В Русия се питат: Ами ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна?

Според допитване повечето руснаци одобряват ваксината
Обновена: 23 авг 2020 21:35 | 23 авг 2020 21:30, Красимир Ангелов
140
В Русия се питат: Ами ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна?
Снимка: БГНЕС

Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да се ваксинират срещу коронавируса, ако имунизацията стане задължителна? Ще има ли санкции? Мнозина в Русия се питат тези дни точно това, пише в свой материал DW.

Наскоро в Русия бе регистрирана първата в света ваксина срещу новия коронавирус. В страната това отприщи нови дебати за задължителното ваксиниране. И по-специално: повод за това даде едно изявление на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Той обяви, че първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и учителите. Но дали всички те искат? Според едно актуално допитване, повечето руснаци одобряват ваксината. Но и броят на противниците ѝ е значителен. Какви са техните аргументи и какви са последиците в случай на отказ от ваксиниране?

Какво безпокои руснаците?

42-годишният Алексей работи в един от техническите отдели на руското външно министерство. Безпокои го това, че новата ваксина може да стане задължителна. "Притеснява ме това бързане. Нямам нищо против обичайните ваксини, които се поставят отдавна. По препоръка на личния ми лекар винаги се ваксинирам, когато ми предстои пътуване до някоя екзотична страна. Но що се отнася до сегашната ваксина, нейните клинични изпитания не са приключили, което означава, че не знаем какви биха могли да бъдат страничните ефекти. Освен това аз имам хронично заболяване и се притеснявам дали тази ваксина няма да влоши нещата", казва той пред DW.

Алексей не изключва да го спрат от работа, ако не представи документ, че се е ваксинирал. "Според мен това би представлявало нарушение на гражданските ми права", казва той, но разбира, че в сегашната ситуация този аргумент просто не важи. Изолирането също би представлявало нарушение на правата му, продължава служителят, който вижда за себе си два изхода. "Или по някакъв начин да се сдобия с такъв документ, или да рискувам да ме уволнят. Здравето ми е обаче по-важно от работата, макар че намирането на нова работа с добро заплащане след това може да се окаже невъзможна задача", допълва Алексей.

Възрастните хора, които попадат в една от най-рисковите групи, също не бързат да се радват на новата ваксина. Пенсионерката Елена Королева не вярва в ефективността на ваксината: "Аз и моите приятели, т.е. хора на моята възраст и с моето мислене, не искаме да се ваксинираме. Може би няма да ни закачат", се надява тя. Ако обаче направят ваксинирането задължително, Королева е решена да откаже. "Как могат да ме принудят? Най-много да ми забранят да излизам в чужбина. Е, аз и без това през целия си живот не съм пътувала, с изключение на последните десетина години."

Още по темата
Според президента на организацията "Лига на защитниците на пациентите" Александър Саверский, притесненията на хората са основателни. "Очевидно препаратът не е достатъчно добре изследван, а неговата безопасност дотук не е доказана", посочва той пред ДВ.

Павел Воробьов от Руската академия на медицинските науки смята, че само в редки случаи хората ще си търсят правата в съда, ако се стигне до задължителна ваксинация. Според него, ще е малко вероятно исканията им да бъдат уважени. По думите му, много хора, и най-вече лекарите, вече са свикнали със задължителните ваксинации. Воробьов пояснява, че е получил указание да изпраща в принудителен отпуск всички педагози, които не са ваксинирани - но признава, че все още става дума за други ваксини, а на за тази срещу коронавируса.

Ще има ли санкции?

Според Александър Саверский, ако ваксината бъде задължителна, при отказ ще се прилагат същите санкции, както и при неспазване на режима за самоизолиране: административни наказания при непредставяне на доказателство за извършено ваксиниране. "Аргументът ще бъде същият: който отказва да се ваксинира, ще представлява заплаха за другите хора. Пряко задължение няма да има, но могат да ви орежат гражданските права, включително да ви спрат от работа или да ви забранят да пътувате зад граница", посочва той.

Експертите са уверени, че това ще доведе до ръст на продажбите на сертификати на черно. "Черен пазар съществува отдавна, но сега той просто ще се разшири", казва още ръководителят на руската "Лига на защитниците на пациентите". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КВО ШЕ ПИТАТ ,БЕ....?РУСКИЯ ПИЯН МУЖИК ...ОТ ВСИЧКО ЛИ РАЗБИРА ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА...ПРИКАЗКИ НА АНГРО....ЗА "ДУШЕВНО БОЛНИ"!!!!!!!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неизвестна, ама задължителна, кой знае с какво ще ги инжектират другарите руснаци, те затова инстинктивно се дърпат
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле както винаги най-загрижени за руския народ ! Без Дойче Веле нямаше да има Русия !
23
8
 
7
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
Руската неизвестна ваксина вече била регистрирана АХАХАХАХАХАХАХАХА
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами ако падне метеорит другата седмица в Ню Йорк, що не пита Дойче веле янките.
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде като стане задължителна тогава ми пишете, ако ако, то и ако левски беше с ботуши е щят да е жив...
20
4
 
6
 
! Отговори
Повечето руснаци... преди 3 години
А чукчи питали ли са?Не че Иванушка-дурачок разбира повече от него отваксини непреминали масово тестване.Смешно е в подкрепа на някакванаучна теза да намесваш допитване до народа.Сякаш атомната бо.мба са янаправили,като са питали мужиците как се разцепва атома(а не с помощтана съпрузите Розенберг,екзекутирани за шпионаж след това).
19
7
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Ше *** и от нея.
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатура.За това се бори и нашият Радев.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като видите че статията е на Дойче веле, ви става ясно че е тотален фалшификат.
16
4
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Забранени са заради дребните детайли вътре, които могат да задавят ДЕТЕ. Умен си, бе!!! Много!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и за това ли да ги мислим руснаците?
14
5
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Добре де, ама пък американците защо си бият чернокожите, а?
13
5
 
21
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Няма да стане задължителна, стига драми ... Тези, които са застрашени (болни и възрастни) може да им препоръчат да се ваксинират. Това е ....
12
8
 
16
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Бил Гатес, Соросня джорджова, клинтънова хилария и прочие трябва да бъдат неутрализирани за благото на човечеството. Да живее бай Тръмп вовеки и да печели избори след избори. Само бай Тръмп е спасението на Света от сороснята и тъмните сили.
11
5
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Споко бе Дойчето, ваксината е произведена за износ и да носи кинти, а не за руският народ !
10
4
 
19
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Ваксината в Русия не е задължителна, така че да не се спекулира. Всеки човек трябва сам да се замисли какво може да му се случи ако все пак се зарази.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с този вирус ще започне чипирането,маркирането или както там му казвате на хората даже доброволно хората ще се чипират ще стане нещо подобно като във филма "дилари на време" с този чип ще се плаща абсолютно всичко в живота!!!!!!
8
9
 
9
 
! Отговори
Некой луд преди 3 години
пише тук отдавна и все конспирации и Гейл Бийтс са му в главата! Неслучайно сме на първо място в Европа в изкледването по отношение на вялвания в конспирации, магии и т.н. Нас, българите, целият свят се е втурнал да *** и забруждава, сякаш сме нещо най-изключително на вселената...Сега пък и руснаците. 80% , сър!
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости! Ваксината, за да стане задължителна трябва да има за всички. Това важи междудругото и за България. Как си представяте, че ще се произведе такова голямо количество за кратко време? Мисля, че някои хора е време да излязат от FB, че зле им се отразява.