Стратегия за вечна власт на Путин ли е оставката на Медведев?

Създават се нови баланси на властта, смята Валери Тодоров
16 яну 2020 18:33, Красимир Ангелов
123

Правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка броени минути след като Владимир Путин призова за промени в руската конституция. Държавният глава предложи премиерът да се избира от парламента и поиска национален референдум. Kритиците в Русия смятат, че случилото се е стратегия след края на президентския си мандат Путин да запази властта. 

Още по темата
"Създават се нови баланси на властта, влиза се в нов преходен етап на властови трансформации, някои наричат това "транспутинизъм". Пълномощията на президента се засилват, включително влиянието му върху Върховния съд на Русия. Въвежда се нов орган - Държавен съвет", коментира журналистът Валери Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му Медведев ще управлява Съвета за сигурност, към който ще бъдат насочени много проблеми.

"Руската икономика все още продължава да бъде зависима, социалните проблеми също започват да се трупат. Всичко това трупа напрежение в обществото - това е опит и реакция да се търсят решения", заяви директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Според него ще се търси конкретно решаване на проблемите.

"Недоволството срещу правителството е силно, но е показателен и изборът на Михаил Мишустин за премиер. Цялата му кариера преминава в данъчната служба, където се смята, че е най-успешната реорганизация в министерските структури. Подаването на властта между Путин и Медведев се запазва", добави Тодоров.

"Технократ с визия, човек, който решава проблемите - това определение се появи за Михаил Мишустин. Путин възвърна националната гордост на Русия. Кофронтацията до голяма степен консолидира руската държава", каза още Любомир Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че влиянието на Путин все още е достатъчно голямо, за да не може да се оспорва.

Тодоров обясни, че Путин разглежда два сценария - да остане и да отстъпи властта, като прогнозира, че вторият е по-възможен.

"Путин се опитва да въведе задържащи механизми. По-вероятен сценарий е той да оглави в бъдеще този Държавен съвет" , смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
13
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
На джуджето-фараон вече му строят мавзолей-пирамида.
38
4
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
със сигурност на путин му е омръзнал трона и иска спокойни старини след мандата но някак си трябва да има власт след него която да не го опандизи така че е важнокак ще си подреди къщичката преди да се изнесе
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов обаче народа го ако реши може да го смени А путин освен ако не го обесят няма сменяне
36
5
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До СТРАНДЖАТАПроменя законодаттелството с финес/изисканост! Кефи Путин и обкръжение - отстрани погледнато! Целта е ясна, не е необходимо даже и от коментар!
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и Боря така,един министър в ареста,гони друг,иска и той да е вечен.Обаче вечни няма!
34
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н АнгеловДори на убийците им признават смекчаващи вината обстоятелства, но Вие не признавате такива на Путин. В ума Ви не може да има никаква друга мисиъл, освен стремеж към тоталитаризъм и вечна власт. На Путин не се признават идеи като стремеж за развитие на Русия, усъвършенстване на властта, желание за повече демокрация и т.н. Написаното от Вас е проява на промит мозък.Най-лесно е да се оплюва нещо, когато не го разбираш или не искаш да го разбереш.
33
4
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 33 АнонименТц! По свои стъпки, но много елегантно! Впечатляващо за естетите!
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сравнен с тия репи от бсп Борисов ще Оправлява вечно .Таман земе да ни писва и цъфне някой социалист да ни го направи пак симпатичен
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да! върви по стъпките на султана!
30
9
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Путин явно отлично познава и борави с правната /юридическата/ материя!
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30 по скоро е заради ревност от Ердоганя
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Защо, разведе ли се с Медведев ?
27
12
 
13
 
! Отговори
Колко тролчета... преди 4 години
Руски ботове ли, вдъхновени путинофили с пламнал поглед ли, ама яко се блъскат минусчета на всичко, което може да опетни богоподобния образ на идола. Който всъщност е принуден да вземе аварийни мерки, за да имитира промени, без да промени изобщо безконтролната власт на олигархията и безграничната корупция в Русия. Действайте, дрОгаре, и не се тревожете за съдбата си, индивидите с психични отклонения вече никой не ги прибира за лечение.
26
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ще си сменя пола отново зада стане първа дама на русия
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медведев направо го разбиха с онова разследване. Огромни дворци из цяла Русия, имоти на Запад, купища пари, препирани през фондове... Всичко това в държава с минимална 200 долара. И за капак го разкриха, че жена му джитка с частен самолет. Ролята му беше ясна - Путин обира позитивите от решенията, а ако има негативи, Димон го отнася. Като Сталин и ***, отработена тактика. Но Димата силно го прекали и сега тихомълком го прехвърлят на друга длъжност.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечни няма шефа горе прибира всички ни та се чудя що за статия е това и какво ни интересува нас. Между другото каква точно е разликата между руския самодържец и нашето "слънце" да се свети името му, но за суджука дума не обелвате.
23
8
 
5
 
! Отговори
Кой разбрал, кой не преди 4 години
Ами да бяха прочели по-внимателно и официалните изявления, и коментарите на кремълските ботове и противниците на властта там. Пълномощията на президента ще бъдат орязани. Например няма да може да отхвърли кандидатурата за премиер, предложена от парламента. Така шефът на горната камара става много по-силен и след време може да се казва Путин. Друг вариант е Путин начело на Държавния съвет, който става много по-могъщ. И недосегаем от другите власти. Бързат да коментират като палета пред майка си.
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правели платените драскачи когато не киснели пред компа...Свиpки на америка, какво друго.
21
8
 
13
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Ще я кара като Сталин, докато не го очисти някой отчаян руски лекар.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отслабените позиции се задравяват с военни конфликти , очаквайте война .