-50 градуса по Целзий. Магадан: Градът, от който всички искат да си тръгнат

Мнозина икономисти се питат дали има смисъл градът да се поддържа жив
9 яну 2020 19:47,
74
-50 градуса по Целзий. Магадан: Градът, от който всички искат да си тръгнат
Снимка: Flickr

Като много млади хора в замръзналия Магадан на 5700 км от Москва на Динат Юр му е писнало да живее на място, където зимата продължава по 6 месеца, а средногодишната температура е под точката на замръзване.

"Наистина си мечтая да напусна това място. Нямам търпение", казва 29-годишният готвач Динат пред New york times. Той е роден и отраснал в град, който се гордее с това, че устоява на капризите на времето и съдбата.

В град като Магадан, където температурите падат под 50 градуса, той несъмнено е открил странно призвание - прави сладолед. В последната седмица на декември температурите в града паднаха до почти минус 50 градуса по Целзий, а Динат упорито смесва мляко, захар и малиново пюре, внос от Италия, за да създаде така лятно изглеждащия малинов сладолед.

Суров климат и по-сурови хора

Динат признава, че при температури от почти -50 творенията му не могат да бъдат наречени точно апетитни, защото много бързо се превръщат в просто ледени буци, но пък много хора обичали да стоят пред телевизора с малко сладолед.

Любовта на руснаците към сладоледа за много хора извън страната е любопитна. В крайна сметка, как човек може да се наслаждава на леден десерт, когато е заобграден от лед?

Особено популярна в Русия е една история, може би измислена, за една визита на Уинстън Чърчил в Москва пре ззимата на 1944 г. Тогава Чърчил видял от прозорците на колата си московчани да ядат сладолед и заявил "този народ никога няма да бъде завладян".

Все пак зимите в Москва по-скоро се въртят около температури от -10 градуса, така че Магадан е наистина по-сурово място.

Магадан от трудовите лагери от бягството на младите

Магадан все още носи клеймото на имиджа си от времената на Съветския съюз като отправната точка за още по-северните трудови лагери Колима, където десетки хиляди са екзекутирани, а още стотици хиляди са загинали от глад или болести.

Днес Магадан се опитва да се "ребрандира" като "Златното сърце на Русия", намек към богатите заложби на злато в близките планини.

Градът е построен на ледените брегове на Охотско море и е нещо като руската версия на канадския Даусън сити, създаден по поречието на река Клондайк в Канада по време на треската за злато. Само че руснаците не са се втурнали към Магадан, а по-скоро са изселени там.

Сега треската е да напуснат града, особено младите. Кметът на града Юри Гришин се опитва да забави тази тенденция. Той залага надежди на новостроящ се спортен комплекс, редица нови ресторанти и санирането на сгради в центъра.

От години насам населението на града се топи, но според кмета се е "стабилизирало" на около 91 000 души. Но все пак сред онези, които са избягали от града са и трите деца на кмета, едното от които живее в Москва.

Самият Юри Гришин не разбира това. Защо някой ще напусне Магадан и ще отиде в столицата, където "ще живее в малък апартамент и ще прекарва по 3 часа на ден в задръствания", пита се той.

Съвременният Магадан - микс от съветски стил и съвременно градоустройство

Като изключим климата и абсолютната липса на история, Магадан е не по-лош, и в някои аспекти много по-добр, от много провинциални руски градове. Има си панелните блокове, театър в типичния стил за времето си, площад, някога наречен "Ленин". Има три кина, два закрити басейна и един по-съвременен полъх с новата катедрала с позлатени кубета - знак за съвременното градоустройствено планиране в ерата на президента Владимир Путин.

Още един плюс, който почти навсякъде другаде по света е всъщност минус, е глобалното затопляне. Благодарение на него зимите тук са станали малко по-меки.

Но нищо от това не може да спре мечтите за бягство, дали чрез яденето на италиански сладолед, или пък блянът да се качиш на самолет. Според местни социолози Магадан страда от синдрома на отлагането на живота.
Местните не асоциират своите надежди и амбиции със сегашния си живот, а ги позиционират в неясен бъдещ момент.

"Хората смятат, че са тук за кратко и че ще живеят пълноценно щом напуснат", обяснява главният редактор на местния вестник "Весма днес" Андрей Гришан. 31-годишният Андрей и съпругата му също искат да избягат от Магадан в някакъв момент.

Град на животоподдържащи системи

С колапса на Съветския съюз е дошъл и колапсът на Магадан. През 1991 г. градът е имал население от 155 000 души, смес от родените тук - много от които потомци на дисиденти от лагерите, надзиратели или административни служители, а други са били новодошли, привлечени от по-високите заплати тук. "Северният бонус", субсидия, давана от СССР на всеки, който е достатъчно смел да живее и работи там, е правела градът по-привлекателен.

Крахът на СССР води и икономически срив за местните. Спирането на субсидиите кара заплатите да намаляват, а със затварянето на фабриките нещата стават по-зле. Някои икономически съветници в Москва дори са имали идея градът да бъде тотално закрит.

Владимир Путин обаче не е бил съгласен с тази идея, дори напротив. Той подчертава важността на опазването на отдалечените градове живи, без значение от цената. Несъмнено той взима предвид значението за сигурността, но и патриотичната гордост на пределите на Русия, както и икономическия потенциал. Ледовете край Магадан крият доста природни ресурси.

Правителството сега инвестира в ежедневни полети от и до Москва, строежът на нови пътища, нов спортен комплекс и високоскоростна интернет мрежа. От 2016 г. насам Москва предлага безплатна земя в Магадан и други слабо населени части на руския далечен изток. 400 души са се възползвали от офертата за магаданския район, но почти всички са местни, а не новодошли, каквито може би са били надеждите на Кремъл.

Магадан може и да е благословен с богати залежи на злато, сребро и други ресурси, но икономистите все пак спорят дали в крайна сметка си струва градът да бъде поддържан жив, вместо да се използва като транзитен център за работниците в мините.

Това обаче ще върне Магадан към предишната му роля, макар и без частта с трудовите лагери.

Дори и днес местните наричат останалата част на Русия като "континента", като символ на това колко изолиран е града. За да поддържа духа, общината е брандирала градския транспорт с непоколебимия слоган "Магадан беше, е, и ще бъде!". Не само песен, но и препратка към "Ленин живя, Ленин живее, Ленин ще живее".

Кметът се опитва да поддържа имиджа на града като на щастливо, цветно място за живот, макар и да е напускан от младите.

Според Динат Юр обаче това далеч не е така. Той всяко лято почива в Азия, далеч по-близо от Европа и останалата част от Русия. Но завръщането в Магадан е винаги изпитание.

"Всеки път като се върна тук и изпадам в дълбока депресия", казва сладоледаджията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
21
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Целия Сибир или по-точно цялата Сибирь е пълен леш, там живеят само обречени хора. Това е най-гадният климат на планетата. Всички бягат оттам. Путин дава безвъзмездно по 30 декара на който се засели в Далечния изток, но само единични бройки балъци се хващат на това. Когато преди години един сибирски монголоид попита Путин "Кога ще ни построите пътища, не мога да си карам колата?", Путин се изхили и му каза да не си е купувал кола.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заобграден от лед------Каква е тая заобграден?Може би ще измислите и изобграден или разобграден?
35
4
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
август средната температура е 12-13градуса, а града е на географската ширина на Санкт Петербург. Що се отнася до Норвегия, не мисля че там има град където температурата да пада до -50 по С. Пък в повечето норвежки крайбрежни градове, дори и в задполярния Тромсьо абсолютните минимални температури са като по нашето Черноморие.
34
1
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До Рагин,То и статията явно е за Сусуман, ама някой се е объркал и е писал Магадан. За сведение в Магадан зимните температури са приблизително като в уралския регион, с тази разлика, че в Магадан, благодарение може би на незамръзващата част на Охотско море, няма прекалено ниски зимни температури. Тези -50 в Магадан са пълна измислица. Там и до -40 не е достигала температурата, може да проверите! По-голям проблем в близо 100хилядния град е, че реално няма лято. Средната температура през юли и
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бедните българи не ни трябват студено време и сняг.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега напишете същата статия за някой град в Аляска, Канада, Гренландия или Норвегия. Някъде, където е -50С. Същата депресия би било.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До26Ти си като махнат *** от кофата това на дъното ,сока !
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре обаче какво са виновни руснаците че там е студено ?Поредния Пропагандно !Готвача еВача искали на топло, никой не ги спира !Билета чантата и самолета.
29
1
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До Анонимен"А вода имат ли при -50?"Повече отколкото в Перник....
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гготов контингент за марс
27
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До РагинМА КВО МИ ДРЕМЕ ЗА РОДНОТО ТИ СЕЛО СУСУМАНСТАТИЯТА Е ЗА ГРАД МАГАДАН
26
6
 
7
 
! Отговори
Рагин преди 4 години
Град Сусуман, област Магадан. Провери го сам, *** прокажен.
25
6
 
10
 
! Отговори
Антон преди 4 години
А джендърчета виреят ли в магадан? Или те обичат комфорта на меките от европарламента.
24
9
 
14
 
! Отговори
Рагин преди 4 години
Ахахахахаха. В Норвегия било по-студено ахахахахахахаха. Тъпчo, бил съм в Сусуман, област Магадан. Средна годишна температура -12 градуса по целзий. Ужасно, гадно, запуснато място. Бил е 30 хиляди преди 30 години, сега е няма и 6 хиляди. Защо пишеш глупости? Тези места ги има само заради златото. Ужасни места. Потърсете в ютюб, погледайте. Има клипчета от това китно кътче. Рушняшките *** нямате срама.
23
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Там не можеш да се и.з.пикаеш сигурно
22
15
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!!ГРАДА Е СЪС 100 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ И 10-КИ ХОТЕЛИ И ЗАВЕДЕНИЯ!ВЪВ ЦЯЛА НОРВЕГИЯ Е ПО-СТУДЕНО!
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На такова място човек може да го задържат две неща:Много париДруг човек с пистолет.В северна Канада заплатите на миньорите са огромни.А който се интересува от другото да прочете Колимски разкази на Варлаам Шаламов. Предупреждавам -не е за хора със слаби нерви.
20
26
 
6
 
! Отговори
читател преди 4 години
И ние Българите трябва да последваме примера на Полша и да забраним със закон руското тълкуване на историята.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi KerimДано ти се отдаде възможност да поживееш в Норвегия. За да разбереш какво е това "най-тъ.а страна на света".
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напоследък руснаците използват едно съчетание, свързано с климата-"еврозима". Както имат евроремонт, иномарка и т.н, горната дума показва меката зима в последните години в европейската част, без големи снегове и пр. Явно в Магадан още нямат еврозима.