В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19

Руски издания: Защо Путин помогна на Италия
26 мар 2020 10:51, Елка Василева
129
В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая газета" в свой материал.

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция, пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Росия-1".

Още по темата

Русия "изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен, казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ.

При все това на планетата "ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни" - задава се "трагедия", предупреждава изследователката.

Пандемията предизвика "паническо изкупуване на елда и ориз", което опразни магазините в Русия или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им, отбелязва руското издание "Взгляд", цитирано от БТА.

Онлайн изданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в Русия масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета".

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране, цитира вестникът прогноза на бизнес омбудсмана Борис Титов.

Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин.

На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна, пише коментатор на "Комерсант".

"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той.

При "оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика. Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76Ти чист Българин ли си ?Докажи че нямаш други гени !Незнаех че Москва е в Украина :(И междо другото разликата между руснак и украинец е като между софиянец и варненец !
72
0
 
5
 
! Отговори
Тюрлюгювеч преди 4 години
Статията е направо тюрлюгювеч от най-различни мнения. И каква остава от това за читателя? Да напише нещо русофилско или русофобско сроред предпочитанията си, което по правило няма връзка с написаното в статията.
71
4
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До АнонименСъветски лекари са те спасили, а не руски. Може да са били украинци, арменци и т.н. Това че Москва ги е събрала е друг въпрос.
70
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дете получих тежко изгаряне на половината тяло !В България ме бяха отписали, направиха ми пластична операция в Москва 1976 година !Все още съм жив, дори имам дете жена нормален човек !Благодаря на руските доценти и хирурзи!Подариха ми живот !!!
69
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианци и испанци видяха какво е " помощ" от престъпните режими в пекин и кремъл, жалко че страдат невинни хора от такава " помощ"! Но наивните европейци от десетилетия подтискаха своя рефлекс за самосъхранение, допускайки ляво- фашистки " пророци" от восток да им мътят главите с " обединен свят", " партньорство" и т н лъжи! Сега иде събуждането, връщане към сигурността и законността на миналото, дано това събуждане да не е като от тежък кошмар!Бог да пази невинните и слабите по цял свят!
68
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна иска помощ от Русия!Да видим вас кой ще ви помогне !Като знам от 40 години живот в България, каква помийна яма е !!Една болница нямате оборудвана !Главните лекари и шефове на болници изнесоха и продадоха всичко, посочете една обществена болницата не пишем за скъпите клиники до там малко хорица имате достъп която има поне обдишване??Една поне !!!
67
7
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Що за глупости си написал! Нали имаха цяр за вирусa! Нали го лекуват успешно! Само гледай след две седмици, тия лъжци каква песен ще запеят!
66
10
 
12
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Русия се оказа много по-напред от западните държави в мерките срещу епидемията- и заразените там са по-малко.Но така или иначе и там ще има сериозно увеличение на заболелите-това не може да се избегне.Видимо някои в Испания не могат да приемат, че при тях катастрофата е пълна,а в Русия положението общо взето е добро и El Pais изразява тази настройка.Струва че е по-важно не колко са заболели,а колко са оздравели-в крайна сметка това е един грип..Давайте повече пари на лекарите,а не футболистите!
65
10
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
Руските държавници са се интересували предимно навън да не изгубят позиции,да могат винаги да доминират Европа или отделни държави в Европа,а състоянието на населението им винаги е било последна грижа!Колкото енергия изхабиха да съботират Европа и Светът с хибридните си войнички,ако тия пари и загубено и проспано време ги бяха използвали да се съсредоточът в себе си,резултатът щеше да е добър!Сега очаквам,че ще бият всички рекорди по заразени и умрели от КОВД,19,без никаква ехидност или радост!
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простаци !И вашият ред ще дойде !Българите сме зган !
63
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
eксплозията ще бъде невиждана и ще се заразят 1 милярд руснаци минимум от който ще умрат практически всички, ще остане само навални и жена му
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО ПИШЕ И ИСПАНСКИЯ " ЕЛ ПАИС" ЗА ЗАКУПЕНИТЕ ОТ КИТАЙ НЕТОЧНИ ТЕСТОВЕ ЗА ЗАРАЗАТА! Това е безумие!
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако всички тези милиарди за военно-космически сили, бяха давани на биолози, микробиолози, епидемиолози и всички други хуманни професии, нещата може би щяха да са по-различни.А то какво стана сега - вечният виновен Сорос. Смешно, грубо, недостойно.
60
11
 
7
 
! Отговори
63, преди 4 години
Не лъжи, нищо подобно не пишат италианските лекари. И болните, и те са доволни, че поне някой се е вдигнал да им помогне. Понеже оядените з.ци от Брюксел не го направиха и не се и канят.
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете какво пише " Ла Стампа" за " руско- китайската помощ"! Позор за русия и китай!
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
италиански лекари пишат, че е 80% неизползваема, понеже идва от военното, а не от здравното министерство, Глупост на куб. Дайте тогава да закрием ВМА в София. Аз като пациент се интересувам само дали лекаря е добър, а не дали е военен или цивилен, така както една жена се интересува от гинеколог за същото, а не дали той е мъж или жена.
57
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Нали се сещате, че големите руски лекари половината са всъщност шефове, които са се писали комаддировка заради командировъчните. Не е да не сме живели заедно 45 години, добре си знаем номерата.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИлиевКато, например, забиването на знамето върху, Райхстага. Наистина лош сценарий.
55
0
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Можно помечтать.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, че извънредна ситуация има вече по целия свят. Значи ли това, че системата е порочна навсякъде?