Русия още търси д-р Родченков, геният зад допинг скандала, за да го убие

Той е променил външността, поведението и жестовете си
5 авг 2020 21:12, Нели Христова
80
Русия още търси д-р Родченков, геният зад допинг скандала, за да го убие
Снимка: BBC

Само шепа хора знаят къде пребивава доктор Григори Родченков в САЩ. Дори адвокатът му не знае адреса, на който клиентът му се укрива. Но руските власти полагат всички усилия да го открият. Причината е ясна - д-р Родченков е умът зад допинга в Русия и именно той издава информация на WADA за подменените проби в Сочи'14. Започва разследване, което доведе до изхвърлянето на Русия от международния спорт за цели четири години.

Григори Родченков е химик, който винаги се е интересувал от допинг. В продължение на няколко години е директор на Московския антидопингов център. Когато скандалът се разпалва през 2015 г., той бяга в САЩ. Заради разкритията, почти всички членове на РУСАДА са уволнени, а малко след това двама от доскорошното ѝ ръководство - директорът Никита Камаев и председателят на УС Вячеслав Синев, умират в рамките на няколко дни. Не е случайно, че Родченков също се страхува за живота си.

След отравянията в Солсбъри през 2018 година САЩ изгони 60 руски дипломати. Оказва се, че по този начин животът на доктора е спасен, тъй като някои от тях имали мисия - да открият Родченков.

"Това, което научихме от ФБР бе, че трима от тях са били изпратени в САЩ от Кремъл, за да открият клиента ми. Видяхме и техните снимки. Заплахата за д-р Родченков е истинска", казва адвокатът му Джим Уолдън пред BBC.

Доктор Григори Родченков е архитектът на допинга, който Русия използва по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 и тези в Сочи през 2014 г. В лабораторията му са унищожени близо 1417 проби, които уличавали руските спортисти в използването на незаконни медикаменти. Когато WADA разкрива всичко, Родченков бяга в САЩ, става информатор на агенцията и дори разказва абсолютно всичко за допинг системата в Русия в документалния филм "Икар", който печели награда "Оскар".

За руснаците д-р Родченков е предател. Самият Путин гневно обяви, че той е "под контрола на американските специални служби" и го нарече "имбецил с очевидни проблеми".

Всъщност кариерата му приключва още през 2011 година, когато е обвинен в трафик на наркотици заедно със сестра си Марина. Арестуван е и е съден. Наредено му е да се признае за виновен, но вместо това той прави опит за самоубийство. Това го изпраща в поредица от психиатрични клиники, където му дават множество "психотропни лекарства". Животът му е спасен от една обикновена покана от Лондон.

На хартия той все още бил директор на Московския антидопингов център. За това е поканен да вземе участие в антидопинговия екип за Олимпийските игри в Лондон. Това била възможност за разузнаването, която не трябвало да бъде изпусната. Но поканата била отправена само и единствено към Родченков. Така той бил освободен, а обвиненията срещу него - свалени.

Но докторът знае няколко неща - че руските атлети използват перорален туринабол, наркотик, изработен в Източна Германия през 70-те и че всички те ще бъдат хванати "на едро" заради нов тест за дългосрочни метаболити. Атлетите нямало да бъдат хванати на Игрите, но щели да бъдат разкрити след това. Как Родченков знаел какъв ще е развоят на събитията? Самият той разработил теста и публикувал своите изследвания през 2011 г. Той бил наясно, че това ще се отрази негативно на Русия в близкото бъдеще. Защо обаче го е направил остава мистерия. 

И така - атлетите били хванати. От 140-те атлета, дисквалифицирани от игрите в Лондон, близо една трета са руснаци. Възможно е още да бъдат обявени до 6 август, когато се навършват 8 години от Олимпийските игри във Великобритания. След това повече тестове не могат да се провеждат.

А през 2012 г. Родченков вече беше измислил нов допинг, който нарекъл Коктейла на херцогинята. Той съдържа три анаболни стероиди - оксандролон, метенолон и тренболон. И до днес не може да бъде засечен от новите тестове. На игрите в Сочи атлетите го приемали с алкохол, за да ускорят действието му. Мъжете го пиели с уиски, а жените - с вермут. И докато преди допингът се взимал преди спортните събития, Коктейлът на херцогинята се приемал и по време на състезанията.

Според документалния филм "Икар", замърсените проби били изнасяни от лабораторията на WADA през дупки в стената и били заменяни с чисти. Русия прибира 33 медала от тези Олимпийски игри.

Родченков, който бе хвърлен в затвора само три години по-рано, също получи медал. Той бе награден от руското правителство с Ордена за приятелство. Но радостта е кратка - срещу Русия е подаден сигнал първо от Германия, а след това и WADA започва разследване. Приятел на доктора в Кремъл му казва, че животът му е в опасност. Той бързо стяга багажа си, целува съпругата и децата си и заминава за САЩ, където става информатор на няколко разследвания за допинга в Русия. Заради показанията му 28 атлети са получили забрана да се състезават.

Според Джим Уолдън, ако Родченков бе останал в Русия, вече нямаше да е жив. Както Никита Камаев, така и председателят на УС Вячеслав Синев умират при "подозрителни обстоятелства". Но дори и след екстрадирането на руските дипломати, животът на доктора в САЩ продължава да е в опасност.

"Докато Владимир Путин е начело на тази гагнстерска държава, доктор Родченков няма да може да си отдъхне. Той винаги трябва да се оглежда добре и да внимава какво прави", обяснява той.

Но какъв е Родченков в цялата тази история - злодей или герой? Според президента на WADA докторът е и двете - той е злодеят, който е поддържал допинга на руските атлети толкова дълго, но е и смел заради това, че макар и късно се е противопоставил на системата.

А говорейки чрез Zoom пред BBC, скрил напълно лицето си и седнал в сянка, Родченков заяви, че Русия не бива да бъде допускана на Олимпийските игри в Токио по абсолютно никаква причина.

"Трябва да има пълна забрана, без да се правят изключения и да се допускат отделни атлети. Същият екип, който контрабандираше и разменяше проби по време на Сочи продължава да подменя документация. Това показва, че Русия не е научила нищо през всичките тези години", казва докторът. Родината му обаче отрича скандалът да е толкова голям и според властите четиригодишната забрана е прекалено дълго наказание.

Родченков е променил идентичността си, за това крие лицето си от камерите. По думите му той вече е напълно "неузнаваем", тъй като променил поведението и жестовете си.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Жико преди 1 месец
Не искам пари, които няма да имам възможност да похарча.
57
0
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
ИСКАМ ГЛАВАТА НА БОРТНИКОВ!
ОТР ЯЗАНА, В НАЙЛОНОВ ПЛИК.
КОЙТО МИ Я ДОНЕСЕ, ЩЕ ПОЛУЧИ ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ, ВЕЧЕН ЖИВОТ, ОТ МЕН.
56
3
 
22
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен
В политиката, още повече геополитиката няма морал, там има само интереси !!!
Нито западните политици са много морални, нито руските, нито които и други - всички са един дол дренки, само дето някои се прикриват по-добре, някои говорят много сладки думички, като "евроатлантически ценности", свобода, демокрация, човешки права и прочие и прочие !!!
55
2
 
22
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Абе то е ясно, че всички или почти всички спортисти приемат допинг ...
И руските също и ги хващат, дори и след години, както и други ...
Но защо не се направи разследване, кой плати да бъдат унищожени всички сащистански проби , уж по случайност !!!Според мен не е било случайност !!!
54
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откога някой може да бъде гений затова, че е предал страната си?
Предателят си е предател, червей. Да, този е много мащабен предател, но това го прави само безкрайно по-жалък, а не безкрайно по-умен.
И само да не се опитват някои тук да го изкарват, че е действал от морални подбуди, попрочетете му биографията и замлъкнете. И не изкарвайте и че Западът действа в тази ситуация (а и принципно) от морални подбуди. Това си е геополитическа война, продължение на Студената и най-вече на Голямата игра.
53
3
 
16
 
! Отговори
WADA е частна преди 1 месец
организация, но добре подплатена финансово от *** и затова си позволява да скача на държави. Поредната поръчкова акция след като руснаците скриха топката с организацията и представянето си в Сочи. Много ги заболя новите ни братя, особено като не минаха номерата с терористите, изпратени да зарадват света с това колко скапана е руската система за сигурност. А Родченков е поредният, който е нагазил лука и като му замирисало на руски затвор от един път смени и убеждения и родина.
52
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-допингирани са американските спортисти, но затова нищо не пишат.
51
15
 
8
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
Статията е написана от бездарна поръчкова българска, русоблизка журналистка. Трябваше ясно и категорично да се каже, Родченко е бил служител в държавна официална лаборатория за контрол на допинга и е изпълнявал поставените от висшите си началници заповеди. Докога руски *** ще се кефите на всякакви руски долни номера. Лабораторията не е била н Родченко, а официална държавна лаборатория. Русия е единствената държава в света в момента в която зобането с допинг е държавна политика. Точка.
50
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще бъде намерен тоя. Никой не може да избяга от ръката на възмездието
49
9
 
30
 
! Отговори
13 преди 1 месец
Американският допинг, не е като руския! Той е ПРАВИЛНИЯТ!!! Една чистачка в САЩ без да иска унищожи около 40000 проби от ПРАВИЛНИЯ??? Защо ли???...
На тия все руснаците са им виновни? А предателите са си предатели!
Сега ги видяхме в ерата на COVID-19, Най-слабо развитата здравна система с претенции за най-развита медицина!!! Кел файда??? И пак други са им виновни? Този път китайците?...
48
7
 
15
 
! Отговори
. преди 1 месец
той ще си умре и така от страх
47
6
 
26
 
! Отговори
Гост+ преди 1 месец
Разликата между Родченков и Сноудън е огромна. Родченков е едно пълно "мекере", което първоначално с работата си лъже световния спорт, а когато изпада в немилост, от егоистична злоба и отмъстителност предава и страната си. Негова е "малката" правда: Аз сега ще ви кажа на Вас!. Сноудън не е бил преследван. Той е възмутен от беззаконието, от това което се върши в международен мащаб. Той се чувства задължен да разкрие това пред Света, за доброто на всеки от нас и далеч извън сферата на спорта.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя гений(ааахахахаха) си направи 4 пластични операции за да се скрие от убийците на КГБ и след тва с открито лце даваше интервюта ;))) Ако беше и на половина генмий щеше да порокоментира темата за братята(сестри) Уилямс, например...
45
12
 
30
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Все руснаците са им в устата на империалистите от САЩ! Техните атлети са също толкова назобени, но им е удобно да обвиняват Русия за всичко.. че видиш ли направо герои, дали убежище на някакъв национален предател. Как не го е срам този.. никога няма за може са св върне в Русия и да погледне познатите си в очите!
44
9
 
33
 
! Отговори
За Русия не зная преди 1 месец
но Жулиен Асанж още лежи по затворите за това че публикува писмата ма Хилари Клинтон от които става ясно че целия световен глобаалистки елиит са пдедофили

и документите на Световната Допингг Организация от които става ясно че горилите Уйлямс, Майкъл Фиипс и трътлестото джудже Симон Билис са се зобали постоянно с разрешеението на т.н. Цветовна Допинг Организация

запада е едно гнило вонящо блато !!!
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Журналястите съвсем са изкукали....
42
20
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Хахахахахахахаха

Викаш, предател е, защото е трябвало да си остави Джуджистан и джуджето да си лъжат на спокойствие цял свят? И е ужасно справедливо и демократично да не го съдят за това, а да го убият.Ех, другаре, другаре, що с това мислене не вземете да измрете възможно най-бързо. И за да ти харесва един такъв модекл на поведение и то налаган от цяла държава говори много лошо за вас, за психичното ви здраве. Явно е, че сте и комплексари, за които да убиеш някого е решение на проблема
41
9
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 1 месец
Накрая ще го заловят като кyчe в неизвестен гроб с фалшиво име и никой няма да отиде да го изпрати, даже един некролог няма кой да залепи някъде за него.

Това е съдбата на всички предатели.

Ако не беше станал предател щеше да си живее много по-щастливо.
40
9
 
23
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 1 месец
Родченков през 2015 година предава родината си и бяга в САЩ.

Сега е на 61 години с пластична операция и се крие на неизвестно място в САЩ. От 5 години не е говорил с приятели, близки и роднини. На никого не може да каже истинското си име, къде и кога е роден, къде е учил, какво е работил. Всеки път, когато го доближи непознат, се превива от страх.

Това неговото живот ли е изобщо?
39
3
 
22
 
! Отговори
mda преди 1 месец
А американците търсят Сноудън и Асанж, за да ги галят с перце.