САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт

Русия развива военното сътрудничество след анексията на Крим
27 ное 2019 21:30, Елка Василева
218
САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт
Александър Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело с президента Александър Вучич през 2012 г. двустранните връзки между Сърбия и Русия във военната област бяха на значително по-ниско равнище, пише в доклад на американското министерство на отбраната от май тази година, цитиран днес от Радио Свободна Европа и белградския вестник "Данас".

В доклада са анализирани отношенията на Русия със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за засилване на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада и се добавя, че в резултат на това сътрудничество през ноември 2013 г. е подписан договор за стратегическо сътрудничество, както и че единствено Сърбия от страните от Западните Балкани има подписани договори за сътрудничество в сферата на сигурността.

Още по темата

Подчертава се, че само Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия, най-малко два пъти годишно от 2014 г., както и че гледа благосклонно на помощта за доставка на военно оборудване, пише БТА.

За да се противопостави на международната изолация, последвала след анексията на Крим през 2014 г., Русия започна да проявява по-голям интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. По-късно същата година се състоя първото съвместно военно учение "Срем 2014", в което участваха над 400 /представители/ на военновъздушните сили, а след това сръбската армия участва за първи път в танково учение в Международните военни игри в Русия. Участието й продължи и през следващите години, пише в доклада.

Изтъква се и че честването на Деня на сръбската армия и военния парад през 2014 г. бяха изтеглени по-рано, за да може на тях да присъства руският президент Владимир Путин, както и че темпото на съвместните военни учения е засилено след 2014 г.

Припомнят се в подробности руските военни дарения за Сърбия и се отбелязва, че от 2012 г. само Сърбия сред страните от Западните Балкани си е доставяла руско оръжие и екипировка.

Само Сърбия от наблюдаваните страни е имала сътрудничество с Русия в сферата на разузнаването, се отбелязва още в доклада.

"Открити източници свързаха посещението на Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, през октомври 2016 г. с това, че двама руски агенти разузнавачи, заподозрени за участие в опита за държавен преврат в Черна гора, са депортирани от Сърбия. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич договориха на среща на 17 април 2018 г. продължение на това сътрудничество и действия в секторите на сигурността и разузнавателните служби", пише в доклада на американското министерство на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
Крал Милан преди 4 години
Расте, от как пуснахме НАТО да ги бомбардира
145
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия заема такова геополитическо положение, че единствената и игра е да прави сечено на България. Няма как Сърбия и България да са в един лагер, понеже едната тогава ще изчезне.
144
1
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
Е ИИИ
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Сащ наистина им мислят злото Предлагам една Бг окупация на шумaдиcкo
142
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данеби да им готвят цветна революция на Сърбите, че така са се разлаяли?
141
1
 
0
 
! Отговори
ас преди 4 години
И ?
140
6
 
8
 
! Отговори
До ХА ХА ХА преди 4 години
Братушките винаги са третирали сърбите като съюзници, а нас - като колония.
139
3
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 години
На чия страна бе Рассия в Българо -Сръбската война?
138
5
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 149 Му.льо ще ти кажа защо.Защото и китайците и индийците и руснаците искат американско,а не на техните 'умници' местното мародерство.Ти в България какво искаш?Руско,"Българско"или Американско влияние?
137
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер, че си го получи получи си го, като Наполеон, а че ние имаме по нови плочки е така, те са за сметка на *** които ядем от Европа, пари за проекти срещу пазара ри и тва е вярно, ама те и бомбардировки имаха
136
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Хитлер търси,и си мисли, че като сложи пудели ще държи сърбите,но не му се получи.--------Не си чел достатъчно.Получило му се е в Сърбия.
135
11
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Тия дето мислят че България е бедна да се разходят до Варна Бургас Пловдив и после да отскочат до Ниш Пирот и Нови Сад.Веднага ще си дадете сметка къде реално влизат пари и къде цари вечна дружба.ЕС /разбирай Меркел/ отпусна пари на Сърбя само за магистралата Ниш -Калотина.Направи се не защото сърбите я искат и им трябва. В Белград/Нови сад и Ниш не е сменена една тротоарна плочка от 30г.плескавиците са им добри и вешалиците и кафаните и певачките обаче...
134
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо нема.Ама като поогладнеят ще запеят на английски....
133
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами те тия кравариискат само да има тяхно влияние-защо да не е китайско индийско руско немскобезкрайно нагли са- и мекеретатат им са същите като нашето банкявнското мекередето си напълни гушата до провисвона за сметка на народеща от овчици
132
3
 
11
 
! Отговори
A преди 4 години
А аз се чудех, как така изведнъж, след среща на Вучич с балканския *** на САЩ, той - Вучич изведнъж се разболя, че чак трябваше да постъпи в болница. Това е може би предупреждение, да внимава, че иначе моне жена му да намери шише с парфюм на ***.
131
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мишо колхозникаСелски, имаш интернет сам можеш да провериш колко са заплатите в САЩ, колко са убийствата, самоубийствата и до колко години живеят. Бах та в мързеливото комуноидно русофилче. Аз да съм ти давал. Наглец.
130
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вучич защо е стъпил върху стол докато говори с Путин?
129
3
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
До Анонимен 154 А сега дай същия пример за САЩ!
128
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То има една приказка от два стола та на земята. Сърбите са били едно племе, дадоха им български, унгарски, албански земи. Винаги са ни мразели, сега го издууаа. Опитват се да бачкат и с ЕС и с русия, ама не им минава номера. Още малко и като Войводина решат да се отцепат и ще останат Белградски виалет. Като руснаците са им толко приятели що не ги защитиха 99г ами сега им набутват стара техника за да им прибират пари за ремонт, и учения правели....ахахах
127
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ванга пак била говорила от гроба на пияните бояршници.