Шефът на "Роскосмос" нарече американците "задници"

Те не споменават Гагарин в поста си за годишнината от полета в космоса
13 апр 2021 12:55,
125
Шефът на "Роскосмос" нарече американците "задници"
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската космическа агенция използва остър език, за да критикува служителите на Държавния департамент на САЩ, че не са споменали Юрий Гагарин в поста, отбелязващ 60 години от историческия му полет в космоса, съобщават медиите.

В понеделник Русия, водена от президента Владимир Путин, отбеляза 60-годишнината от легендарния полет, който направи Гагарин първия човек, летят в орбита около Земята.

Държавният департамент на САЩ публикува във Фейсбук пост, отбелязвайки 60 години от полета, както и "технологичния напредък и международното сътрудничество, които са улеснени от изследването на космоса". В кратката публикация на руски език не се споменава Гагарин, който даде на Съветския съюз голяма победа в космическата надпревара от ерата на Студената война срещу САЩ.

"Задници. Суперсили не се държат по този начин", написа ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в отговор в Tуитър в понеделник.

Рогозин е известен с провокативни туитове и експанзивни твърдения.

През 2014 г. Рогозин, тогава вицепремиер, отговарящ за космоса, отговори на западните санкции срещу Русия с туит, в което се предполагаше, че САЩ могат да изпратят астронавтите си в космоса "с помощта на батут".

По това време Русия беше единствената държава, способна да транспортира екипажи до Международната космическа станция (МКС).

"Батутът работи", заяви американският милиардер Илон Мъск през 2020 г., след като компанията му SpaceX успешно изведе екипаж на МКС.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 г. е продължил 108 минути - времето, необходимо за завършване на един цикъл около Земята. Двадесет и три дни по-късно Алън Шепърд стана първият американец в космоса. Полетът му на Freedom 7 на 5 май 1961 г. е суборбитален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
11
 
! Отговори
Спутник преди 3 години
Ами,че да много хубаво им е казал и аз да съм тъй щях да им река много точно!
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алън Шепърд е американско менте. Хвърлили го в Тихия океан с ракета.
60
8
 
10
 
! Отговори
културолог преди 3 години
До ЧебурашкаЧебурашкин, я ми припомни какво каза Викито Нюланд за ЕС.Краварите и наглосаксите са много по-големи циници от всички други взети заедно. Защото гледат на света като собственост, а на останалите хора като натрапници на поляната им пред вкъщи.Отношението им по приорода е такова, като на господар към слуга.
59
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юри Гагарин че летя в около земното пространство го знам. Бях 10 годишен и с баща ми който беше радио любител засякохме сигнала от спътника когато мина над БГ. По интересното е Краварите дали се качиха на Луната. Щото режисьора който беше направил филма за кацането на луната си призна че го е правил в студиото на Холивуд. Та кацането на луната е мираж.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснал е да определи какви, липсва - кравешки.
57
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59" Летенето на Гагарин в космоса все пак може да се докаже по някакъв начин, докато стъпването на американците на Луната е най-голямата измислица в модерната история на човечеството"Объркал си се: напротив, излизането на Гагарин не е доказано, въпреки че би трябвало да има множество доказателства:вчера по руските държавни телевизии обясняваха, как камерите и магнетофоните дето носел им отказала автоматиката,опитал се ръчно, но "явно и това не станало".Това са им доказателствата
56
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За полеите в космоса доста се лъже. Летенето на Гагарин в космоса все пак може да се докаже по някакъв начин, докато стъпването на американците на Луната е най-голямата измислица в модерната история на човечеството.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Жоро Иванов не е летял кво от това
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете русите тяхната е лесна да видим БГ как е.че май на още по зле отиваме.
53
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гагарин НИКОГА не е летял в космоса.Всичко е инсценирано, а след това от страх да не излезе наяве истината Гагарин е убит. В това е убедена дори съпругата му...
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Да повторим: руснаците нямат никакви доказателства, че Гагарин е стигнал до открития космос: те сами си го казват.Приземяването на Гагарин е ПЪЛЕН ВИЦ. Нещо с стил кръстоска между Супермен и Джеймс Бонд.
51
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснацете са пълна трагедия.Техният цар Петър първи го е видял прекрасно и се е опитал да ги промени, но пак насила както става винаги в Русия.Режел им е насила брадите, и ги е карал да се бръснат и да имат добри маниери.И се е опитвал да ги научи да работят.Но безудспешно.Затова и комунизмът процъфтя там, щото комунистите обичат да крадат и да ядат, но на чужд гръб.
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** постъпка от страна на Държавния департамент. Полетът на Гагарин е постижение за цялото човечество и дори да не им изнася е трябвало просто да поздравят. Вместо това, вчера в утюб се въртеше изстрелването на совалката Колумбия от 1981. Не им прави чест тази пропагандна война. А Рогозин е безполезен ***. Говори си, но реално не направи нищо смислено за Роскосмос, добре че имат такива невероятни ракетни предприятия, иначе не знам.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа на Роскосмос е журналист по образование и е нормално да прави такива изявления. А защо журналист е шеф на Роскосмос един бог знае.
48
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите да си скачат на батути. Космонавтиката е за професионалистите.
47
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До СмяхАми, за съжаление си прав. "Обаче в Бг е пълно с глуппаци, които не осъзнават това и се кефят на руснаците."В България все още има хора, които живеят в паралелна реалност и това не е чудно. Едно време си беше държавна политика да живеем с "взор в бъдещето". Това се правеше хем за да не се вглеждаме в настоящето, хем защото когато е само идея, с нея могат да се правят няй-различни интересни неща: неща, които и до днес се правят с мозъците на русофилите.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSПонеже виждам че си много отворен и много ги разбираш нещата ти препоръчвам в Ютуб да потърсиш във търсачката им "Lunar Reconnaissance Orbiter - Eyes on the Moon". Странно защо там намират всичко оставено от 6-те мисии на Аполо плюс китайската сонда на обратната страна на Луната и нейния ровър Заека, както и разбилите се индийска и израелски сонди, но не виждат нито Луноход-1 нито Луноход-2.
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност бил е много дипломатичен, ако беше реалист щеше да ги нарече с онова, дето излиза от задните части. Но все пак човека е дипломат.
44
16
 
15
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Никой не ни е "освобождавал". Спрете с тия манипулации! Преминали сме от една империя към друга. Но понеже сме се опълчили с акта на Съединението, новият ни "господар" не е спрял да ни наказва до ден днешен. Ако географски не бяхме в Европа, гладомора в Украйна щеше да е като забавление в сравнение с това, което щеше да ни се случи. Обаче в Бг е пълно с глуппаци, които не осъзнават това и се кефят на руснаците.
43
9
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве тия батути са доста взривоопасни. Правилно ги е нарекъл гъзни части.