Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака

На този етап не е ясно колко е ценно оборудването
9 дек 2020 17:30, Нели Христова
211
Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака
Снимка: БГНЕС

В случай на ядрена война, президентът на Русия Владимир Путин, заедно с други високопоставени служители на правителството, трябва да се спасят на борда на самолета Ил-80, който носи прякора "самолетът на страшния съд". Но тази така важна машина от военния арсенал на страната бе обрана снощи.

Неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80, който трябва да запази живота на главнокомандващите и да запази контрола им над армията в случай на военнен конфликт, на летище в южната част на Ростовска област. Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване, пишат от The Guardian.

Крадците не са заловени, а местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Служители на вътрешното министерство в град Таганрог потвърдиха, че самолет в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" е бил ограбен, въпреки че не са посочили точно кой. Телевизията Ren-TV съобщи, че полицията е открила обувки и пръстови отпечатъци на борда на самолета.

Русия има четири самолета "Ил-80", модифицирани Ил-86, които са специално оборудвани за защита на тези на борда в случай на ядрена война. Самолетът няма прозорци, за да предотврати заслепяването на пътниците от атомни експлозии.

Самолетите носят и специализирано комуникационно оборудване, за да поддържат връзка с въоръжените сили на страната, включително ракетни войски, способни да нанасят ядрени удари. Прибираща се антена с дължина няколко километра, намираща се в задната част на самолета, може да поддържа комуникация с подводниците, които имат балистични ракети на борда си.

В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.

Някои от детайлите относно "Ил-80" се пазят в тайна от Русия. Все още не е ясно колко чувствително може да бъде откраднатото радио оборудване.

Самолетите са в експлоатация от 15 години и трябва да бъдат заменени от самолет с по-голям обсег - Il-96-400M. Новите самолети са проектирани да издържат на електромагнитни импулси, пуснати при ядрени експлозии, и включват по-добро екраниране, имат актуализирана електроника и комуникационни системи.

САЩ поддържат четири Boeing E-4 Advanced Airborne Command Posts, модифицирани Boeing 747-200s, които биха могли да спасят американския президент и други висши служители в случай на ядрена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НАПРАВИХА СЕРИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛНИ КОЛИ ЗА ГОЛЕМИТЕ НАЧАЛСТВА ...АМА С ЦИСТЕРНИ ЗА БЕНЗИН ЗАД ТЯХ!/...щото им е евтин бензина.../У Русия , само Ленин е купувал Ролс-ройс....АМА ОТ КОМИСИОННАТА ПО ВНОСА НА АНГЛИЙСКИ САМОЛЕТИ ЗА АРМИЯТА!
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДоРуска васкина-смехGovнийьо, руснаците направиха серия представителни коли за големите началства, по-добри от Ролс-Ройса!Абе ти да не си се ваксинирал със Спутник вече?
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАШНИЯТ СЪДКитай изготви доклад според който САЩ ще приключат с Русия за 3 часа дори без да ползват ядрения си арсенал.
173
2
 
6
 
! Отговори
крадците се преди 3 години
намират в Кремъл или в бункер скрити като мишки.
172
1
 
6
 
! Отговори
Ди 178 преди 3 години
До Хе хе хеИ дори в Европа да има гейове....великите мачовци като теб, Путин, Ердоган...и най-големия мъжкар Бойко...сте с отворени г...ве за техните пари, нали??Само гледате как да им вземете парите...ходите и ревете да ви дават.Нали сте големите мъже...всичко ви е супер. Защо сами не си произвеждате коли, самолети и т.н....защо сами не си печелите...а все на гейовете от Европа чакате??
171
1
 
4
 
! Отговори
Do 187 преди 3 години
До Доналд ТръмпВсичките фенове на Путин сте такива и на Тръмп. Като от калъп сте.Това не е случаЕност. Изобщо.
170
6
 
6
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
Този така "важен"самолет е бракуван !Статийката ще донесе няколко цента на автора на това безумие !Да е жив и здрав Путин ,че на негов гръб много журналистчета си изкарват десетки долари на месец
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.Но Путин е в Москва, а ограбеният самолет е в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" в град Таганрог, на 1 000 км. от Москва. Как в случай на конфликт ще се качат на самолет, който се намира на 1 000 км. от Кремъл?Този самолет е някакъв бракуван.
168
1
 
5
 
! Отговори
Аахим Дедкин преди 3 години
До Хе хе хеКато Митя Кисельов ли?(шефа на Пропагандата на гадната)
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, имат си радиостанции, ама нямат банани.
166
5
 
4
 
! Отговори
usa преди 3 години
фалирала държава
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
174 Адски тъпо парче А ти си от активистите на ГЕРБ , които органират по маалите всенародни веселия с кючеци, ха ха ха, муш-морок
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е.А аз съм дядо ви коледаХе, хееее...
163
0
 
2
 
! Отговори
До 171 преди 3 години
А ти сигурен ли си ?
162
5
 
9
 
! Отговори
Ной преди 3 години
Володя, корабче трябваше да построиш, не самолет !
161
7
 
9
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 години
До Алкаш В момента ЕС,и нии барабар , произвежда евро *** с епилирани *** и лакирани нокти ,гордо развяващи знамена на гей паради .
160
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Адски тъпо парчеси ти! През 19-ти и 20-ти век българската интелигенция заменя турцизмите и арабизмите с новоруски думи. Фердинанд ги използва при обявяване на Царството в Търново!Ами "Българи от старо време"? Прочети веднъж една българска книга, поне Вазови стихове! Неграмотен хайванин, ама риташ!А влак е чешка!
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо има снимката със статията? А-а, самолети! Пак добре, че тук и хеликоптери е имало!Това си им е навик. Кажи й журналистка и повече не я обиждай!.............Руснаците нямат самолети за началствата, бъдете сигурни! Ще тръгне Путин за Таганрог, на 1000 км от Москва! С какво? Сега ще издам страшна тайна! С ръчна дрезина, да не го открият и опушкат с някой дрон! Преоблечен като железничар, с руса перука!Тюх, обърках се, може да съм го чел я в The Guardian, я в The Sun...
158
9
 
14
 
! Отговори
Алкаш преди 3 години
В момента Русия произвежда рускиКурви единствено
157
4
 
15
 
! Отговори
Адски тъпо парче преди 3 години
Новобългарският език се развива под влиянието на руския книжовен език.........такава глупост само в АОНСУ може да си чул, или от някой биФш зкпч.