САЩ убедени: Русия ще изнудва Европа със "Северен поток" 2

Вашингтон засилва натиска и разширява санкциите срещу участниците в проекта
24 ное 2020 20:30, Петя Славова
139
САЩ убедени: Русия ще изнудва Европа със "Северен поток" 2
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно нещо обаче те все пак си приличат: и двамата са против газопровода "Северен поток 2", констатира "Дойче веле".

САЩ засилват натиска и разширяват санкциите срещу участниците в проекта.

"Този газопровод няма да се осъществи. Така изглежда един умиращ тръбопровод", разясни във Вашингтон високопоставен представител на американското правителство в интервю за агенция ДПА. По неговите думи, Вашингтон е установил вече няколко компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток 2".

В момента американските власти установяват контакт със засегнатите. Но не защото искат да налагат наказания на европейски фирми, а за да бъдат те предупредени и да им се даде време да се оттеглят от проекта, е уточнил източникът. Той е категоричен, че това е "геополитически проект, който Русия ще използва, за да изнудва европейски държави".

Още по темата

Зависимост от Москва?

С този газопровод Германия става зависима от Москва, твърдят както републиканците на отиващия си президент Доналд Тръмп, така и демократите на новоизбрания президент Джо Байдън. Миналия декември Американският конгрес прие с гласовете и на двете основни партии "Закон за защита на европейската енергийна сигурност" (PEESA), който вече влезе в сила, след като – въпреки острите реакции на Германия и Русия – президентът Тръмп подписа на 20 декември 2019.

Санкциите са насочени срещу фирмите, предоставящи специални кораби за полагането на тръбите по морското дъно. Този американски закон първоначално успя да спре строителството на съоръжението: в края на миналата година под заплахата от американски санкции швейцарската компания Allseas, отговаряща за полагането на тръбите по дъното на Балтийско море, преустанови работата по проекта. Дотогава бяха готови 2300 километра от общо 2460 километра дължина на тръбата.

Все още няма санкционирани

Дотук САЩ все още не са прибегнали до налагането на санкции. През август трима американски сенатори обаче писмено заплашиха открито оператора на балтийското пристанище Засниц-Мукран на германския остров Рюген с тежки санкции. В това пристанище акостира руският кораб "Академик Черски", който трябва да довърши работата по полагането на тръбите.

През октомври Вашингтон засили натиска: според нова директива на американското външно министерство, от санкции са заплашени и всички, които предоставят финансиране, материали или помещения за специалните кораби. На този фон руският президент Владимир Путин обяви, че ако се наложи, Русия ще довърши сама проекта – и без чуждестранни партньори.

В "Северен поток 2" АД руският концерн “Газпром” е единственият собственик. Негови финансови партньори са германските фирми Wintershall Dea и Uniper (първата е съвместно дружество на BASF и LetterOne, а втората е част от Eon), както и нидерландско-британската компания Shell, френската GDF и австрийската OMV. Председател на надзорния съвет на "Северен поток" е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а в "Северен поток-2" той е президент на управителния съвет.

Тръмп и Байдън тук са единодушни

От Uniper определиха американската съпротива като "еднозначна намеса в европейския суверенитет" и изразиха увереност, че проектът ще бъде довършен. От Wintershall Dea твърдят, че засега не са получавали предупреждение от Вашингтон.

Представителят на американското правителство е казал пред ДПА, че привържениците на "Северен поток 2" не бива да разчитат на смяната на властта в Белия дом. "Санкции ще има независимо от това кой седи в Овалния кабинет", е уверил той.

Новият американски президент ще положи клетва на 20 януари 2021. И Джо Байдън обаче се отнася критично към проекта за втори газопровод по дъното на Балтийско море. Още като вицепрезидент при Барак Обама той определи този газопровод като "фундаментално лоша сделка за Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешниците от САЩ да млъкнат, че след тази пародия на избори станаха за резил.точно те да говорят за изнудване идва в повече.
87
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 50 години в европа няма нито един случай на изнудване от руснаците свързани с газовите доставкиа чебупрашков да вземе да визи колко кораба с руски втечнен газ пристигат в америка е някой ги експортират за колониите дето са пълни с чебурашки на прилична цена за да изкарат някой долар - така карат алчните краварчета
86
1
 
16
 
! Отговори
Тъй ами преди 3 години
Туй 2 милиарда за самолети са нищо. Трябва 2 милиарда на месещ дан за люлката на димокрацията. Трябва да им поддържаме стандарта на живот. Може да изкупим и акции на текла *** 2 милиарда поне.
85
5
 
23
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 3 години
Мумията има имперски амбиции. Щял да става водач (Fuehrer) на света? Сащ трябвало отново да са разбойници по всички пътища и пирати по всички морета? Не, благодаря!
84
6
 
24
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Рушофилски *** Тъпите Американци ще спрат Северен Поток когато ми пораснат косми на длантта .Какво не ти е ясно шматко не поръбена .
83
8
 
2
 
! Отговори
Do 97 преди 3 години
Мноооо си *** саше.... аз полимерни там кви беха ям ли ве? Който ги яде тия неща да му мисли бухахахаха
82
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
95, "нямаш" проблеми, защото не осъзнаваш, че всички сме на газ. Освен за отопление, природният газ е основна суровина в производството на полимерите полиетилен, полипропилен и тн. Лишавайки Европа от евтин руски газ и замествайки го със скъп шистов, рептилите жестоко ще вдигнат цените на полимерите полиетилен, полипропилен и тн., поради по-високата им себестойност. Тогава ще те ударят проблемите, но руската газова тръба ще е вкарана в Китай, който ще произвежда евтино.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Вашингтон установява компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток 2", Русия, начело с Путин, започна строителството на модерна и суперширока цифрова магистрала между Азия и Европа по дъното на Северния морски път. По цялото арктическо крайбрежие, в близост до Полярния кръг, ще бъдат построени мощни DATA - центрове, които ще се охлаждат по естествен път и ще са високо ефективни.
80
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му мислят тия които са на газ, аз нямам тези проблеми :))
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Вашингтон установява компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток 2", Русия, начело с Путин, започна строителството на "Цифров тръбопровод - 1" с дължина 12 500 км.. "Цифров тръбопровод - 1" ще свързва Мурманск и Владивосток през Арктика. Защо "Цифров тръбопровод - 1"? Защото се предвижда построяването на "Цифров тръбопровод - 2", ЦТ - 3. Планира се построяването на мощни DATA-центрове по цялото арктическо крайбрежие.
78
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние имаме големи запаси от шистов газ и трябва да ги разработим, независимо от петата колона, която винаги ще се опитва да проваля добива заради интересите на Москва.
77
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние сме убедени, че Русия със "Северен поток" 2, ще пречи на Пиндостан да изнудва Европа със скъп шистогаз.
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па плашат гаргите с некви си "санкции" хаха. Кой и точно как ще санкционират като проекта е между Европа и Русия и янките нямат дума или участие. Да не би да спрат доставките на хамерикански газ за Европа?? хахахахаха
75
1
 
1
 
! Отговори
83 преди 3 години
A квасА кога го пиеш,
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саботж е е трудно да се направи, но после никак няма да е трудно да се отговори на саботажа.
73
2
 
3
 
! Отговори
Русия? САЩ? преди 3 години
Русия и САЩ се надпреварват от колко хиляди километра да ни докарат газ, а ние българите си имаме в Черно Море... само че не си го ползваме, ами си купуваме от батковците.Тва е като в училище:*** даде сок портокал 1 литър, идват батковците и почват да ти навират техния сок портокал за 10 стотинки и докато те забаламосат ти заграбили сока и си били камшика яко дим. А ти после ревеш ли, цивриш. Стандартна схема. Това, което мен ме отвращава е, че зрели ора се държат като деца...
72
1
 
12
 
! Отговори
Начинаещ+ преди 3 години
Искам да чета много за Русия колко е лоша - интересно ми е. Интересно ми е също западното вампирясване докъде може да стигне като пише за Русия.
71
3
 
1
 
! Отговори
Атлантик+ преди 3 години
"Не съм лош човек, но ще изпитам кеф когато някой кораб-газовоз гръмне в Атлантика..."Ти пък си мислиш, че саботаж на СП2 е трудно да се направи?
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй холам, ама никой им не ще демократичната евтина газ от гз на географията.А Европа и Русия колкото и да ги насъскват една срещу друга са бизнеспартньори.Единият предлага, а ако другият се съгласи - продава. Бизнес.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки си прави сметката. Такава е сметката на европейците.Американците да се оправят както могат, щом не им отърва.