живял под руско робство и за първи път чувам такова нещо. А нещо за тоталните бомбардировки над Хелзинки, заради които СССР е изключен от Обществото на народите (тогавашното ООН) ?