Финландски концлагери и изтребването на славянското население в СССР

Публикуваха документи от окупацията на Петрозаводск
24 окт 2019 14:57,
153

Снимка: Управлением ФСБ по республике Карелия/ РИА Новости

Всички знаем какво се е случвало в нацистките концлагери, намиращи се на терирорията на окупираните от войската им територии в различни европейски държави. Но чували ли сте за финландските концлагери, борещи се с прочистването на славянското население от окупирания район на Карело-Финската ССР?
Още по темата

Руското издание РИА Новости реши да публикува документи, в които се описват действията в тези концлагери.

Точно на днешната дата - 24 октомври, но през 1941 година, е окупиран съветския град Петрозаводск. Новото управление на града е поето от финландските власти, които решили да създадат шест концлагера. В тях са били вкарвани единствено и само жители от славянския етнос – руснаци, украинци и беларуси.

"Безсмъртният полк" почете падналите в борбата с хитлерофашизма

През целия окупационен период - от 1941 до 1944 година, на територията на тогавашна  Карело-Финска ССР са били образувани 14 концлагера за „не финно-угорско население“. В началото на 1942 година в тях са били заключени 24 хиляди души или около 30 % от населението в окупираната зона.

По мнение на историци за всичките години на съществуването си през концлагерите са преминали 50 хиляди души. Около една трета от тях са умрели от глад. Това е било основното средство за унищожаване на населението – без оръжие, хората са били оставяни да умрат от глад и липса на медицинска помощ.

Клавдия Нюпиева разказва пред руското издание какво точно се е случвало в лагерите на смъртта. Клавдия е попаднала в концлагера заедно с майка си и петте си сестри. Тя много добре си спомня, че там са влизали хора по национален признак – славяни, и тези, които не са били съгласни с властта в окупираните територии.

„В началото ние живеехме в килер без прозорци. После ни дадоха стая без отопление и легла. Спяхме на пода. Аз и една от сестрите ми имахме само един чифт обувки, затова не можехме да излизаме често навън през зимата“, споделя  Нюпиева.

Охраната на концлагера е била изцяло от финландци, които били върнати от фронтовата линия на нещо като „почивка“.

„През 1943 година, когато бях на осем години, стреляха по мен. Бяхме гладни и решихме да прекосим бодливата тел, за да стигнем до едно грахово поле, нищо не намерихме и се върнахме обратно, когато един от пазачите ни забеляза. Започна да стреля веднага по нас, рани ме в бедрото. Никой не дойде да ни лекува, по някакво чудо раната ми не беше фатална и аз оцелях“, спомня си Клавдия Нюпиева.

Администрацията на концлагерите се оглавявала от началник и заместник – и двамата финландски военни. Имало е и коменданти, които говорели руски и фински език. За порядъка в лагерите се е следяло много стриктно, като ежедневно се е докладвало какво се случва, за да бъдат наказвани подобаващо нарушителите на вътрения режим.

Затворниците работили в местните заводи, възстановявали електростанциите, обслужвали военната полиция и военнослужещите. Старите селски дървени къщи били унищожавани и горени, а хубавите директно извозвани към Финландия.

Телесните наказания за непослушание били ежедневие. Всичко това породило и опити за бягство от концлагерите.

„За всеки един избягал от бараките се наказваха всички, които живеят там. Имаше изнасилвания от страна на финландците върху нашите момичета, 15-годишни майки не бяха необичайна гледка“, разказва още Клавдия.

Учените до този момент спорят колко точно са жертвите на финландските концлагери.

„Аз знам за повече от седем хиляди загробени души. Труповете в концлагера се извозваха два пъти в седмицата. Гробищните могили бяха с размер два на три метра, копаеха ги 12-годишни деца, които също като мен бяха вкарани в лагера“, завършва разказа си  Нюпиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
19
 
14
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
Начетох се за измисленият Холокост, и за такива лагери! Напишете нещо и за съветската окупация по онова време, колко са били мили и любезни съветските воини. Напишете какви безчинства са правели, където са минали. Напишете и нещо за героят Сталин, погубил милиони след 45 год от своите сънародници.И за геноцида срещу Украйна, и за ГУЛАГ. Всъщност:- Победителите не ги съдят ...
62
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Езикът ни е славянски, културата ни е славянска. Ядрото на българския народ са славянските племена и прабългарите, които постепенно са се слели. Всеки народ е претопил в себе си и групи от други етноси, но фактът, че езикът ни е славянски показва, че славяните са били най-многобройният етнически елемент формирал българската народност. Не виждам защо трябва да се оспорват неопровержими факти
61
1
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
значи моята ибида към тебе ще е насила християнизиран Дасиканов ром , същите тези са готови предно салто да напраеят само и само да не ги наричат роми , бате същите тези имат една поговорка която гласиРом пале Ром какво означава питай ги тях аз не съм ром и не знам ромски освен глупости научени от Казармата
60
2
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
сигурен бях че такава ще ти е реакцията ,за съжаление тва е истината , аз се чудя едно ти направи ли си труда поне да прочетеш някаде в гугъл нали за тва е интернет , или за тебе само да псуваш и обиждаш за друго не ползваш интернет личи сиМ/у другото Християнизиране почва в 3 век някаде в Европа у нас както си пише достга в 6-7 век , не ме интересува какво мислиш тва са Фактите няма други
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин предлага на Финландия да разменят територии, така че границата да се отдалечи с 50 километра от Ленинград и за компенсация предлага двойно по-голяма територия на Финлндия. Така и става след Финската война 1939-1940 г. Във въздуха е миришело на голяма война и Сталин е нямал друг избор. Благодарение на това Ленинград не пада в ръцете на немците още в първите дни на войната и те никога не успяват да го превземат
58
10
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Не искам да се заяждам,но само 5 % от населението ни има що някаква прилика със славяните,останалото е смесица от всякави раси и етноси.Но се пишем за славяни -ако някой не знае как трябва да изглеждат славяните да разкажа,сини очи ,светли коси,структура на черепа...черкесите от Турция същото имат сини очи и светли коси и различна структура на черепа от славяните,ако някой се заблуждава ,че е славянин ..... .
57
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59 TOP SECRET "българския Народ е насила християнизиран" - потурко неграмотен, до теб ли опряхме ти да ни учиш. Още преди да се образува Българската държава част от градското население по нашите земи и в граничните с Византия области е вече християнско. Християнството се е разпространявало от човек на човек няколко века и процесите на християнизиране никой не е можел да ги спре; Аман от историчари
56
16
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Пропуснато е началото - че руснаците нападат Финландия!
55
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ханс - синеокия рицар - бе ти по ми мяза да не си Ханс, ами да си някой гол Хасан. Всички уважаващи себе си университети в света имат катедри славянски езици и славянска цивилизация, само ти тука с блясък в очите ни проповядваш, че нямало ни славяни, ни словени, каквото е първоначалното им име - има даже две държави, които носят имената - Словения и Словакия. Учените от цял свят признават, че им славянски езици и славянски народи, само тука вие, няколко полуграмотни бичмета, оспорвате това. Ходи в Карлуково - на такива като тебе там им дават тапии за професори и не ни досаждай с тъпизмите
54
18
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Незнам за Русия но българския Народ е насила християнизиран от Византия през 866 г. който знае да чете и знае какво да прочете ще узнае , в наши дни умишлено го наричат Покръстването тоест с пепел покриват Геноцида преди 1200 г.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ко
52
12
 
12
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Неслучайно руските царе са имали амбициозна програма за връщане на финландците в прародината - Урал и Западен Сибир, където им е мястото.
51
18
 
19
 
! Отговори
ГОРД СЛАВЯНИН преди 4 години
Бъдещето на Европа е славянско! С гръцка православно християнска просвета! Които има въпроси да си свери часовниците!
50
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българин (27)Руснаците да бъдели благодарни на всички суоми заради генерал Манерхайм?!Преди революцията финладска държава няма. Тя е субект на Руската Империя. Финландия е дълбока провинция и младият тогава Манерхайм завършва военно училище в имперската столица Санкт Петербург. Той е руски възпитаник.
49
31
 
15
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
То хубаво, ама славяни съществуват само в кухата кратуна на Екатерина II !!!
48
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината, на 30 ноември 1939г. червената армия вероломно напада Финландия. Заради това СССР е изключен от ОН(ООН). Ама понеже горната статия е препсана от РИАА Новости, тези неприятни за Кремъл факти са спестени...
47
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До толерантен (16)Пропусна да споменеш около 100 млн. жертви на наглосаксонските опиумни войни в Китай.
46
7
 
19
 
! Отговори
Симо Хайхе преди 4 години
Изправи гордо глава, съветски войнико!!!
45
3
 
15
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
Поздравления за Victimized!Много обективно мнение относно ГУЛаг.Когато се прави анализ,не трябва да се акцентува само на последствията.Винаги се търси причината,като начален вектор на по-късно развилите се събития.Само да обърнем внимание,кои са началниците на Главното Управление на Лагерите: Период 1930-1938 год.,в последователност-По фамилии: Ейхманс,Коган,Берман,Плинер(Израел Изралиевич)!?...по някаква случайнос от племето на ешкиназите.
44
18
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 48 (Видял и Препатил)Пишеш приказки на Шехеразада от 1002 нощи!Ако не са били "финландските зверове" да отворят продоволствен коридор през Ладожкото езеро, Ленинград нямаше да издържи 900 дни, а Вермахтът щеше да го окупира и прекръсти на Петерсбург!А Хитлер сигурно си е изял жлъчката от яд, когато генерал Манерхайм му казва очи в очи, че Финландия няма еврейски въпрос!Да, не само България е спасила своите евреи, имало е полеви синагоги дори сред финската армия!