Почина Сергей Максимишин, лекарят, спасил Навални от фаталния "Новичок"

Причината за смъртта не е ясна
5 фев 2021 18:51, Нели Христова
189
Почина Сергей Максимишин, лекарят, спасил Навални от фаталния "Новичок"
Снимка: БГНЕС

Мистерията около отравянето на Алексей Навални се задълбочава - най-добрият лекар в руската болница, където опозиционният лидер бе лекуван веднага след отравянето му миналото лято, е починал, съобщиха от болницата в четвъртък.

Сергей Максимишин, който беше заместник-главен лекар на спешната болница в Омск, "внезапно" почина на 55-годишна възраст, се казва в изявление на болницата.

"Със съжаление ви съобщаваме, че... заместник-главният лекар по анестезиология и реанимация на спешна болница №1, асистент на катедрата на Омския държавен медицински университет, доктор по медицински науки Максимишин Сергей Валентинович почина неочаквано", гласи изявлението на болницата, в което не се споменава причина за смъртта.

Първоначално Навални беше приет в звеното за остро отравяне на спешна болница № 1 на Омск на 20 август, след като се почувства зле на полет от Томск към Москва. Самолетът направи аварийно кацане в Омск. По време на хоспитализацията на Навални Максимишин не изнесе брифинги за пресата. Като заместник-главен лекар на болницата по анестезиология и реанимация, той беше един от най-възрастните лекари в болницата.

Навални бе поставен в медицинска кома, а след това изпрате за лечение в Берлин, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравянето. След като се завърна в Русия, той беше арестуван за нарушаване на условията за пробация от предишна присъда. Присъдата предизвика бързо осъждане в чужбина, включително и в САЩ.

За отравянето си Навални обвинява руските служби за сигурност и в самия президент Владимир Путин, обвинения, които Кремъл многократно отрича. Разследването на CNN-Bellingcat през декември замеси Руската служба за сигурност (FSB) в атаката. Навални също измами един от агентите, за да разкрие, че е бил отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок", нанесен върху бельото му.

Леонид Волков, шеф на кабинета на Навални, потвърди, че Максимишин е натоварен с лечението на опозиционния лидер. "Сергей Максимишин беше началник на отдел, който лекуваше Алексей Навални и отговаряше за неговото лечение - по-специално за медицинската му индуцирана кома", казва Волков пред CNN. "Максимишим знаеше повече от всеки друг за състоянието на Алексей, така че не мога да отхвърля възможността за убийство", добавя той. "Въпреки това здравната система в Русия е много лоша и не е необичайно лекарите на неговата възраст да умрат внезапно. Съмнявам се, че ще има разследване за смъртта му", продължи Волков.

CNN търси допълнителни коментари от местните здравни власти относно причината за смъртта на Максимишин. Смъртта на руски медицински работници от фронтовата линия, включително на такива, които подават сигнали, стана политически натоварена тема в страната на фона на пандемията COVID-19. CNN няма доказателства, че става дума за убийство.

Министърът на здравеопазването на Омска област заяви в изявление, че Максимишин е работил в болницата 28 години и е спасил хиляди човешки животи.

"Той върна хората към пълната реалност. Ще ни липсва много д-р Максимишин. Той си отиде твърде рано и поради това болката от загубата е особено горчива", каза Александър Мураховски в изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка - Задна прашкаПодозрително много знаеш, Чебураха! Скоро....! Я кажи датата!
137
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък мисля, че д-р Максимишин е жертва на западните разузнавания, както и Навални. ФСБ трябва да поработи здраво - там явно има силна мрежа.Не виждам никакъв смисъл, нищо положително за Кремъл от убийство на лекаря.
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светла му памет на човека!Изпълнил е дълга си като лекар и заслужава уважение без значение кой какво мисли.
135
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в кавички? "Внезапно"? АКо ще казвате нещо КАЗВАТЕ и толкова. Аман от пияндурски медии в бг.
134
3
 
3
 
! Отговори
Българин до 134 преди 3 години
Хей, ти си неграмотен. Научи първо граматиката и след това се опитвай да мислиш.
133
8
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ами спасил го е, а е трябвало да го умори. Джуджетата са много злобни, когато някой им чупи хатъра :)))
132
4
 
11
 
! Отговори
До 134 преди 3 години
А чувал ли си нещо за дозировка, глпако ? Знаеш ли, че например змийската отрова в малки дози дори се използва като лекарство ?! Ама пълно тука с големи умници с малки мозъци бе.. !
131
20
 
15
 
! Отговори
НОВИЧОКА Е 100% преди 3 години
надежден, а не като ваксината на АСТРА ЗЕНЕКА. Което доказва, че НАХАЛНИЯ не е тровен с такова, а с долнопробна английска имитация. Както и СКРИПАЛИТЕ. Единствената жертва тогава беше КОТКАТА, която англичаните БЕЗЖАЛОСТО убиха защото носеше в себе си неопровержими доказателства за вината им. Както и изчегъртаха асфалта и дърветата на 2 преки от дома на Скрипала
130
19
 
4
 
! Отговори
АГЕНТА ТРЪМП преди 3 години
да се готви. ПОЛИТБЮРО на ЦК на САЩ вече са му вдигнали мерника. Пелосито може да е стара , но не прощава. Ще му откъсне главата на агента на ПУТИН както му скъса речта публично
129
11
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
крайно време беше
128
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141Никой не се съмнява в това. Дори русофилите. Те затова скачат на амбразурата, защото знаят какво точно защитават.
127
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134Не си прочел един ред за Новичок, затова дрънкаш пълни небивалици. От Новичок се оцелява.
126
20
 
8
 
! Отговори
истината преди 3 години
Публичните личности свързани с лъжата която е "отравянето" на този актьор трябва да бъдат премахнати. Това ми напомня как убиха стрелеца на Кенеди.
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен134Кой умира? Новичок ли? И ти голям токсиколог стана бре. Всички изведнъж много големи доктори станахте, тесни специалисти, рийшли.
124
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог прощава, Путин не!
123
6
 
17
 
! Отговори
факт преди 3 години
Путин на руски значи пътник...
122
11
 
24
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
А в Америка не.грите ги бият и убиват ... А в България е глад и мизерия .... Това е реакцията на русофила безродник кокато е засегната честта на бащицата путин и кремълската му клика ... !!!
121
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как живееха либийците при диктатора Каддафи, и как живеят днес при американската демокрация - имат ли тоалетна хартия и банани да се радват на демокрацията?
120
11
 
20
 
! Отговори
Буря преди 3 години
Това са последните мъчителни месеци от режима на Путин. Идва страшна буря и другаря няма много варианти. Хората може да търпят корупцията но никога загубата на невинни животи. Ще го отвеят другаря цар император превъзходен велики Путин ха ха х а
119
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 127А в България от глад и мизерия!